Φορολογική εξομοίωση αγροτών με μισθωτούς και συνταξιούχους προτείνει η κυβέρνηση

Φορολογική εξομοίωση αγροτών με μισθωτούς και συνταξιούχους προτείνει η κυβέρνηση

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση για φορολόγηση των αγροτών όπως φορολογούνται οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά προς τους δανειστές σε μία προσπάθεια να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να αποφευχθεί η μείωση του αφορολόγητου ορίου όπως προτείνει η τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η κυβέρνηση στην αντιπρότασή της για τις αλλαγές στο φορολογικό έχει εντάξει τους αγρότες στην κλίμακα των μισθωτών και συνταξιούχων. Μάλιστα, στο εισόδημα των αγροτών θα συμπεριλαμβάνονται και οι βασικές τους επιδοτήσεις. Είναι σαφές ότι εφόσον συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, δεν θα εφαρμοστεί η σταδιακή αύξηση της φορολόγησης των αγροτών από το 13% στο 20% και στο 26% έως το 2017, όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο.

Με την φορολόγηση των αγροτών όπως φορολογούνται μισθωτοί και συνταξιούχοι, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να διευρύνει τη φορολογική βάση και προσπαθεί να αποφύγει την μείωση του αφορολόγητου ορίου που πρότεινε η τρόικα. Να σημειωθεί ότι η πρόταση των δανειστών προβλέπει μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 7.000 ευρώ από 9.500 ευρώ που είναι σήμερα, μέσω της μείωσης της έκπτωσης φόρου στα 1.500 ευρώ από 2.100 που είναι σήμερα.

Επίσης, οι θεσμοί έχουν προτείνει την ύπαρξη 4 φορολογικών κλιμακίων:

• 22% για εισοδήματα έως 22.000 ευρώ αντί 25.000 που είναι σήμερα.

• 32% για το τμήμα του εισοδήματος από 22.001 έως 42.000 ευρώ.

• 42% για το τμήμα του εισοδήματος από 42.001 έως 65.000 ευρώ.

• 50% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 65.000 ευρώ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση στην πρότασή της προβλέπει επίσης την ύπαρξη 4 κλιμάκων. Στόχος της, όμως, είναι να επιβαρυνθούν τα εισοδήματα που βρίσκονται άνω των 25-30.000 ευρώ, όταν η πρόταση των θεσμών μεταφέρει τα βάρη στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση των δανειστών για τη φορολογία εισοδήματος αποδίδει περί τα 900 εκατ. ευρώ, ενώ η ελληνική πρόταση αυτή τη στιγμή δημιουργεί δημοσιονομικό όφελος της τάξης των 600-650 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η διαφορά στο θέμα των νέων φορολογικών μέτρων μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, κ. Ευ. Τσακαλώτου, με τους επικεφαλής της τρόικας ήταν στα 250-300 εκατ. ευρώ. Διαφορά που θα επιδιωχθεί να καλυφθεί από αύριο, Τρίτη, που θα ξεκινήσουν εκ νέου οι επαφές των δύο πλευρών και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι συνολικά ο στόχος από τις αλλαγές στη φορολογία είναι να αυξηθούν τα έσοδα κατά 1% του ΑΕΠ ή περίπου 1,9-2 δις ευρώ. Το ποσό αυτό θα πρέπει να προέλθει από τη φορολογία εισοδήματος κατά 900 εκατ. ευρώ, από την εισφορά αλληλεγγύης κατά 900 εκατ. ευρώ και από την φορολόγηση των εισοδημάτων από τα ενοίκια κατά 150 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή