Μεγάλη καρδιά

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παράλληλα με μια εντυπωσιακή επαγγελματική πορεία στο εξωτερικό, η καρδιολόγος Ιουλία Γράψα αποδεικνύει την αγάπη της για τον άνθρωπο με εθελοντικές πρωτοβουλίες και φιλανθρωπική δράση. 

Μεγάλη καρδιά-1

H Ιουλία Γράψα είναι από τα φωτεινά παραδείγματα των γιατρών που αντιμετωπίζουν το επάγγελμά τους ως λειτούργημα. «Δεν υπάρχει πιο ιερό πράγμα από το να σώσεις μια ζωή», λέει η νεαρή καρδιολόγος. «Η χαρά που βλέπουμε στα μάτια του ασθενούς είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή μας». Ήταν 12 χρονών όταν ο παππούς της υπέστη ένα αγγειακό επεισόδιο που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή. Τότε συνειδητοποίησε πόσο σημαντικό είναι να προσφέρεις στο συνάνθρωπο και αποφάσισε να γίνει γιατρός. Όταν ήταν φοιτήτρια, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος την ενέπνευσε να επιλέξει την καρδιολογία. Έκανε ειδικότητα στο Λονδίνο, ένα μέρος της έρευνάς της με τον καθηγητή Πέτρο Νιχογιαννόπουλο και σήμερα είναι διευθύντρια καρδιολογίας στο νοσοκομείο Kingston, επίτιμη επίκουρη καθηγήτρια καρδιολογίας στο Imperial College of London και πρόεδρος της επιτροπής EACVI Heart Imagers of Tomorrow της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Αυτή την εποχή προετοιμάζει ένα μεγάλο εθελοντικό πρόγραμμα στην Αφρική και σε άλλες χώρες, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, για διάγνωση και θεραπεία παιδιών και ενηλίκων με καρδιοπάθειες, ενώ όταν βρίσκεται στην Ελλάδα προσφέρει δωρεάν τις υπηρεσίες της στην Ευρωκλινική. «Σκοπός μας είναι να απαλύνουμε τον πόνο, να προσφέρουμε καλύτερη ποιότητα ζωής», επισημαίνει. «Μεγάλη σημασία έχει ο κώδικας επικοινωνίας. Ο γιατρός δεν πρέπει να ξεπερνάει τα όρια και να συμπεριφέρεται στον ασθενή χωρίς συνείδηση της κατάστασής του. Η ψυχολογία του ασθενούς βοηθάει. Οι άνθρωποι που συγχωρούν και δεν κρατάνε μέσα τους αρνητικά συναισθήματα έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής».

Με δική της πρωτοβουλία υλοποιήθηκε στην Αθήνα η φιλανθρωπική κίνηση Μια καρδιά για τα παιδιά, με ένα σποτ όπου ο Θοδωρής Αθερίδης, η Σμαράγδα Καρύδη, η Γωγώ Μπρέμπου, ο Χρήστος Χωμενίδης και ο Νίκος Αλιάγας μιλούν για τις παιδικές καρδιοπάθειες. «Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων στους ανθρώπους που συμμετείχαν εθελοντικά και με αγάπη σε αυτό το βίντεο», τονίζει. «Γιατροί από παντού προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους. Έχουμε δωρεές από όλο τον κόσμο. Προσπαθώ να συντονίζω την προσπάθεια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μαζί με την Αθηνά Βαρέλα-Κολτσιδοπούλου, πρόεδρο του πανελλήνιου συλλόγου Η καρδιά του Παιδιού». Η εξέλιξη της επιστήμης έχει διευκολύνει τα πράγματα. «Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις χειρουργικές επεμβάσεις καρδιάς», εξηγεί η Ιουλία Γράψα. «Έχει απλουστευτεί ο τρόπος που αντιμετωπίζονται οι συγγενείς καρδιοπάθειες. Η τρύπα στην καρδιά που μπορεί να έχει ένα παιδί εκ γενετής αντιμετωπίζεται σήμερα διαδερμικά με μια ομπρέλα. Η αλλαγή της πνευμονικής βαλβίδας επίσης μπορεί να γίνει διαδερμικά. Με τον προγεννητικό έλεγχο ένας έμπειρος γιατρός μπορεί να δει ακόμα και την υποψία μιας καρδιοπάθειας. Έτσι, οι γονείς μπορούν έγκαιρα να αποφασίσουν πώς θα την αντιμετωπίσουν».

Και η προσωπική ζωή; «Ο κόσμος πιστεύει ότι μια γυναίκα γιατρός δεν μπορεί να έχει προσωπική ζωή. Αυτό είναι λάθος. Από πολύ νέα έχω βάλει προτεραιότητες και αφιερώνω αρκετό χρόνο στο σύντροφό μου και τους φίλους μου. Θέλω να έχω δίπλα μου ανθρώπους με θετική ενέργεια, δημιουργικούς και αυθόρμητους. Να μην εκμεταλλεύονται, αλλά να βοηθούν το συνάνθρωπο. Να κάνουν όνειρα και να είναι αισιόδοξοι. Κρατάω μακριά όσους έχουν αρνητική ενέργεια ή υστεροβουλία. Έχω πολύ καλούς φίλους, Έλληνες και ξένους, και απολαμβάνω την αγάπη τους. Μου αρέσει να μαγειρεύω και να καλώ κόσμο στο σπίτι. Μάλιστα, έχουμε φτιάξει μια ιστοσελίδα στην οποία μοιραζόμαστε συνταγές από όλες τις χώρες. Κάνω πολλά ταξίδια στο εξωτερικό και με ενδιαφέρει να μαθαίνω τις συνήθειες και τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας. Αγαπώ το θέατρο και θεωρώ ότι φέτος στην Αθήνα είναι μια εξαιρετική χρονιά. Πολλά χρόνια ασχολήθηκα με τον αθλητισμό, έπαιζα μπάσκετ. Το χειμώνα κάνω σκι και το καλοκαίρι σέρφινγκ».

Σκέφτεται την επιστροφή στην πατρίδα; «Μελλοντικά θα γύριζα. Αυτή τη στιγμή με ικανοποιεί πολύ η δουλειά μου στο εξωτερικό, ιδιαίτερα η αίσθηση της ομάδας. Υπάρχουν καλοί γιατροί που μακάρι να έβρισκαν μια θέση στην Ελλάδα. Το πιο σημαντικό για έναν επιστήμονα είναι να μην έχει μόνο γνώσεις, αλλά και παιδεία. Έρχονται πολλά νέα παιδιά στο εξωτερικό, μερικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις. Προσωπικά βοηθάω εκείνα που έχουν καλοσύνη, ευγένεια ψυχής και αγάπη για τη δουλειά τους. Σίγουρα στη διαδρομή έκανα και κάποια λάθη, από τα οποία έμαθα. Πλέον υποστηρίζω αυτούς που αξίζουν. Όταν ήρθα στο Λονδίνο, δούλευα σερβιτόρα γιατί δεν ήθελα να επιβαρύνω την οικογένειά μου. Είχα πείσμα και ήθελα να πετύχω. Τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Προχωρούν μόνο όσοι αξίζουν».

 

PHOTO: ΠΑΝΟΣ ΔΑΒΙΟΣ (D-TALES).

H ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ GALAXY RESTAURANT & BAR ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ HILTON.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή