Χαμηλώνουν οι τόνοι για Μουζάλα

Χαμηλώνουν οι τόνοι για Μουζάλα

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τροχιά εκτόνωσης μοιάζει να εισέρχεται η κρίση που προκάλεσε στο εσωτερικό της δικομματικής κυβέρνησης το γλωσσικό ολίσθημα του υπουργού Γιάννη Μουζάλα περί «Μακεδονίας» και η έντονη αντίδραση του κ. Πάνου Καμμένου που ακολούθησε. ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ επιδιώκουν να αποκλιμακώσουν τους τόνους και στη μεταξύ τους αντιπαράθεση, καθώς από το βράδυ της Τετάρτης δόθηκε από το Μαξίμου οδηγία προς τους υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγουν την αναζωπύρωση της συζήτησης ενώ ανάλογες συνεννοήσεις υπήρξαν, ήδη από χθες το πρωί, μεταξύ των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων, τα προεδρεία των οποίων συνεδρίασαν μάλιστα από κοινού χθες το βράδυ.

Οι ισορροπίες υπήρξαν οριακές το βράδυ της Τετάρτης και τα χειρότερα αποσοβήθηκαν μόνον ύστερα από μία μακρά, διάρκειας 2,5 ωρών, σύσκεψη στην οικία του κ. Π. Καμμένου παρουσία του υπουργού Επικρατείας Νικ. Παππά και του υφυπουργού Τέρενς Κουίκ. Η φόρμουλα απεμπλοκής, που αποτυπώθηκε και στις χαμηλών τόνων δηλώσεις του κ. Π. Καμμένου μετά την έκτακτη σύγκληση της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ την Πέμπτη, ήρθε μετά την αποδοχή μιας σειράς παραδοχών και συγκεκριμένα:

• Στη μη αποδυνάμωση του κ. Αλ. Τσίπρα ενόψει της Συνόδου Κορυφής αλλά και του ίδιου του κ. Μουζάλα που θα έπρεπε να διαπραγματεύεται στο πλευρό του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τελώντας υπό παραίτηση.

• Στην ανάγκη διαφύλαξης του κυβερνητικού μετώπου ενόψει της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τη διαφθορά, συνεδρίαση στην οποία τα κυβερνητικά στελέχη προαναγγέλλουν «αποδείξεις και ονόματα».

• Στην αναζήτηση λύσης για την παραμονή ή όχι του κ. Γ. Μουζάλα στην κυβέρνηση, αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Βουλής, ενδεχομένως και σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στο προσφυγικό και στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Μπροστά στην εικόνα υπαναχώρησης του κ. Καμμένου, στελέχη των ΑΝΕΛ διευκρίνιζαν ότι είναι σαφές ότι «το θέμα Μουζάλα παραμένει», την ίδια στιγμή που στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό άφηναν να εννοηθεί, από τις Βρυξέλλες, ότι ο χρόνος λειτουργεί πλέον υπέρ του αναπλ. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής και προσέθεταν ότι οι όποιες αποφάσεις της συνόδου θα σημαίνουν πολλή δουλειά για την ελληνική πλευρά και, άρα, θα οδηγήσουν στην de facto υπέρβαση της κρίσης.

Είναι, πάντως, σαφές ότι και οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν «ποντάρει» πολλά στο συγκεκριμένο ζήτημα και, συνεπώς, η ομαλή συνέχιση της πορείας της κυβέρνησης –που και οι δύο μοιάζουν να επιθυμούν ενόψει της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης– προϋποθέτει κάποιας μορφής συμβιβασμό. Για τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ ενδεχόμενη «μη λύση» θα σήμαινε απώλεια ερεισμάτων σε ακροατήρια που θεωρούνται προνομιακά, για τον ίδιο τον πρωθυπουργό ενδεχόμενη πλήρης υιοθέτηση της απαίτησης του κ. Καμμένου για αποπομπή του κ. Μουζάλα θα συνιστούσε πλήγμα ενόψει και της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή αλλά και των δύσκολων κοινοβουλευτικά ημερών που έπονται, καθώς θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή η όποια συμφωνία με τους θεσμούς.

Με το πρόβλημα ουσιαστικά να παραμένει, οι δύο πλευρές επέλεξαν χθες μια φυγή προς τα εμπρός, θέλοντας να στείλουν το μήνυμα ότι οι χθεσινές διαβουλεύσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων δεν αφορούσαν την αποκλιμάκωση της έντασης αλλά την προετοιμασία της συζήτησης της προσεχούς Τρίτης (στην οποία, όμως, θα τοποθετηθούν μόνον οι πολιτικοί αρχηγοί). «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και οι Κοινοβουλευτικές μας Ομάδες είμαστε αποφασισμένοι να πατάξουμε τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς του δημόσιου βίου», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στην κοινή ανακοίνωση που εξεδόθη χθες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή