Η ΔΙ.ΑΣ. στο μετρό μετά τις επιθέσεις

Η ΔΙ.ΑΣ. στο μετρό μετά τις επιθέσεις

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νευρικότητα στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη φέρεται να προκάλεσαν οι αλλεπάλληλες, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, καταδρομικές επιθέσεις κουκουλοφόρων σε σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού, και η αδυναμία της ΕΛ.ΑΣ. να τις αποτρέψει. Υπό την πίεση των γεγονότων, οι επιτελείς της ΓΑΔΑ αποφάσισαν να διαθέσουν το σύνολο των δικυκλιστών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στη φύλαξη των σταθμών, αποσύροντάς τους από την αστυνόμευση της πρωτεύουσας. Το βράδυ της Τρίτης, συγκεκριμένα, όσοι αστυνομικοί εκτελούσαν υπηρεσία στο κέντρο της Αθήνας, το διάστημα από τις 7 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας, πήραν εντολή για στατική φύλαξη των σταθμών, υπό τον φόβο να εκδηλωθεί νέα καταδρομική επίθεση από αντιεξουσιαστές.

Υπολογίζεται ότι περίπου 60 δικυκλιστές που εκτελούσαν νυκτερινή υπηρεσία στο κέντρο της πρωτεύουσας (τομέας Αθηνών) απασχολήθηκαν εξ ολοκλήρου με τη φύλαξη των σταθμών, ενώ αντίστοιχα καθήκοντα ανετέθησαν σε αστυνομικούς της ΔΙ.ΑΣ. που υπηρετούν στους υπόλοιπους τομείς της Αττικής, όπου επίσης υπάρχουν σταθμοί μετρό και ηλεκτρικού. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, από τους αστυνομικούς της υπηρεσίας ζητήθηκε να περιπολούν πεζή και εντός των σταθμών, κάτι που τελικά δεν συνέβη, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν δύσκολη η φύλαξη των μοτοσικλετών τους. 

Το μπαράζ των καταδρομικών επιθέσεων ξεκίνησε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής από τον σταθμό του μετρό στον Κεραμεικό. Αντιεξουσιαστές με καλυμμένα χαρακτηριστικά μπήκαν στο εσωτερικό του σταθμού και με βαριοπούλες κατέστρεψαν αυτόματους πωλητές εισιτηρίων και ακυρωτικά μηχανήματα, ενώ έγραψαν συνθήματα στους τοίχους. Μόλις ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, στις 11 το βράδυ του Σαββάτου περίπου 20 κουκουλοφόροι προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές στον σταθμό του μετρό και του ΗΣΑΠ στο Μοναστηράκι. Εσπασαν μηχανήματα αυτόματης πώλησης εισιτηρίων, ακυρωτικά μηχανήματα, ΑΤΜ αλλά και το γραφείο του σταθμάρχη, πριν φύγουν ανενόχλητοι προς άγνωστη κατεύθυνση. Ο κύκλος των επιθέσεων έκλεισε το βράδυ της Δευτέρας, όταν άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στον σταθμό του ηλεκτρικού στον Αγιο Ελευθέριο. Εκτός των δικυκλιστών της ΔΙ.ΑΣ., ήδη από το πρωί της Τρίτης στη φύλαξη των σταθμών διατίθενται αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας (περίπου 80 τον αριθμό) αλλά και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ), που διατάχθηκαν να περιπολούν με πολιτικά και όχι ένστολοι ως είθισται.

Εν τω μεταξύ, σε διάστημα λίγων εβδομάδων τα μέλη της αναρχικής ομάδας «Ρουβίκωνας» αιφνιδίασαν την ΕΛ.ΑΣ. και πραγματοποίησαν χθες συμβολική παρέμβαση στην είσοδο του Χίλτον. Ανήρτησαν πανό και πέταξαν φέιγ βολάν στην είσοδο του ξενοδοχείου, εντός του οποίου βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις κυβερνητικών αξιωματούχων με στελέχη της τρόικας. Προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ 12 άτομα, τα οποία αργότερα αφέθηκαν ελεύθερα. Στις 23 Φεβρουαρίου τα μέλη της ίδιας ομάδας είχαν καταφέρει να εισβάλουν στα γραφεία της ΕΡΤ, προκαλώντας τη διακοπή του βραδινού δελτίου ειδήσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή