Κλείνει το deal Μαρινόπουλου – τραπεζών

Κλείνει το deal Μαρινόπουλου – τραπεζών

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ημερών θεωρείται η ανακοίνωση συμφωνίας του ομίλου Μαρινόπουλου με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες για το συνολικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου, το οποίο θα επιτρέψει την αποκατάσταση των σχέσεών του με τους προμηθευτές και την είσοδό του σε τροχιά ανάκαμψης. Η συμφωνία θα αφορά κατά κύριο λόγο το δίκτυο που ανήκει αποκλειστικά στον όμιλο Μαρινόπουλου, ήτοι τα 350 εταιρικά καταστήματα και τα 130 που ελέγχει μέσω συστήματος δικαιόχρησης (franchising). Την ίδια ώρα, οι όμιλοι Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη αναμένουν να δοθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού το «πράσινο φως» ώστε να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας για τη σύσταση της κοινής εταιρείας που θα αναλάβει τον έλεγχο των 33 υπερμάρκετ του ομίλου Μαρινόπουλου.

Σχέδιο αναδιάρθρωσης

Βασικό σημείο του σχεδίου αναδιάρθρωσης αποτελεί η νέα χρηματοδότηση του Μαρινόπουλου με κεφάλαιο κίνησης, το ύψος του οποίου υπολογίζεται σε 150-200 εκατ. ευρώ, το οποίο θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές. Με αυτό το ποσό εκτιμάται ότι θα αποπληρωθεί περίπου 20% με 25% των υποχρεώσεων, ποσοστό που εκ πρώτης όψεως φαίνεται μικρό, αλλά στην πραγματικότητα θα έχει πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Και αυτό διότι η έναρξη της αποπληρωμής οφειλών, η οποία θα συνοδευθεί με νέες συμφωνίες για το υπόλοιπο των υποχρεώσεων, εκτιμάται ότι θα αποκαταστήσει τις σχέσεις του ομίλου με τους προμηθευτές του, κάτι που θα οδηγήσει σε ομαλοποίηση της τροφοδοσίας των καταστημάτων και στο βασικό ζητούμενο, ήτοι την επιστροφή των καταναλωτών σε αυτά.

Αν και η διοίκηση του ομίλου χαρακτηρίζει απολύτως ανεξάρτητο ζήτημα από την αναδιάρθρωση το θέμα της πώλησης πλειοψηφικού πακέτου της φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΜΑΡ, που επίσης ανήκει στην οικογένεια Μαρινόπουλου, η δανειοδότηση του ομίλου κάθε άλλο παρά άσχετη θεωρείται. Και αυτό διότι οι μετοχές της οικογένειας έχουν ενεχυριασθεί στις τράπεζες.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει σε επόμενη φάση το «επαναλανσάρισμα» του δικτύου καταστημάτων, με υψηλόβαθμο διοικητικό στέλεχος του ομίλου Μαρινόπουλου να αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κ»: «Θα κρατήσουμε όλα τα καλά στοιχεία των καταστημάτων και θα αφήσουμε πίσω τα αδύνατα σημεία». Αδιευκρίνιστο, ωστόσο, παραμένει εάν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης θα κλείσουν καταστήματα τα οποία θεωρείται ότι δεν έχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Από τη διοίκηση του Μαρινόπουλου, πάντως, τονίζεται ότι η σύμβαση δικαιόχρησης που είχε ο όμιλος με την εταιρεία Αφοί Καρυπίδη και αφορούσε τη λειτουργία 141 καταστημάτων στη Βόρεια Ελλάδα με τα σήματα Carrefour-Mαρινόπουλος και Carrefour Express (πρόκειται για τα καταστήματα που ανήκαν προηγουμένως στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ Αρβανιτίδης) και διεκόπη στις 13 Φεβρουαρίου δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί εκ νέου. Ηδη η εταιρεία Αφοί Καρυπίδη φέρεται να βρίσκεται σε συζητήσεις με άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Δυνατά σημεία

Η λογική της αξιοποίησης των πιο δυνατών σημείων θα επικρατήσει και στην περίπτωση της κοινής εταιρείας που θα συστήσουν οι όμιλοι Μαρινόπουλου και Σκλαβενίτη και στην οποία θα μεταβιβασθούν τα 33 υπερμάρκετ του ομίλου Μαρινόπουλου. Ο μεν όμιλος Σκλαβενίτη απολαμβάνει ιδιαίτερης εκτίμησης μεταξύ των προμηθευτών και των καταναλωτών και θεωρείται όμιλος με συνετή διαχείριση, ο δε Μαρινόπουλος συνεισφέρει την προστιθέμενη αξία των υπερμάρκετ του σχεδόν σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα στη χώρα.

Τα επόμενα βήματα, τα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν και την εύρεση νέου σήματος που θα φέρουν τα υπερμάρκετ της καινούργιας αυτής κοινοπραξίας, θα υλοποιηθούν όταν εκδοθεί η σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή