Μέρκελ: Καμία έκπτωση προς την Τουρκία

Μέρκελ: Καμία έκπτωση προς την Τουρκία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ δήλωσε ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις στους όρους που προσφέρει η Ε.Ε. στην Αγκυρα ενόψει της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας παράλληλα τη συνεισφορά της Τουρκίας στη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων τα τελευταία χρόνια.

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. «αυτή την στιγμή πραγματικά δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη», καθώς το βασικό σημείο υπό διαπραγμάτευση είναι η απελευθέρωση της βίζας εισόδου Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε. «Είναι σημαντικό να μην αλλάξουν οι όροι που έχουν τεθεί στην Τουρκία, προκειμένου να υπάρξει απελευθέρωση της βίζας», σημείωσε η καγκελάριος ενώπιον της γερμανικής Βουλής. Σε ό,τι αφορά τους όρους για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., «αυτοί δεν έχουν αλλάξει και ούτε πρόκειται», είπε υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες της για τον περιορισμό των πολιτικών ελευθεριών στην Τουρκία. «Είναι αυτονόητο ότι εκφράζουμε τις απόψεις μας στην Τουρκία για θέματα όπως η προστασία της ελευθερίας του Τύπου και η μεταχείριση των Κούρδων», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Η Αγκελα Μέρκελ χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο «την πρώτη πραγματική ευκαιρία για μια διαρκή πανευρωπαϊκή λύση στην προσφυγική κρίση». Η καγκελάριος ζήτησε από τους βουλευτές να μην εφησυχάζουν μόνο και μόνο επειδή μειώθηκαν δραστικά οι αφίξεις προσφύγων στη Γερμανία. «Η προσωρινή ελάφρυνση που γίνεται αισθητή τώρα στη Γερμανία και σε κάποια άλλα κράτη-μέλη είναι η μία όψη. Η άλλη όψη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα», είπε η Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν πρέπει να τραβήξει σε μάκρος, καθώς ο στόχος είναι να μειωθούν οι αριθμοί των προσφύγων όχι μόνο για κάποια κράτη-μέλη, αλλά για όλα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι μία συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας πρέπει να συνοδευθεί από πανευρωπαϊκή συμφωνία για την αποδοχή ποσοστώσεων προσφύγων από όλα τα κράτη-μέλη. Η Μέρκελ επανέλαβε ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνον αν όλοι οι ηγέτες που θα συναντηθούν σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες ενδιαφέρονται πραγματικά για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Χθες η κυβέρνηση της Τσεχίας δήλωσε διατεθειμένη να δεχθεί πρόσφυγες σύμφωνα με τις ποσοστώσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του Σεπτεμβρίου (120.000 πρόσφυγες συνολικά στην Ε.Ε.), αλλά δήλωσε αντίθετη σε οποιαδήποτε διεύρυνση των δεσμεύσεων αυτών. Με αντίστοιχα απορριπτική στάση προς νέες δεσμεύσεις προσέρχονται στη Σύνοδο τόσο η Γαλλία όσο και άλλες χώρες.

Επικρίσεις

Στο εσωτερικό της Γερμανίας, οι επικρίσεις για την εκκολαπτόμενη συμφωνία αφορούν κυρίως την κατάργηση της βίζας εισόδου για Τούρκους πολίτες. Ο Βαυαρός πρωθυπουργός Χορστ Ζεεχόφερ δήλωσε ότι δεν έχει αντίρρηση για τη συζήτηση περί κατάργησης της βίζας, αν πρόκειται «αποκλειστικά για την προώθηση των οικονομικών σχέσεων». «Την πλήρη κατάργηση της βίζας την έχουμε απορρίψει από την αρχή για λόγους ασφαλείας», είπε ο Ζεεχόφερ. Η ελεύθερη είσοδος στην Ε.Ε. Τούρκων επιχειρηματιών, ενδεχομένως και φοιτητών και ακαδημαϊκών, είναι μία από τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι. Η Αγκυρα ζητεί την πλήρη κατάργηση της βίζας για όλους τους Τούρκους πολίτες, όπως συμβαίνει με τις υπόλοιπες, πολύ μικρότερες χώρες που έχουν βρεθεί σε ενταξιακή τροχιά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή