Ο ΣΕΒ «βλέπει» δύο απειλές της οικονομίας

Ο ΣΕΒ «βλέπει» δύο απειλές της οικονομίας

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσφυγικό και παρατεινόμενη διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση του προγράμματος υπονομεύουν το οικονομικό κλίμα, επισημαίνει ο ΣΕΒ στο μηνιαίο δελτίο οικονομικής δραστηριότητας. Η σταθεροποίηση της οικονομικής δραστηριότητας και η ομαλοποίηση των συνθηκών λειτουργίας των επιχειρήσεων, έπειτα από το σοκ της επιβολής των capital controls, τίθενται εκ νέου σε κίνδυνο από τη συνεχιζόμενη παράταση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος, καθώς επίσης και τις συνεχιζόμενες μεταναστευτικές ροές, αναφέρει χαρακτηριστικά το μηνιαίο δελτίο του ΣΕΒ. Οπως επισημαίνει, η ανησυχία αυτή αποτυπώνεται ήδη στον δείκτη οικονομικού κλίματος και ιδιαίτερα στην πτώση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, η οποία βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2013. Από την άλλη, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, η ύφεση το 2015 (-0,2%) ήταν ηπιότερη από ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά, ενώ κατά το δ΄ τρίμηνο του 2015 και ιδίως τον Δεκέμβριο, η παραγωγή και οι εξαγωγές σημείωσαν άνοδο, ενώ ανακόπηκε η πτωτική πορεία των λιανικών πωλήσεων.

Οι παραπάνω εξελίξεις, επισημαίνει ο ΣΕΒ, δείχνουν ότι η οικονομία, παρά τις αντοχές που έχει επιδείξει έως τώρα, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Για την αποφυγή ενός νέου υφεσιακού κύκλου και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το β΄ εξάμηνο του 2016, απαιτείται κατ’ αρχάς η βελτίωση της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της οικονομίας, η οποία μπορεί να επιτευχθεί με την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, την ταχύτερη υλοποίηση των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και την ενιαία αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος από την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή