Πανάκριβα ακίνητα αναζητούν ενδιαφερόμενους επενδυτές

Πανάκριβα ακίνητα αναζητούν ενδιαφερόμενους επενδυτές

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πληθώρα μεγάλων και ποιοτικών ακινήτων, αξίας πολλών εκατομμυρίων έκαστο, μπορεί να βρουν στην ελληνική αγορά οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αυτήν την περίοδο. Μια αναζήτηση μεταξύ των μεγάλων μεσιτικών γραφείων της χώρας αποδεικνύει του λόγου του αληθές, καθώς η λίστα που προκύπτει περιλαμβάνει ακίνητα κάθε είδους, από αυτόνομα κτίρια εισοδήματος (π.χ. κτίρια γραφείων) μέχρι υπερπολυτελείς κατοικίες, ξενοδοχεία και βιομηχανικές μονάδες.

Σύμφωνα με στοιχεία από το μεσιτικό γραφείο Πλουμής-Σωτηρόπουλος, στην αγορά κατοικίας, παρότι δεν προσφέρονται τα χαρτοφυλάκια ακινήτων που θα προσείλκυαν επενδυτές διεθνούς βεληνεκούς, μπορεί κανείς να εντοπίσει ορισμένα ακίνητα «τρόπαια», από εκείνα που συχνά αναζητούν εύποροι ιδιώτες. Για παράδειγμα, στην περιοχή πέριξ του Προεδρικού Μεγάρου, η οποία είναι και η ακριβότερη της χώρας, πωλείται αυτήν την περίοδο πολυτελής νεοκλασική βίλα αντί ποσού 32 εκατ. ευρώ. Το ακίνητο των 1.041 τ.μ. είναι πλήρως ανακαινισμένο και διαθέτει και κήπο 554 τ.μ. Ενα από τα ακριβότερα ακίνητα που πωλούνται όμως στην Ελλάδα σήμερα είναι στην περιοχή Γκάζι. Πρόκειται για πολυτελές κτίσμα επιφάνειας 31.650 τ.μ. (επί οικοπέδου 3,86 στρεμμάτων), με τη ζητούμενη τιμή του να αγγίζει τα 100 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχα, στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας θα βρει κανείς πολλές αγγελίες, με μία από τις ακριβότερες να αφορά ξενοδοχείο στο Κουκάκι, στους πρόποδες της Ακρόπολης, το οποίο πωλείται αντί ποσού 25 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ακίνητο 7.500 τ.μ. που διαθέτει 106 δωμάτια. Την ίδια ώρα, στο Κεφαλάρι πωλείται νεοκλασικό κτίριο γραφείων επιφάνειας 6.214 τ.μ. (με οικόπεδο 3 στρεμμάτων) αντί 35 εκατ. ευρώ.

Διαθέσιμα προς πώληση είναι και δεκάδες βιομηχανικά κτίρια. Για παράδειγμα, στην περιοχή της Μεταμόρφωσης, στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, πωλείται μονάδα 6.700 τ.μ. σε οικόπεδο 30 στρεμμάτων αντί ποσού 14 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, στην οδό Πειραιώς, πλησίον της Λαχαναγοράς, πωλείται βιομηχανικό ακίνητο 6.364 τ.μ. με οικόπεδο 4,45 στρεμμάτων, με τη ζητούμενη τιμή να ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ, ενώ στην Πέτρου Ράλλη πωλείται κτίριο αποθηκών και γραφείων επιφάνειας 7.000 τ.μ., επί οικοπέδου 15 στρεμμάτων, για 10 εκατ. ευρώ.

Στο κομμάτι των ξενοδοχείων, η αρχή θα γίνει από την Alpha Bank, η οποία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης του The Hilton Athens. Βάσει των όρων που έχουν τεθεί, έως τις 11 Μαρτίου θα πρέπει να έχει γίνει η εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές για την αγορά του 100% του ξενοδοχείου. Στόχος της τράπεζας είναι να ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση μέσω της πώλησης του ξενοδοχείου, προσδοκώντας στην είσπραξη ενός τιμήματος αρκετά υψηλότερου των 100 – 150 εκατ. ευρώ, ποντάροντας, μεταξύ άλλων, και στη σταδιακή βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων του ξενοδοχείου τα τελευταία χρόνια, ως αποτέλεσμα της ανόδου του τουριστικού ρεύματος στην Αθήνα. Από την πορεία της εν λόγω πώλησης θα εξαρτηθεί εν μέρει και η διάθεση ανάλογων ακινήτων στο μέλλον, καθώς πολλοί θεωρούν ότι η συγκεκριμένη απόπειρα έχει πιλοτικό χαρακτήρα και για το σύνολο της αγοράς.

Αυτό που επισημαίνουν πάντως στελέχη του κλάδου είναι ότι όσο η οικονομία σταθεροποιείται και οι συνθήκες βελτιώνονται τόσο θα αυξάνεται η διαθεσιμότητα μεγάλων ακινήτων προς πώληση. Ορόσημο θεωρείται το κλείσιμο της αξιολόγησης, η οποία θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και εκτιμάται ότι θα αναζωπυρώσει το αγοραστικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, οι οποίοι επί του παρόντος περιορίζονται στο να εξετάζουν, σε θεωρητικό επίπεδο, διάφορες περιπτώσεις ακινήτων. Οπως τονίζουν φορείς της αγοράς ακινήτων, η σταθεροποίηση της οικονομίας και το κλείσιμο της αξιολόγησης θα επιτρέψουν στους κατόχους ακινήτων να εξασφαλίσουν καλύτερο τίμημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή