Οφέλη για τον ελληνικό τουρισμό από τις ακυρώσεις στην Τουρκία

Οφέλη για τον ελληνικό τουρισμό από τις ακυρώσεις στην Τουρκία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα απτά τουριστικά «κέρδη», λόγω της μετατόπισης κρατήσεων από την Τουρκία προς άλλους προορισμούς, καταγράφει για τη φετινή σεζόν και η χώρα μας. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του βρετανικού τουριστικού οργανισμού Mark Warner, o οποίος αποφάσισε να μην πραγματοποιήσει για φέτος το πρόγραμμά του στην Τουρκία και να μεταφέρει τις κρατήσεις από τη γειτονική χώρα στα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία στην Ελλάδα, στη Γαλλία και στην Ιταλία.

Ειδικότερα, ο βρετανικός οργανισμός ο οποίος εξειδικεύεται στις διακοπές με άθληση, απέσυρε τη δραστηριότητά του για φέτος από το ξενοδοχείο Sea Garden Beach Resort στην Αλικαρνασσό, ενισχύοντας, αντίστοιχα, τις κρατήσεις σε ξενοδοχεία που συνεργάζεται στην Κω, τη Ρόδο, τη Λήμνο, τη Σαρδηνία και την Κορσική.

Η αποχώρηση του βρετανικού οργανισμού από την Τουρκία οφείλεται στα θέματα ασφαλείας που αναδείχθηκαν για τον προορισμό, επείτα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στη γειτονική χώρα. Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο μέρος των κρατήσεων του οργανισμού κατευθύνεται στον ξενοδοχειακό όμιλο Lakitira, με τον οποίο διατηρεί πολυετή συνεργασία.

Ο όμιλος, ο οποίος δραστηριοποιείται στη νότια ακτογραμμή της Κω, αποτελείται από το Lakitira Resort, το Lakitira Village, το Lakitira Suites και το Helona Resort. Ηδη, ο όμιλος Lakitira καταγράφει αύξηση στις κρατήσεις του από τα προγράμματα του Mark Warner. Eπίσης, ο βρετανικός οργανισμός, στο πλαίσιο της προσπάθειας περαιτέρω ενίσχυσης των κρατήσεων, έχει προγραμματίσει για τις αρχές Μαΐου ταξίδι εξοικείωσης, με τη συμμετοχή 20 Βρετανών δημοσιογράφων, στην Κω, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν στις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις του ομίλου Lakitira.

Για το σύνολο της φετινής χρονιάς, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων αναμένει, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, να αυξηθεί ο αριθμός των διεθνών αφίξεων στη χώρα μας, φθάνοντας κοντά στα 25 εκατ., χωρίς να συμπεριλαμβάνει στον αριθμό αυτό την εισερχόμενη κίνηση από τις κρουαζιέρες. Παράλληλα, εκτιμά ότι θα κινηθούν ανοδικά και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις, φθάνοντας στα 15 δισ. ευρώ. Ωστόσο, για να επιτευχθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις, θεωρεί ότι θα πρέπει να ικανοποιηθούν δύο βασικά προαπαιτούμενα. Το πρώτο είναι, ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος έως το τέλος Απριλίου. Το δεύτερο είναι να υπάρχει αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών και να εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία των τουριστικών προορισμών.

Κατά τον ΣΕΤΕ, αν δεν αντιμετωπισθούν οι παραπάνω παράγοντες, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η εικόνα της χώρας μας να επιβαρυνθεί σημαντικά και να καταγραφούν σοβαρές απώλειες στα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού.

Σε ό,τι αφορά τον τουρκικό τουρισμό, οι εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν είναι δυσοίωνες. Η τουριστική οικονομία της γειτονικής χώρας εισήλθε το 2015, έπειτα από χρόνια ανόδου, σε πτωτική τροχιά. Για τους οκτώ από τους δώδεκα μήνες πέρυσι η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στην Τουρκία κατέγραφε μείωση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, με αφίξεις 36,2 εκατ. ξένων τουριστών, να κλείσει τη χρονιά με πτώση της τάξης του 1,2%. Επίσης, αρνητικά ξεκίνησε και η φετινή χρονιά με πτώση 6,4% των διεθνών αφίξεων τον Ιανουάριο.

Τρομοκρατικές επιθέσεις

Τα περιστατικά των τρομοκρατικών επιθέσεων είναι νωπά στη μνήμη του διεθνούς ταξιδιωτικού κοινού και κρατούν χαμηλά τη ροή των κρατήσεων προς τη γειτονική χώρα. Βασικό ζητούμενο για την Τουρκία είναι να καλλιεργήσει για τον προορισμό ένα κλίμα ασφάλειας για τους δυνητικούς τουρίστες. Παράλληλα, ο τουρκικός τουρισμός έχει να αντιμετωπίσει ένα πρόσθετο πρόβλημα σε σχέση με τη μεγάλη πτώση των αφίξεων των Ρώσων τουριστών, λόγω του οικονομικού και κατ’ επέκταση τουριστικού εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ρωσία προς την Τουρκία. Στο πλαίσιο αυτό, η γειτονική χώρα αναμένεται να χάσει μεγάλο μέρος των περίπου 3,5 εκατ. Ρώσων τουριστών που την επισκέφθηκαν πέρυσι. Η Ελλάδα όμως, όπως φαίνεται, θα κερδίσει πολύ μικρό μερίδιο από τις απώλειες της γείτονος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή