Τσίπρας: «Η συζήτηση για το προσφυγικό ξαναμπήκε στη σωστή βάση»

Τσίπρας: «Η συζήτηση για το προσφυγικό ξαναμπήκε στη σωστή βάση»

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των εργασιών της άτυπης Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Αλέξης Τσίπρας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στη σημερινή Σύνοδο είχαμε μια σημαντική μετατόπιση του πλαισίου συζήτησης, κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι όλη η συζήτηση στην προηγούμενη Σύνοδο, καθώς και όλη η συζήτηση που διεξήχθη λίγο πριν τη σημερινή Σύνοδο αφορούσε στην ουσία το Plan B και όχι το Plan A. Δηλαδή, πώς με μονομερείς κινήσεις, θα κατάφερναν κάποιοι να κλείσουν τη βαλκανική οδό και να απομονώσουν τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, αδιαφορώντας για το εάν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα συνεχίσουν να έρχονται από τη Συρία, από την Τουρκία, στα ελληνικά νησιά.

Σήμερα, η συζήτηση εστιάστηκε στο πώς θα βρούμε μια ουσιαστική λύση στον περιορισμό των ροών από την Τουρκία, σε συνεργασία με την Τουρκία. Η Τουρκία είναι αλήθεια ότι ήρθε με δελεαστικές προτάσεις στη Σύνοδο, αιφνιδιάζοντας πολλούς. Υπήρξε μια πρώτη συμφωνία στις χθεσινοβραδινές συζητήσεις που διεξήχθησαν στο περιθώριο και λίγο πριν την επίσημη Σύνοδο. Οι προτάσεις αυτές βεβαίως έθεταν ως όρο κάποια ανταλλάγματα που δεν ήταν δυνατό να αποφασιστούν σήμερα, διότι δεν είχαν την ετοιμότητα όλα τα κράτη-μέλη, αλλά και γιατί κάποια από αυτά ίσως ήταν και υπερβολικά και έπρεπε να ξανατεθούν σε έναν ουσιαστικό διάλογο.

Η ουσία όμως είναι ότι μπήκε η συζήτηση ξανά σε μια σωστή βάση. Αυτό το οποίο μας απασχολεί είναι πώς θα έρθουμε σε μια ουσιαστική συνεργασία με την Τουρκία για να σταματήσει αυτό το δράμα που βιώνουμε καθημερινά, με τους διακινητές να ηγεμονεύουν στο Αιγαίο και ανθρώπους να χάνονται μέσα στα κύματα, μέσα στη θάλασσα, τα θύματα των διακινητών, οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ψάχνουν να βρουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή