Βετεράνο μετριοπαθή εφέτη πρότεινε ο Μπαράκ Ομπάμα

Βετεράνο μετριοπαθή εφέτη πρότεινε ο Μπαράκ Ομπάμα

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Τον βετεράνο ομοσπονδιακό εφέτη Μέρικ Γκάρλαντ, πρότεινε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ως αντικαταστάτη του εκλιπόντος ανώτατου δικαστή Αντονίν Σκαλία. Ο 63χρονος Γκάρλαντ, που θεωρείται μετριοπαθής, είναι πρόεδρος του ομοσπονδιακού εφετείου της αμερικανικής πρωτεύουσας, ενώ υπήρξε επί σειρά ετών εισαγγελέας στην Ουάσιγκτον.

Ο Γκάρλαντ έχει εξασφαλίσει επαίνους από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς νομοθέτες για τη βαθιά γνώση του νόμου και για την ηπιότητα του χαρακτήρα του. Ως εφέτης, ο Γκάρλαντ διακρίθηκε για την ευγένεια, με την οποία αντιμετώπιζε τους συνηγόρους, αποφεύγοντας να επιβάλει τις απόψεις του. Διορίστηκε στο ομοσπονδιακό εφετείο από τον πρόεδρο Κλίντον, με τον διορισμό του να εγκρίνεται με μεγάλη πλειοψηφία από τη Γερουσία, ενώ ανέλαβε την προεδρία του ομοσπονδιακού εφετείου της Ουάσιγκτον το 2013.

Αν και ο πρόεδρος Ομπάμα είχε σκεφτεί να προτείνει τον Γκάρλαντ το 2009 και το 2010, επέλεξε να προωθήσει τις υποψηφιότητες των Σόνια Σοτομαγιόρ και Ελένα Κέιγκαν, προτιμώντας να στελεχώσει το Ανώτατο Δικαστήριο με δύο προοδευτικούς δικαστές. Η υποψηφιότητα του Γκάρλαντ παρέμενε ως «χρυσή εφεδρεία», σε περίπτωση που ο πρόεδρος θα χρειαζόταν -όπως τώρα- έναν υποψήφιο, ικανό να εξασφαλίσει ρεπουμπλικανικές ψήφους.

Οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας, όμως, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων, Οριν Χατς, έχουν δεσμευθεί να καταψηφίσουν όποιον υποψήφιο ανώτατο δικαστή προτείνει ο πρόεδρος Ομπάμα, ζητώντας η στελέχωση της κενής έδρας να γίνει από τον επόμενο πρόεδρο, που θα προκύψει από τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Η επιλογή του Μπαράκ Ομπάμα, όμως, ίσως συγκινήσει μερίδα των Ρεπουμπλικανών νομοθετών. Ο Γκάρλαντ έπαιξε καίριο ρόλο, ως στέλεχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, στη διαλεύκανση της βομβιστικής επίθεσης εναντίον του ομοσπονδιακού κτιρίου της Οκλαχόμα Σίτι το 1995, στην οποία 168 άνθρωποι είχαν βρει τον θάνατο. Για την ενέργεια αυτή, ο ακροδεξιός ακτιβιστής Τίμοθι Μακβί είχε καταδικασθεί σε θάνατο, για να εκτελεσθεί, ενώ ο συνεργός του, Τέρι Νίκολς, καταδικάσθηκε σε ισόβια δεσμά.

Η παρουσία του Γκάρλαντ στην Οκλαχόμα εγγυήθηκε ότι η ιδιαίτερα περίπλοκη δικαστική διαδικασία κατά των δραστών ακολούθησε το γράμμα του νόμου, προλαμβάνοντας ενδεχόμενη κακοδικία, που θα είχε οδηγήσει σε αποφυλάκιση των ενόχων. Ο Γκάρλαντ συμμετείχε επίσης και στην εισαγγελική ομάδα, που πέτυχε την καταδίκη του διαβόητου «Γιουναμπόμπερ» Τεντ Κατσίνσκι.

Παρότι η σταδιοδρομία του Γκάρλαντ τον κάνει να μοιάζει ότι θα μπορούσε να μεροληπτήσει υπέρ των εισαγγελέων και κατά των κατηγορουμένων, ο υποψήφιος ανώτατος δικαστής έχει αποδειχθεί έτοιμος να καταδικάσει το αμερικανικό κράτος.

Ο Γκάρλαντ συμμετείχε στην τριμελή επιτροπή ανώτατων δικαστικών, η οποία καταδίκασε το 2013 τη CIA, υποχρεώνοντας την υπηρεσία να κοινοποιήσει απόρρητα έγγραφα για τη χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών drones, ενώ το 2008, ο Γκάρλαντ προήδρευσε ομοσπονδιακού δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι η κράτηση Κινέζου Ουιγούρου ισλαμιστή στη φυλακή του Γκουαντάναμο ως «στρατιώτη του εχθρού» ήταν παράνομη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή