Ακριβό φροντιστήριο

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Α​​ς πάρουμε το καλύτερο δυνατό σενάριο για την έκβαση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές. Ξέρουμε, πάνω-κάτω, τι μπορούμε να περιμένουμε: χαμηλότερους στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα που θα προκύψουν από μια επιμήκυνση του χρέους. Είμαι πολύ σίγουρος, αν όχι βέβαιος, πως ο κ. Τσίπρας θα μπορούσε άνετα να πετύχει αυτούς τους στόχους πριν από ακριβώς ένα χρόνο. Χωρίς δημοψηφίσματα, capital controls, περιπέτειες για την οικονομία κ.λπ. κ.λπ. Οι ισχυροί της Ευρώπης ήθελαν έναν έντιμο συμβιβασμό με τη νέα αριστερή κυβέρνηση και ήταν διατεθειμένοι να δώσουν αυτά τα ανταλλάγματα. Αυτός ήταν, άλλωστε, ο λόγος που δεν τα είχαν δώσει στην κυβέρνηση Σαμαρά, είτε όταν πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα είτε, πάλι, όταν έπρεπε να κλείσει η τελευταία αξιολόγηση.

Εννοείται πως τα εν λόγω ανταλλάγματα θα συνοδεύονταν από όλες τις διακοσμητικές αλλαγές που ακολούθησαν. Δηλαδή η τρόικα θα ονομαζόταν θεσμοί και οι εκπρόσωποί της θα έκαναν τις συναντήσεις τους στο Χίλτον αντί για το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Τσίπρας ήξερε ότι μπορούσε να πετύχει όσα περιμένει τώρα. Το πρόβλημά του ήταν το κόμμα του, οι βουλευτές του και αυτά που ο ίδιος είχε υποσχεθεί κατά την προεκλογική περίοδο. Το συνειδητοποίησε όταν προσπάθησε να περάσει την προσωρινή επέκταση του μνημονίου από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και έπεσε σε σκόπελο. Και μετά άρχισε η «μεθυσμένη» διαπραγμάτευση, που παρ’ ολίγον να ρίξει τη χώρα στον γκρεμό. Μεσολάβησε το ακριβό μας φροντιστήριο. Πολλοί ισχυρίζονται ότι έπρεπε να αποφοιτήσουμε από αυτό για να ωριμάσουμε και να δεχθούμε ως κοινωνία την πραγματικότητα του μνημονιακού μονόδρομου. Μπορεί να έχουν δίκιο, αλλά το βρίσκω τρελό να πρέπει μια χώρα να πληρώσει τόσο βαρύ τίμημα επειδή ένας πολιτικός δεν φρόντισε να πάρει τα μέτρα του εγκαίρως, πριν μπει στο Μαξίμου.

Εδώ είμαστε τώρα, όμως, και ο κ. Τσίπρας μοιάζει να έχει πεισθεί ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Το μεγαλύτερο πρόβλημά του σήμερα; Οσοι δεν αποφοίτησαν από το ακριβό φροντιστήριο και πιστεύουν ακόμη ότι πρέπει να σβήσουμε όλο το χρέος, να πάμε σε ρήξη με τους Ευρωπαίους και να πετύχουμε μια άλλη, πολύ καλύτερη, συμφωνία. Είναι πάρα πολλοί αυτοί και ο κ. Τσίπρας έχει χάσει τη λαμπερή γοητεία που τους ασκούσε. Σαγηνευμένοι από τηλεοπτικές εκπομπές after, περιθωριακά έντυπα και διαδικτυακά σάιτ, πιστεύουν ότι μπορούν να βρουν την αλήθεια κάπου αλλού. Ηλθε και η προσφυγική κρίση με τις συνέπειές της και η τρέλα έχει χτυπήσει «κόκκινο». Δεν ξέρω αν θα μπορέσει να τη μαζέψει ο κ. Τσίπρας και πώς θα κατορθώσει να πείσει ότι η συμφωνία που ενδέχεται να πετύχει είναι καλή. Το πιθανότερο είναι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας να πιστέψει ότι «κάποιοι» τον βομβάρδισαν με ραδιοϊσότοπα που έκαμψαν τις αντοχές του και θόλωσαν την κρίση του… Τι, μη μου πείτε ότι δεν το έχετε ακούσει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή