Τσίπρας κατά Τουσκ για τα κλειστά σύνορα με «απόφαση των 28»

Τσίπρας κατά Τουσκ για τα κλειστά σύνορα με «απόφαση των 28»

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνικό σύγκρουσης της Αθήνας με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ διαμόρφωσε το μήνυμα του τελευταίου ότι το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου για τους μετανάστες αποτελεί απόφαση των 28 της Ε.Ε., που έρχεται σε αντιδιαστολή με την επίμονη αναφορά της Αθήνας σε μονομερείς ενέργειες από μεμονωμένα κράτη.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που είχε μιλήσει για απομόνωση των χωρών που ήθελαν το κλείσιμο των συνόρων μετά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αντέδρασε στις αναφορές Τουσκ, και με μήνυμα στο Twitter απέδωσε σε μονομερείς ενέργειες των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου. Τύποις, ο κ. Τουσκ στο σχετικό tweet του τόνισε το σημείο του κοινού ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής, πως «οι παράτυπες ροές κατά μήκος του βαλκανικού διαδρόμου τερματίστηκαν», για να προσθέσει ότι «δεν πρόκειται για ζήτημα μονομερούς ενέργειας αλλά για κοινή απόφαση των 28 της Ε.Ε.». Δεν παρέλειψε, εξάλλου, να ευχαριστήσει τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων επειδή «εφάρμοσαν τμήμα της περιεκτικής πολιτικής της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

«Περιμένουμε ο κ. Τουσκ να επικεντρώνει τις προσπάθειες στην εφαρμογή κοινών αποφάσεων ως πρόεδρος της Ευρώπης των 28 και να μην ενθαρρύνει όσους τις αγνοούν», ήταν το μήνυμα του κ. Τσίπρα. Το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών δείχνει να φορτίζεται αρνητικά μία μόλις εβδομάδα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση των ροών. Των αναφορών Τσίπρα είχε προηγηθεί δήλωση του εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου, ότι «αν το Μαξίμου δεν διαψεύσει άμεσα τις δηλώσεις Τουσκ περί απόφασης των 28 για κλειστά σύνορα, υπάρχει μείζον θέμα για τον κ. Τσίπρα». Σημειώνεται ότι και η εκπρόσωπος της Κομισιόν, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απόφαση της Σλοβενίας να κλείσει τα σύνορά της, δεν την επέκρινε, αλλά αντιθέτως τη δικαιολόγησε, λέγοντας πως «επιστρέφουμε σε μια κατάσταση όπου τα κράτη-μέλη που υπάγονται στη ζώνη Σένγκεν θα πρέπει να εφαρμόζουν με κάθε αυστηρότητα τους κανονισμούς της, έτσι ώστε να τερματιστεί το καθεστώς της ανεξέλεγκτης διέλευσης».

Εν τω μεταξύ, η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κομισιόν, ύψους 700 εκατ. (για τρία χρόνια), που έχει πάρει το πρώτο «πράσινο φως» από την προηγούμενη εβδομάδα, χρειάζεται ακόμα διαβουλεύσεις και ψηφοφορίες ώστε τα χρήματα που αντιστοιχούν να φτάσουν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, απαιτείται η έγκριση του Συμβουλίου αλλά και της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαδικασίες που δεν πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του Απριλίου. Στο ενδιάμεσο, όμως, η ελληνική κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα για τις άμεσες ανάγκες της να χρησιμοποιήσει χρήματα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ενταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είχε μεριμνήσει για τέτοιες καταστάσεις μήνες πριν, με τη μορφή επείγουσας βοήθειας.

Στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 510 εκατ. για την περίοδο 2014-2020. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει διατυπώσει αιτήματα για επείγουσα βοήθεια, τα οποία έχουν εγκριθεί, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, και δεν υπάρχει κανένα σε εκκρεμότητα. Η χώρα έχει λάβει περίπου 42 εκατ. (50%) ως προκαταβολές για εξυπηρέτηση διαφορετικών αναγκών, ενώ αυτήν τη στιγμή σε ελληνικό κρατικό λογαριασμό βρίσκονται περίπου 60 εκατ. ευρώ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή