Πρόταση για καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 7 μηνιαίες δόσεις

Πρόταση για καταβολή του φόρου εισοδήματος σε 7 μηνιαίες δόσεις

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε επτά δόσεις επιδιώκει το υπουργείο Οικονομικών αντί τριών διμηνιαίων που ήταν την προηγούμενη χρονιά. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρ. Αλεξιάδης, ανέφερε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό AΝΤ1 ότι προσπαθεί να πείσει τους θεσμούς έτσι ώστε η πληρωμή του φόρου φυσικών προσώπων για το 2015 να γίνει σε επτά μηνιαίες δόσεις.

Πάντως, εξαιτίας της καθυστέρησης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (το ηλεκτρονικό σύστημα δεν έχει ανοίξει ακόμα), θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι θα δοθεί παράταση μέχρι τουλάχιστον τις 20 Μαΐου, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται το αργότερο μέχρι την 31η Μαΐου. Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η υποβολή των δηλώσεων, επισημαίνοντας ότι φέτος δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές και εκκρεμεί η ψήφιση διατάξεων από τη Βουλή που θα ρυθμίζουν λεπτομέρειες όπως για τα ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, για άνεργους και φοιτητές.

Σχετικά με τις αποδείξεις του τρέχοντος έτους, ο υπουργός είπε ότι οι φορολογούμενοι πρέπει να τις ζητούν, τονίζοντας ότι η φοροδιαφυγή είναι υπόθεση όλων. Αναφερόμενος στο αφορολόγητο είπε ότι μια κατηγορία πολιτών το δικαιούται και ετοιμάζεται η σύνδεσή του με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Οπως είπε ο κ. Αλεξιάδης όσοι δικαιούνται αφορολόγητο όριο θα πρέπει να κρατούν τις αποδείξεις από 1η Ιανουαρίου του 2016, όταν όμως η αγορά γίνει με πλαστικό χρήμα, η διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή θα ορίζει ότι δεν θα χρειάζεται να κρατά κανείς την απόδειξη, αυτό όμως θα ισχύει τυπικά από την ημερομηνία που θα έρθει η διάταξη στη Βουλή. Είπε επίσης ότι η χρήση πλαστικού χρήματος δεν θα επιβληθεί από την πρώτη εφαρμογή του, ούτε σε όλες τις ηλικίες, ούτε σε απομακρυσμένες περιοχές.

Ο υπουργός προανήγγειλε ότι τρία νομοσχέδια βρίσκονται προ των πυλών της Βουλής. Το νομοσχέδιο για το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων, το φορολογικό που εμπεριέχει τη διάταξη για τη σύνδεση του πλαστικού χρήματος με το αφορολόγητο όριο και το τρίτο που αφορά την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων χρημάτων. Τα νομοσχέδια αναμένεται να συμφωνηθούν τις προσεχείς μέρες από τους πιστωτές της χώρας. Επίσης στα τέλη του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο για τα εισοδήματα του 2016.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή