Μυρίζει «μπαρούτι» στον Πειραιά, ένταση και αψιμαχίες

Μυρίζει «μπαρούτι» στον Πειραιά, ένταση και αψιμαχίες

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικίνδυνα τεταμένο κλίμα επικρατεί τις δύο τελευταίες ημέρες στον Πειραιά αλλά και στην Ειδομένη, καθώς χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν συγκεντρωμένοι στις δύο περιοχές για περισσότερες από δύο εβδομάδες. Επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ της Τετάρτης στον Πειραιά στον επιβατηγό σταθμό του ΟΛΠ Ε1, με αποτέλεσμα τρεις πρόσφυγες να μεταφερθούν στο νοσοκομείο τραυματισμένοι ελαφρά από μαχαίρι. Σύμφωνα με το λιμενικό που παρενέβη, η αρχική αιτία για τη σύρραξη μεταξύ Αφγανών και Σύρων ήταν χωρίς σημασία, όπως η προτεραιότητα για τη φόρτιση του κινητού. Χθες το απόγευμα, σημειώθηκαν επίσης κάποιες αψιμαχίες μικρότερης έντασης με αφορμή το συσσίτιο, ενώ πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον τρεις διαδηλώσεις από διαφορετικές εθνότητες με κοινό αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα.

Σημειώνεται ότι στους επιβατηγούς σταθμούς του Πειραιά βρίσκονται συγκεντρωμένα 4.465 άτομα σε άθλιες συνθήκες, ωστόσο οι περισσότεροι αρνούνται να μετακινηθούν σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας. Και στην Ειδομένη χθες σημειώθηκαν δύο μικρής έντασης επεισόδια μεταξύ διαφορετικών εθνοτήτων. «Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για γενικευμένες συγκρούσεις αλλά για αψιμαχίες λόγω της έντασης. Δυνάμεις του λιμενικού παραμένουν συνέχεια στον Πειραιά», δήλωσε στην «Κ» ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας.

Χθες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα έφτασαν τις 45.570, ενώ σε πολλούς από τους υφιστάμενους χώρους φιλοξενίας έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Η κυβέρνηση με επιστολή του υφυπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μπαλάφα προς τους περιφερειάρχες ζητεί να προταθούν και άλλοι χώροι, οι οποίοι θα μπορούσαν με μικρές παρεμβάσεις να χρησιμοποιηθούν ως κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

«H δυνατότητά μας να προσφέρουμε χώρους φιλοξενίας έχει απολύτως εξαντληθεί», απαντά η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Χριστίνα Καλογήρου, στο αίτημα. Οπως εξηγεί στην «Κ», στη Λέσβο, στη Χίο και στη Σάμο αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται συνολικά 8.000 (7.931 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία) πρόσφυγες και μετανάστες στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας που έχουν φτιαχτεί στα hotspots. «Τα νησιά έχουν δεχθεί μεγάλη οικονομική και κοινωνική επιβάρυνση», επισημαίνει.

Ενδεικτικά, στη Λέσβο οι προδιαγραφές των χώρων φιλοξενίας (Μόρια και Καρά Τεπέ καθώς και άλλοι μικροί χώροι) συνολικά είναι για 3.500 άτομα, ενώ ήδη 4.285 παραμένουν στο νησί. Στη Σάμο στη δομή φιλοξενίας που χωράει 850 άτομα φιλοξενούνται 1.025 και στη Χίο, ενώ το κέντρο φιλοξενίας χωράει 1.100 άτομα, φιλοξενούνται παραπάνω από τους διπλάσιους, 2.489. Η περιφερειάρχης επισημαίνει ότι απαιτείται η εκπόνηση ενός σχεδίου υποστήριξης ειδικά για τα νησιά που έχουν δεχθεί το βάρος του προσφυγικού εδώ και μήνες, προκειμένου να μειωθούν οι συνέπειες στον τουρισμό τους.

Τη Λέσβο επισκέφθηκε τελικά χθες η διάσημη σταρ Αντζελίνα Τζολί ως πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. «Δεν τρέφω ελπίδες ότι θα τελειώσει σύντομα το δράμα των προσφύγων», δήλωσε η ηθοποιός, ενώ υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στο νησί με την οικογένειά της για διακοπές, προκειμένου να υποστηρίξει τον τουρισμό της Λέσβου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή