Ενα στολίδι στο κέντρο της Πάτρας

Ενα στολίδι στο κέντρο της Πάτρας

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΤΡΑ. Τη χαμένη του αίγλη απέκτησε και πάλι το επιβλητικό κτίριο που στεγάζει τα δικαστήρια της Πάτρας, εδώ και 85 χρόνια. Το πέρασμα των χρόνων και ο ισχυρός σεισμός του 2008 είχαν αφήσει μεγάλες πληγές στο κτίριο, που καλύπτει ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο στο κέντρο της πόλης.

Οι φθορές, εντός και εκτός κτιρίου, συνέθεταν μία εικόνα εγκατάλειψης και όπως έλεγαν στην «Κ» δικαστικές πηγές, θύμιζε περισσότερο λαϊκή αγορά, παρά χώρο απονομής της δικαιοσύνης. Σήμερα, όμως, έπειτα από πρωτοβουλίες αλλά και επίπονες προσπάθειες του προέδρου Εφετών κ. Γιώργου Σπηλιωτόπουλου, το δικαστικό μέγαρο δεσπόζει και πάλι στο κέντρο της πόλης, ενώ το εσωτερικό του κτιρίου είναι απολύτως λειτουργικό. Παράλληλα, ο δεύτερος όροφος θυμίζει ένα μικρό αρχαιολογικό μουσείο, αφού τοποθετήθηκαν εκθέματα ρωμαϊκών και πρώτων χριστιανικών χρόνων.

Οι προσπάθειες για την αποκατάσταση του κτιρίου ξεκίνησαν το 2011, όταν χάθηκε στο «παρά πέντε», λόγω της οικονομικής κρίσης, η ευκαιρία να ανεγερθεί μέσω ΣΔΙΤ νέο δικαστικό μέγαρο στην περιοχή του στρατοπέδου του ΚΕΤΧ. Τότε έγινε επιτακτική η ανάγκη να πραγματοποιηθούν εργασίες στο κτίριο. Περιμετρικά του κτιρίου είχαν τοποθετηθεί σύρματα, ώστε να μην πλησιάζουν οι πολίτες αφού κινδύνευε η σωματική τους ακεραιότητα από πτώση κάποιου κομματιού του κτιρίου. Σε μία από τις εισόδους επί της λεωφόρου Δ. Γούναρη είχε τοποθετηθεί σκαλωσιά με πρόχειρο στέγαστρο, προκειμένου να μην υπάρξει τραυματισμός, ενώ η κεντρική είσοδος παρέμενε κλειστή. Μέσα στο δικαστικό μέγαρο και κυρίως έξω από τις δικαστικές αίθουσες η κατάσταση ήταν ακόμα χειρότερη. Αδεια μπουκάλια νερού, κυπελλάκια με καφέ, σακούλες πρόχειρου φαγητού, αποτσίγαρα και πολίτες που έβρισκαν ευκαιρία για να «ξαποστάσουν» στο δάπεδο του κτιρίου, δημιουργούσαν ένα σκηνικό που σε τίποτα δεν θύμιζε δικαστήρια. Οσο για τα μέτρα ασφαλείας, αυτά ήταν σχεδόν ανύπαρκτα, αφού όποιος ήθελε έμπαινε στο κτίριο, χωρίς να γίνεται κανένας απολύτως έλεγχος. Μάλιστα, όπως έλεγαν στην «Κ» δικαστικές πηγές, μόνο από καθαρή τύχη δεν υπήρξε κάποιο σοβαρό περιστατικό από τη στιγμή που στο δικαστικό μέγαρο γίνονται σημαντικές δίκες, σε πρώτο και δεύτερο βαθμό.

Το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του κτιρίου ξεκίνησε με την εξεύρεση χρημάτων για επιδιορθώσεις. Το ικανοποιητικό αποτέλεσμα έδωσε ώθηση για τη συνέχιση των εργασιών. Η αρχή έγινε με την προστασία της πρόσοψης του κτιρίου από φθορές και αναγραφή συνθημάτων. Στη συνέχεια τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα ασφαλείας με την τοποθέτηση μαγνητικών πυλών στις δύο εισόδους του κτιρίου. Το εξαιρετικό, όπως χαρακτηρίστηκε, αποτέλεσμα της εξωτερικής αποκατάστασης του κτιρίου οδήγησε στην απόφαση για τον φωτισμό του κατά τις βραδινές ώρες. Με χαμηλό κόστος και σημαντική συμβολή του ανθρώπου που έχει αναλάβει τη συντήρηση του κτιρίου, το δικαστικό μέγαρο φωτίστηκε και στις τέσσερις πλευρές του και αναδείχθηκαν τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του.

Ο πρόεδρος Εφετών, κ. Γιώργος Σπηλιωτόπουλος, αποφάσισε να ζητήσει να μεταφερθούν στον β΄ όροφο του δικαστικού μεγάρου εκθέματα που ήσαν στις αποθήκες του αρχαιολογικού μουσείου της Πάτρας. Επειτα από αρκετές προσπάθειες και με τη συμβολή του τότε αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού, Νίκου Ξυδάκη, υπήρξε θετική κατάληξη. Ετσι, στο δικαστικό μέγαρο βρίσκονται πλέον 20 αυθεντικά εκθέματα των ρωμαϊκών και πρώτων χριστιανικών χρόνων, μαζί με οκτώ αντίγραφα προτομών. Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι να έλθουν σε επαφή με την πολιτιστική μας κληρονομιά πολίτες που μέχρι σήμερα δεν είχαν για διάφορους λόγους αυτή τη δυνατότητα. Τις ώρες λοιπόν της αναμονής μέσα στα δικαστήρια θα δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να πληροφορηθεί την ιστορία και προέλευση κάθε εκθέματος. Μάλιστα στις 3 Απριλίου, σε συνεργασία με τον δικηγορικό σύλλογο Πατρών, θα δοθεί συναυλία από ένα μικρό μουσικό σχήμα, ώστε να εγκαινιαστεί έτσι η έκθεση με τα αρχαία.

Θεμελιώθηκε το 1914

Το δικαστικό μέγαρο της Πάτρας είναι έργο του αρχιτέκτονα Π. Δ. Καραθανασόπουλου. Θεμελιώθηκε το 1914, άρχισε να κατασκευάζεται το 1926, ενώ τα εγκαίνιά του έγιναν την 1η Οκτωβρίου 1931. Σύμφωνα με την κ. Ευγενία Γατοπούλου, γενική διευθύντρια αναστήλωσης μνημείων, μουσείων και τεχνικών έργων του υπουργείου Πολιτισμού, υπάρχουν στοιχεία νεοκλασικισμού και στοιχεία μορφολογικά, όπως δωρικοί κίονες και αετώματα, καθώς και συμμετρία στις όψεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή