20.000 ευρώ από τη Νυρεμβέργη στον Δήμο Καβάλας για τους πρόσφυγες

20.000 ευρώ από τη Νυρεμβέργη στον Δήμο Καβάλας για τους πρόσφυγες

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εντυπωσιάστηκα από την οργάνωση στη διαχείριση των προσφύγων στην Καβάλα, διέκρινα επαγγελματισμό αλλά και αθρόα εθελοντική προσφορά». Τα λόγια αυτά προέρχονται από έναν Γερμανό, τον κ. Norbert Schürgers, υπεύθυνο για τις διεθνείς σχέσεις του Δήμου Νυρεμβέργης. Ο ίδιος, μαζί με έναν δημοσιογράφο και έναν εκπρόσωπο της ελληνογερμανικής συνέλευσης, έσπευσαν το Σαββατοκύριακο στην αδελφή-πόλη Καβάλα, που από πόλη «διέλευσης» προσφύγων και μεταναστών μετατράπηκε εδώ και περίπου δέκα ημέρες σε πόλη φιλοξενίας. «Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο προσφυγικό και αποφασίσαμε να έρθουμε για να δούμε τι ανάγκες υπάρχουν», λέει στην «Κ» τηλεφωνικά ο κ. Schürgers.

Ναυλωμένα πούλμαν

Το πλοίο από τη Μυτιλήνη «πιάνει» Καβάλα κάθε Τετάρτη και Σάββατο. «Στο λιμάνι τούς υποδέχονται από τη μία πλευρά οι εθελοντές, που τους δίνουν τσάι, ρούχα, παπούτσια και μπαλόνια στα παιδιά, από την άλλη αρμόδιοι υπάλληλοι του δήμου και φυσικά η αστυνομία», περιγράφει η Δήμητρα Τσανάκα, δήμαρχος Καβάλας. «Κατευθύνουμε στα ναυλωμένα που πάνε στην Αθήνα όσους προέρχονται από χώρες που δεν δικαιούνται άσυλο». Από τον Αύγουστο, στην Καβάλα έφθασαν ακτοπλοϊκώς 60.000 άνθρωποι, «έσπευδαν, όμως, στον σταθμό ΚΤΕΛ, για να πάνε στην Ειδομένη». Απαξ και τα σύνορα έκλεισαν, τα δεδομένα άλλαξαν. «Αυτή τη στιγμή φιλοξενούμε 650 άτομα στο εκθεσιακό κέντρο, που παραχώρησε το Εμπορικό Επιμελητήριο», διευκρινίζει η δήμαρχος, που ως γιατρός έχει δείξει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα υγείας. «Το 99% είναι άνθρωποι έως 30 χρονών, στην πρώτη φουρνιά τα 150 από τα 800 άτομα ήταν παιδιά μέχρι 5 ετών», αναφέρει. «Μεταξύ αυτών, πολλές έγκυοι, πολλά παιδιά άρρωστα, διαβητικοί, ένας άνθρωπος με νεφρική ανεπάρκεια, που έκανε αιμοκάθαρση σε εμάς», σημειώνει και συμπληρώνει: «Επίσης, γεννήθηκαν και δύο παιδάκια, πολιτογραφημένα Καβαλιωτάκια!». Στο πλάι της οι Γιατροί του Κόσμου, πολλοί ιδιώτες γιατροί και η Εκκλησία.

«Προτιθέμεθα να προσφέρουμε από δικούς μας πόρους 20.000 ευρώ», αναφέρει ο κ. Schürgers. Στην πόλη με τους 13.000 Ελληνες πρόκειται να διοργανωθούν συναυλίες και ενημερωτικές εκδηλώσεις για την προσφυγική κρίση και τον ρόλο της Ελλάδας, αλλά και στοχευμένες εκστρατείες αλληλεγγύης. Παράλληλα, η όμορη πόλη Lauf είναι αδελφοποιημένη με τη Δράμα, όπου χωροθετείται νέος χώρος φιλοξενίας. «Οι συνάδελφοι από το Lauf έχουν ενημερωθεί και θέλουν να δώσουν χείρα βοηθείας», υπογραμμίζει ο Γερμανός συνομιλητής μας. «Σκεφτόμαστε να συμβάλουμε στο ιατρικό κομμάτι», συμπληρώνει, «δεν έχει νόημα να σας στείλουμε γιατρούς, έχετε ήδη πολλούς, θα μπορούσαμε, όμως, να αναλάβουμε την αμοιβή τους». Η Νυρεμβέργη έχει δεχθεί έως τώρα 8.000 πρόσφυγες. «Η διαφορά είναι ότι η Γερμανία είναι ο τελικός τους προορισμός, οπότε οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Βάζουμε τα θεμέλια για την κοινωνική τους ένταξη: οργανώνουμε μαθήματα γερμανικών, εγγράφουμε τα παιδιά στο σχολείο κ.ά.»  διευκρινίζει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή