Τζόου Σιαολί: Την Cosco θα ακολουθήσουν στην Ελλάδα και άλλες κινεζικές και όχι μόνον επιχειρήσεις

Τζόου Σιαολί: Την Cosco θα ακολουθήσουν στην Ελλάδα και άλλες κινεζικές και όχι μόνον επιχειρήσεις

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το έργο στο λιμάνι του Πειραιά δεν θα ενισχύσει μόνον την εμπορική και την επενδυτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας αλλά θα διευκολύνει επίσης τις διμερείς ανταλλαγές στον τομέα του τουρισμού, των χρηματοδοτήσεων, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της επιστημονικής καινοτομίας». Αυτό σημείωσε ο Κινέζος Πρέσβης κ. Τζόου Σιαολί μιλώντας σε μέλη του εν Ελλάδι διεθνούς διπλωματικού σώματος που επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις της ελληνικής θυγατρικής της Cosco στον Πειραιά, Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΑΕ (ΣΕΠ).

Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε ευθέως τις εκτιμήσεις πως η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ με την απόκτηση του 67% από την Cosco αποτελεί δυνητικά θρυαλλίδα για περεταίρω επενδύσεις από την Κίνα. Μάλιστα ο κινέζος διπλωμάτης θεωρεί πως η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης θα δώσει θετικό σήμα και σε άλλους ξένους επενδυτές, εκτός Κίνας: «Ορισμένοι ξένοι πρεσβευτές στην Ελλάδα μου λένε ότι οι επιχειρήσεις στις χώρες τους παρακολουθούν στενά το έργο. Εάν οι Κινέζοι πετύχουν, οι επιχειρηματίες τους θα έρθουν επίσης στην Ελλάδα». «Με αυτή την έννοια», συνέχισε ο Τζόου Σιαολί , «το έργο στο λιμάνι του Πειραιά έχει πάει πολύ πέρα από το διμερές πεδίο». Τόνισε επίσης πως η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τις προσπάθειες στην Ελλάδα για αναζωογόνηση της οικονομίας και «θα πρέπει επίσης να υποστηρίξει τη συνεργασία Ελλάδας-Κίνας στον Πειραιά. Η αύξηση των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα θα ωφελήσει την Ευρώπη στο σύνολό της, αφού οι οικονομικοί δεσμοί μεταξύ Κίνας και ΕΕ θα γίνουν ισχυρότεροι και πιο ζωντανοί».

Ο πρέσβης δήλωσε επίσης πως το Πεκίνο είναι σίγουρο ότι η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση. «Η Ελλάδα διαθέτει πλεονεκτική γεωγραφική θέση, ικανά δίκτυα μεταφορών, επίγεια, θαλάσσια και εναέρια, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και τουριστικούς πόρους, καινοτόμες επιχειρήσεις και ερευνητικά ινστιτούτα, επαγγελματίες και εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, που αποτελούν σημαντικά θεμέλια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματικής αποστολής στην Ελλάδα έδωσε επίσης έμφαση στην ελληνικότητα του έργου του Πειραιά: «Η Cosco είναι μέλος της μεγάλης οικογένειας του Πειραιά. Η μέχρι τώρα επιτυχία της ΣΕΠ ΑΕ δεν είναι μόνο επιτυχία της Cosco, είναι επίσης μια επιτυχία της Ελλάδας, αποτέλεσμα αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας. Το αυτό θα ισχύσει και για τον ΟΛΠ. Όπως και η ΣΕΠ έτσι και ΟΛΠ αποτελεί πλέον κινεζικό επενδυτικό σχέδιο. Όμως οι δύο εταιρείες ήταν και παραμένουν ελληνικές και ανήκουν στους Έλληνες. Η ΣΕΠ θα είναι πάντα ένας ελληνικός τερματικός λιμενικός σταθμός , και ο ΟΛΠ θα είναι πάντα ένα ελληνικό λιμάνι. Τόσο Η ΣΕΠ όσο και ο μελλοντικός ΟΛΠ θα συνεχίσουν να απασχολούν έλληνες διευθυντές και προσωπικό, να συνεργάζονται με τις ελληνικές επιχειρήσεις, να συμβάλουν στα έσοδα του ελληνικού δημοσίου και των δήμων και να λειτουργούν σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Το λιμάνι, οι υποδομές και οι διάφορες εγκαταστάσεις που έχουν δημιουργήσει και θα δημιουργήσουν οι επενδύσεις της Cosco θα είναι ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. Θα παραμείνουν στη γη της Ελλάδας και θα υπηρετούν τον ελληνικό λαό» υπογράμμισε.

Ο Τζόου Σιαολί απευθυνόταν σε κλειστό ακροατήριο απαρτιζόμενο από γυναίκες πρέσβεις στην Ελλάδα και συζύγους πρέσβεων καθώς και της συζύγου του υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη όπως και όμορων του Πειραιά δήμων στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργάνωσε την Παρασκευή η κινεζική Πρεσβεία επ' ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή