Σε 6 εκατ. απολύσεις σε κρατικές επιχειρήσεις προχωράει η Κίνα

Σε 6 εκατ. απολύσεις σε κρατικές επιχειρήσεις προχωράει η Κίνα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια πρωτοφανή κίνηση για τη συνήθη μυστικότητα της Κίνας, το Πεκίνο άφησε να φανεί μέσα στην εβδομάδα η κλίμακα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, όταν ανακοίνωσε τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών στον κρατικό τομέα. Δημοσιοποίησε το σχέδιο να προχωρήσει σε 5 με 6 εκατ. απολύσεις από τις κρατικές βιομηχανίες, προκειμένου να κλείσουν μονάδες παραγωγής, καθώς επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της πλεονάζουσας παραγωγής και της υπερχρέωσης των κινεζικών επιχειρήσεων.

Πρόκειται για τα δύο προβλήματα που προέκυψαν ως παρεπόμενα της εκτεταμένης ρευστότητας που διοχέτευσε στην αγορά το Πεκίνο, εν τω μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, προκειμένου να προστατεύσει τις επιχειρήσεις της χώρας από τη ραγδαία μείωση της εξωτερικής ζήτησης για τα προϊόντα τους. Παράλληλα, όμως, η κινεζική ηγεσία σπεύδει να αποφύγει με κάθε τρόπο τον κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο που μπορεί να προκληθεί σε περίπτωση μαζικών πτωχεύσεων επιχειρήσεων και της συνεπακόλουθης ανεργίας. Ως εκ τούτου, παράλληλα με τις απολύσεις, δρομολογεί πρόγραμμα δαπανών που θα διοχετευθούν για την ένταξη των απολυθέντων σε άλλες θέσεις εργασίας και τη γενικότερη αποκατάστασή τους. Θα διαθέσει κεφάλαια ύψους 150 δισ. γουάν, που αντιστοιχούν σε 23 δισ. δολάρια, κυρίως για τους απασχολούμενους στις βιομηχανίες άνθρακα και χάλυβα.

Η επιθετική αυτή αναδιάρθρωση των κρατικών βιομηχανιών ανακοινώνεται μόλις μία εβδομάδα μετά την προειδοποίηση του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου για τους κινδύνους που εγκυμονεί η πλεονάζουσα παραγωγή των κινεζικών επιχειρήσεων, καθώς και η υπερχρέωσή τους. Το εν λόγω Επιμελητήριο έχει εκπονήσει έρευνα μεταξύ των κινεζικών βιομηχανιών, από την οποία προέκυψε ότι έξι στις οκτώ βιομηχανίες σε διάφορους κλάδους, από την παραγωγή γυαλιού μέχρι τον χάλυβα, εμφανίζουν μείωση της παραγωγής μεγαλύτερη από τη μείωση που είχε καταγραφεί το 2009, αμέσως μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Ανάλογη μελέτη της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας καταγράφει παρόμοια μείωση της παραγωγής στην επαρχία Τζιανγκσού κοντά στη Σαγκάη. Σημειωτέον ότι όσες κινεζικές επιχειρήσεις διερευνήθηκαν στο πλαίσιο της εν λόγω έρευνας παράγουν προϊόντα ανταγωνιστικά των μεγάλων ευρωπαϊκών βιομηχανιών.

Ιδιαίτερη ανησυχία φαίνεται πως εμπνέει στις κινεζικές αρχές το γεγονός ότι περιορίζονται διαρκώς οι αποδόσεις των κεφαλαιακών επενδύσεων, καθώς και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλές κρατικές επιχειρήσεις, αλλά και ορισμένες του ιδιωτικού τομέα στην αποπληρωμή των δανείων τους. Οι εντεινόμενες πιέσεις που υφίστανται οι κρατικές επιχειρήσεις τις έχουν εξωθήσει να συσπειρωθούν σε ομάδες συμφερόντων που ασκούν πιέσεις στο Πεκίνο, ζητώντας να κλείσουν οι ιδιωτικές ανταγωνιστικές τους. Ο τεράστιος και συχνά αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας της Κίνας, που τυγχάνει έως τώρα ιδιαίτερης προστασίας από το Πεκίνο, απασχολεί περίπου 37 εκατ. άτομα και αντιπροσωπεύει περίπου το 40% της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα αλλά και περίπου το 50% του τραπεζικού δανεισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή