Σύνδεση πόλεων, κατανόηση ατόμων

Σύνδεση πόλεων, κατανόηση ατόμων

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η εικόνα της Αθήνας είναι όπως η γεωγραφία της χώρας. Αποκομμένα νησιά. Οπως τα νησιά μας δεν επικοινωνούν καλά μεταξύ τους, παραμένουν σε μεγάλο βαθμό ασύνδετα, ή ελλιπώς συνδεδεμένα. Ετσι βιώνω τη ζωή στην Αθήνα», λέει η Μπέττυ Τσακαρέστου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Πάντειου Πανεπιστημίου και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων.

Συναντιόμαστε σε πολύβουο εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας. Γύρω μας βρίσκονται άνθρωποι όλων των ηλικιών, από διαφορετικές χώρες και κουλτούρες που μοιάζουν να έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά, αλλά είναι ασύνδετοι.

Το καλοκαίρι του 2015, πέντε από τους 17 ακαδημαϊκούς συμμετέχοντες του διεθνούς προγράμματος δημοσιογραφίας και μέσων ενημέρωσης με έδρα το Ινστιτούτο δημοσιογραφίας Scripps στο Οχάιο των ΗΠΑ, προερχόμενοι από τέσσερις ηπείρους και πέντε διαφορετικές πόλεις, συμφώνησαν στην υλοποίηση ενός πειράματος, με τίτλο «Connecting Cities».

Οι Μπέττυ Τσακαρέστου από την Αθήνα, Πατρίσιο Κοντρέρας από το Σαντιάγο, Λιν Γιαν από τη Σανγκάι, Σάρα Ναμουσόγκα από την Καμπάλα και Αντρέα Μίνο από το Κίτο, έχοντας εργαστεί και ζήσει μαζί κατά τη διάρκεια του προγράμματος και με επικεφαλής τον καθηγητή δημοσιογραφίας και συγγραφέα Γιούσιφ Καλιάνγκο, αποφάσισαν να μοιραστούν τις έννοιες της σύνδεσης, της δημόσιας διπλωματίας, της διπλωματίας των πολιτών, των επικοινωνιολόγων και δημοσιογράφων.

Η διαδικτυακή κοινότητα «Connecting Cities» δημιουργήθηκε με σκοπό να συνδέσει πτυχές της καθημερινότητας κάθε πόλης, την κουλτούρα και τις παραδόσεις της, μέσα από ψηφιακές αφηγήσεις, διαθέσιμες σε παγκόσμιες διαδικτυακές πλατφόρμες. «Στοχεύουμε στην καλύτερη κατανόηση του κόσμου και του εαυτού μας, επιθυμώντας παράλληλα να καταγράψουμε την επίδραση που θα έχει το πρότζεκτ σε όσους δεν είναι μέρος της οργάνωσης», λέει στην «K» η κ. Τσακαρέστου. «Στην προσπάθειά μας να ανακαλύψουμε όμοια αλλά και αντίθετα χαρακτηριστικά που μας ενώνουν ως κατοίκους άλλων πόλεων, αντλούμε στοιχεία, εμπειρίες, γνώσεις, καινούργια δίκτυα και χτίζουμε σχέσεις. Αυτό για μένα είναι και η πρόκληση».

Κεντρικό θέμα οι πόλεις

Η εστίαση στις πόλεις ως θέμα προς εξερεύνηση, ήταν επακόλουθο συζητήσεων των συντονιστών, εμπειριών από τη ζωή τους στις πόλεις τους και την ανάγκη για κοινωνικό συγχρωτισμό. «Το να απομονώνεσαι από τον κόσμο, δεν αποτελεί πλέον επιλογή. Οι διαφορετικές μας κοινωνίες είναι τόσο πλούσιες και ποικίλες ώστε πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε για να καταλάβουμε τους καιρούς στους οποίους ζούμε», εξηγεί ο Χιλιανός δημοσιογράφος και καθηγητής δημοσιογραφίας, Πατρίσιο Κοντρέρας.

Μέσα από τις πόλεις αναδεικνύονται συνεχώς νέες τεχνολογικές τάσεις, καινοτομίες, πειράματα, προκλήσεις. Οι ολιγομελείς ομάδες φοιτητών που εκπροσωπούν κάθε πρωτεύουσα, φιλοδοξούν να προσφέρουν τεκμηριωμένη γνώση σε τέτοιου είδους ζητήματα, με πλήρες οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο «ζωντανεύει» τις αφηγήσεις τους. Το εγχείρημα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και η ανταπόκριση των αναγνωστών είναι ακόμα μικρή, αρκετή όμως ώστε να διαμορφώσει αντιλήψεις και εκ νέου συμπεράσματα.

«Αυτό που δεν γνώριζα πριν και συνειδητοποίησα τώρα είναι ότι η Καμπάλα είναι περισσότερο συνδεδεμένη με την Αθήνα», λέει η διδακτορική υπότροφος και πρώην συντάκτρια Σάρα Ναμουσόγκα, από την Καμπάλα της Ουγκάντα. «Το ανακάλυψα όταν ένας από τους Ελληνες φοιτητές επέλεξε ως θέμα της εργασίας του να βοηθήσει μαθητές που ζουν σε απομακρυσμένες και φτωχές περιοχές της Ουγκάντας. Είχε εργαστεί στη εν λόγω περιοχή ως εθελοντής για κάποιο διάστημα και κατανοούσε την κουλτούρα της χώρας».

Δημόσια διπλωματία μέσω social media

Οι ιστορίες των πόλεων αναπτύσσονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το κοινωνικό δίκτυο Medium λειτουργεί ως μπλογκ και αποτελεί τη βασική πλατφόρμα του «Connecting Cities», στην οποία αναρτώνται τα κείμενα, συνοδευόμενα από εικόνες και βίντεο. Το πρότζεκτ έχει μια μικρή παρουσία στο Facebook, το Twitter, το Instagram, το Wikispaces, ενώ οι συντελεστές ευελπιστούν στην ενίσχυση και συχνότερη κοινοποίηση του περιεχομένου.

Κύριος τρόπος επικοινωνίας που συνδέει τους συντελεστές είναι η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα, WhatsApp. «Το WhatsApp είναι το βασικότερο κομμάτι της επικοινωνίας μας», λέει ο φοιτητής του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Ηρακλής Ταξιάρχης. «Η διαδραστικότητα που υπάρχει στις συζητήσεις στο WhatsApp, είναι μια καθημερινή πρόκληση, μια καθημερινή προετοιμασία για τη δημόσια διπλωματία. Δοκιμάζουμε τις αντοχές και τα όριά μας, πόσο μπορούμε να επεκτείνουμε μια συζήτηση, ποια θέματα μπορούμε να θίξουμε και ποια όχι».

Παρά τη διαφορά ώρας, η ροή της συζήτησης στο WhatsApp είναι συνεχής και οι ιδέες για άρθρα προκύπτουν μέσα από σχόλια και φωτογραφίες. «Υπάρχει σεβασμός, ευγένεια, επιμέλεια και κομψότητα εκ μέρους όλων μας στο να πιαστεί το νήμα εκεί όπου η συζήτηση είχε μείνει και αργότερα να συνεχιστεί», λέει η κ. Τσακαρέστου.

Μετά την ολοκλήρωση του πειραματικού σταδίου, οι ομάδες θα προχωρήσουν, έχοντας ως βάση ένα συγκεκριμένο πλάνο, με προθεσμίες, υλοποίηση στόχων και καταγραφή των αποτελεσμάτων μιας δομημένης-πλέον-δουλειάς. «Προσπαθούμε όλοι με διάφορους τρόπους να οργανώσουμε δράσεις, για τις οποίες ενδεχομένως να έχουμε τους πόρους να πραγματοποιήσουμε. Επιπλέον, αυτό το πρόγραμμα έχει υποβληθεί και ίσως εγκριθεί για να συμμετάσχει σε ένα μεγάλο συνέδριο δημοσιογραφίας στην Αμερική. Αισιοδοξούμε να έχουμε κι εκεί μια ακαδημαϊκή παρουσία, προβάλλοντας τις εμπειρίες και την ιδεολογία μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή