Αγωνιώδης αναζήτηση χώρων φιλοξενίας έστω για λίγες ημέρες

Αγωνιώδης αναζήτηση χώρων φιλοξενίας έστω για λίγες ημέρες

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ καθημερινά αυξάνονται οι πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα, αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να βρεθούν χώροι «έστω για λίγες ημέρες», προκειμένου να αποσυμφορηθούν άλλα σημεία. Ηδη, σε όλη τη χώρα βρίσκονται 42.000 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ δεν έχει μειωθεί ο αριθμός εκείνων που φθάνουν καθημερινά στα νησιά. Χαρακτηριστικά χθες, περίπου 700 άτομα από τους συνολικά 3.300 που παραμένουν σε δύσκολες συνθήκες στον Πειραιά μεταφέρθηκαν σε προσωρινά καταλύματα σε Τρίκαλα, Λάρισα και στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Ωστόσο, αργά το βράδυ αναμένονταν στο λιμάνι εκατοντάδες πρόσφυγες από τα νησιά.

Οσον αφορά την Ειδομένη, η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά, ενώ κάποιοι από όσους παραμένουν φτιάχνουν μόνιμες κατασκευές. Κυβερνητικές πηγές εξηγούσαν χθες ότι «δεν θέλουμε να βελτιωθεί η κατάσταση στην Ειδομένη», καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί πρέπει να πειστούν ότι έχουν κλείσει τα σύνορα και δεν θα ανοίξουν. Συγχρόνως τόνιζαν ότι δεν πρόκειται να γίνει επιχείρηση «άδειασμα της Ειδομένης» βίαια και ότι χρειάζεται χρόνος για κάθε τέτοια μετακίνηση. Χθες, ύστερα από 10 ημέρες παραμονής χιλιάδων ανθρώπων στα σύνορα, διαπιστώθηκε «έλλειμμα συντονισμού των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες», σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οπότε αποφασίστηκε να τοποθετηθεί συντονιστής πεδίου εκ μέρους του ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας). Παράλληλα σε «κυνήγι» νέων χώρων για την προσωρινή φιλοξενία προσφύγων έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, ενώ πολλές είναι οι αστοχίες αλλά και τα παρατράγουδα.

Χθες, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ανακοίνωσε την παραχώρηση επιπλέον 12,8 στρεμμάτων στον Ελαιώνα, ώστε να πραγματοποιηθεί επέκταση της υφιστάμενης δομής (σ.σ. δημιουργήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο σε έκταση που επίσης έχει παραχωρήσει ο δήμος). Ο δήμαρχος Αθηναίων σε συνέντευξη Τύπου επισήμανε ότι η Αθήνα χρειάζεται στήριξη για το προσφυγικό: «Θέλουμε μεγαλύτερη στήριξη. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη της την ιδιαιτερότητα της Αθήνας. Ηταν και παραμένει η μόνη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που αποτελεί επίκεντρο των προσφυγικών ροών προς και από τα σύνορα». Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραχώρηση εγκρίθηκε χθες το απόγευμα από το δημοτικό συμβούλιο, ενώ αντιρρήσεις εξέφρασε η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ «Ανοιχτή Πόλη».

Εγκατάλειψη

Οπως ανακοίνωσε χθες το συντονιστικό κέντρο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης «εντοπίστηκαν και προωθήθηκαν σε δομές φιλοξενίας ομάδες προσφύγων που βρίσκονταν εγκαταλελειμμένοι –αρκετοί από παράνομους διακινητές– σε διάφορα σημεία (π.χ. βενζινάδικα) κατά μήκος του εθνικού δικτύου». Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι πρόσφυγες μεταφέρονταν με πούλμαν που είχαν ναυλωθεί από ιδιώτες, ενώ η αστυνομία παρενέβη έπειτα από καταγγελίες. Περιφερειάρχες και δήμαρχοι τονίζουν ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση με αποτέλεσμα, συχνά, οι τοπικές κοινωνίες να βρίσκονται προ εκπλήξεων και να προκαλούνται εντάσεις ή και να μεταφέρονται πρόσφυγες σε σημεία που δεν υπάρχει υποστήριξη, όπως π.χ. κάποιος γιατρός.

Χθες, στην Κόνιτσα αναμενόταν να μεταφερθούν περίπου 150 άτομα σε κέντρο παιδικής μέριμνας, το οποίο δεν φιλοξενεί ωστόσο παιδιά εδώ και αρκετό καιρό. Ταυτόχρονα ο δήμαρχος Πωγωνίου, Κωνσταντίνος Καψάλης, ανέφερε στην «Κ» ότι έλαβε έγγραφο με το οποίο ενημερώθηκε ότι θα μεταφερθούν πρόσφυγες σε μαθητική εστία –που δεν λειτουργεί– της περιοχής, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν εργασίες σε γήπεδο ποδοσφαίρου 200 μέτρα από το σημείο. «Διαφωνούμε με τη δημιουργία δύο κέντρων στον ίδιο δήμο. Επίσης, στη σίτιση και την καθαριότητα ζητούμε να έχουν λόγο οι τοπικές αρχές», αναφέρει ο δήμαρχος.

Χθες, 81 παράνομοι μετανάστες από Μαγκρέμπ και Πακιστάν επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, στο πλαίσιο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής Ελλάδας – Τουρκίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή