Το Μπάκιγχαμ διαψεύδει το δημοσίευμα της «The Sun»

Το Μπάκιγχαμ διαψεύδει το δημοσίευμα της «The Sun»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Επίσημη διαμαρτυρία κατέθεσαν χθες τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στην ανεξάρτητη Αρχή θεμάτων Τύπου της Βρετανίας, μετά τη δημοσίευση άρθρου σε βρετανική ταμπλόιντ εφημερίδα, το οποίο υποστήριζε ότι η βασίλισσα Ελισάβετ στηρίζει την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στη διαμαρτυρία τους τα ανάκτορα υπογραμμίζουν ότι η βασίλισσα παραμένει πολιτικά ουδέτερη, όπως ορίζει άλλωστε και ο νόμος.

Στο επίμαχο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα με τίτλο «Η Βασίλισσα Στηρίζει το Brexit», η εφημερίδα «The Sun» ανέφερε ότι ανώνυμη πηγή αποκάλυψε ότι η Ελισάβετ τόνισε τη διαφωνία της με την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε. τουλάχιστον δύο φορές την τελευταία δεκαετία.

«Η βασίλισσα παραμένει πολιτικά ουδέτερη, όπως συμβαίνει εδώ και 63 χρόνια. Δεν θα σχολιάσουμε το επιπόλαιο και βασισμένο σε ανώνυμη πηγή δημοσίευμα. Το δημοψήφισμα και το αποτέλεσμά του αποτελούν ζητήματα που άπτονται του βρετανικού λαού», ανέφεραν τα ανάκτορα σε χθεσινή τους ανακοίνωση. Το Μπάκιγχαμ αποκάλυψε επίσης ότι προέβη στην ιδιαίτερα σπάνια κίνηση της κατάθεσης επίσημης διαμαρτυρίας, μέσω επιστολής στον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Οργάνωσης Θεμάτων και Αρχών του Τύπου, υπενθυμίζοντας ότι το εν λόγω δημοσίευμα παραβιάζει συγκεκριμένο άρθρο του κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι οι Βρετανοί ψηφοφόροι είναι διχασμένοι σε ό,τι αφορά την παραμονή τους -ή μη- στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την οποία θα αποφασίσουν σε δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου.

Η μεγάλη δημοτικότητα της βασίλισσας Ελισάβετ, η οποία οφείλει να μένει αμέτοχη στην πολιτική ζωή της χώρας, σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο της Βρετανίας, σημαίνει ότι ενδεχόμενη τοποθέτησή της στο θέμα του δημοψηφίσματος θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική για την έκβασή του. Το δημοσίευμα της σκανδαλοθηρικής «The Sun», ιδιοκτησίας της εταιρείας News Corp του Αμερικανοαυστραλού μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ, αποκαλύπτει ότι η Ελισάβετ εκμυστηρεύθηκε σε γεύμα στα ανάκτορα του Ουίνδσορ το 2011 στον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, ότι η Ε.Ε. είχε επιλέξει εσφαλμένη πορεία.

Διάψευση στο Twitter

Το δημοσίευμα διέψευσε χθες ο ίδιος ο Νικ Κλεγκ, χαρακτηρίζοντάς το ανόητο. «Δεν θυμάμαι να άκουσα τέτοια λόγια από τη Μεγαλειoτάτη και δεν είναι κάτι, το οποίο θα ξεχνούσα εύκολα», έγραψε ο κ. Κλεγκ σε μήνυμά του στο Twitter.

Η εφημερίδα, η πρώτη σε κυκλοφορία στη Βρετανία, έχει επανειλημμένα εκφράσει τη διαφωνία της με την παραμονή της χώρας στην Ενωση. Το δήθεν αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τη βασίλισσα αναφέρει επίσης ότι η Ελισάβετ έχει εκφράσει και δεύτερη φορά τη δυσαρέσκειά της γύρω από την Ε.Ε, μιλώντας αυτή τη φορά σε μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, λέγοντάς τους ότι δεν «καταλαβαίνει την Ευρώπη». Σε χθεσινή του ανακοίνωση, εκπρόσωπος της «The Sun», είπε: «Η εφημερίδα μας εμμένει στις αποκαλύψεις της, που προήλθαν από πολύ έγκυρη πηγή».

Η Ελισάβετ έχει, όμως, και κατά το παρελθόν υπερβεί τις συνταγματικές επιταγές. Το 2014, δύο εβδομάδες πριν από το δημοψήφισμα στη Σκωτία για την ανεξαρτησία της βρετανικής επαρχίας, η βασίλισσα είχε δηλώσει την ελπίδα της ότι οι Σκωτσέζοι θα σκέφτονταν πολύ προσεκτικά για το μέλλον τους, δήλωση που ερμηνεύθηκε ως μήνυμα στήριξης προς όσους επιθυμούσαν τη διατήρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στην παρούσα μορφή του. Στη συζήτηση γύρω από το δημοψήφισμα του Ιουνίου για την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενεπλάκη και ο εγγονός της Ελισάβετ, πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος δέχθηκε τις επικρίσεις του Τύπου για ομιλία του τον περασμένο μήνα σε διπλωμάτες, στην οποία τόνισε τη σημασία της συνεργασίας της Βρετανίας με άλλα κράτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή