Τα χαμόγελα στις τράπεζες κράτησαν μία εβδομάδα…

Τα χαμόγελα στις τράπεζες κράτησαν μία εβδομάδα…

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν έδωσε ένα πικρό χωνευτικό ποτό στους ενθουσιασμένους επενδυτές που έδειξαν προτίμηση στις μετοχές της τράπεζας ύστερα από την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση μιας σειράς μέτρων στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) την περασμένη εβδομάδα. Προειδοποίησε για χαμηλότερη κερδοφορία κατά τη διάρκεια του 2016, έπειτα, μάλιστα, από ανάλογες προειδοποιήσεις τα προηγούμενα δύο τρίμηνα του 2015. Υπήρξαν, όμως, και άλλοι επικεφαλής ισχυρών τραπεζών που προσγείωσαν απότομα τους επενδυτές στην πραγματικότητα. Αρκετοί μίλησαν στο συνέδριο της αμερικανικής τράπεζας Morgan Stanley που πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο. Ο Σέρτζιο Ερμιότι της UBS είπε πως τα οικονομικά στοιχεία του α΄ τριμήνου παρουσιάζουν σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ο Τζες Στάλεϊ της Barclays καυχήθηκε ότι κατάφερε να καταργήσει 6.000 θέσεις εργασίας τις πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του. Αναμενόμενο ήταν να επικρατήσει μακάβριο κλίμα αντί να δημιουργηθεί ευχάριστη ατμόσφαιρα.

Ο αρχικός ενθουσιασμός από την ανακοίνωση της ΕΚΤ μια εβδομάδα πριν εξανεμίστηκε και οι τραπεζικές μετοχές έχουν επανέλθει στα επίπεδα προ της 10ης Μαρτίου, οπότε έλαβε χώρα η συνεδρίαση της Ευρωτράπεζας στη Φρανκφούρτη. Αύξηση έχει, παράλληλα, εμφανίσει το κόστος ασφάλισης της Deutsche Bank από τον κίνδυνο χρεοκοπίας. Βέβαια, η κατάσταση σήμερα στις αγορές απέχει αρκετά από τον πανικό του Φεβρουαρίου, αλλά η ατμόσφαιρα είναι τόσο απαισιόδοξη όσο η αξιολόγηση του κ. Κράιαν για την κερδοφορία της Deutsche Bank.

Αυτή η μεταβολή κλίματος καταδεικνύει τη δουλειά που απομένει να κάνουν οι μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι που είναι εκτεθειμένοι στην επενδυτική τραπεζική, όπως η Deutsche Bank, η Barclays και η Credit Suisse. Τα έσοδα που χάθηκαν στη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 –από τη διαπραγμάτευση ομολόγων, ιδίων κεφαλαίων και τίτλων υψηλού επενδυτικού ρίσκου– δεν θα επιστρέψουν σύντομα στα ταμπλό. Παρά τα πρόσθετα μέτρα ρευστότητας που ανακοίνωσε η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου, δηλαδή την περασμένη Πέμπτη. Ακόμη και εάν υποχωρήσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών, το κόστος εκτέλεσης των συνήθων δραστηριοτήτων θα παραμείνει υψηλό λόγω αυστηρότερων κανόνων στον κλάδο και τεράστιων δικαστικών δαπανών που προκύπτουν από ένα κουβάρι σκανδάλων που συνεχίζει να ξετυλίγεται. Θα υπάρξουν περισσότερες περικοπές κόστους και μεγαλύτερες απώλειες πριν μπορέσουν οι διοικήσεις των τραπεζών να περάσουν ένα πιο θετικό μήνυμα.

Εκεί αποδίδεται, εξάλλου, η συνεχής πτώση του P/E (τιμή μετοχής ως προς κέρδη ανά μετοχή) των ευρωπαϊκών τραπεζών ακόμη και κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας. Οι τράπεζες βρίσκονται σε μια ατέρμονη προσπάθεια για να μειώσουν δαπάνες και θέσεις εργασίας με τελικό στόχο τη βελτίωση των αποδόσεών τους. Ωστόσο, όλη αυτή η διαδικασία φέρει υψηλό κόστος επειδή εξαφανίζονται πηγές εσόδων που κάποτε έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην κερδοφορία των τραπεζών.

Το 2016, τα προσαρμοσμένα κέρδη της Deutsche Bank εκτιμάται πως θα μειωθούν κατά 14,2%, της Credit Suisse κατά 4,5% και της Barclays κατά 13%. Σε καλύτερη μοίρα βρίσκεται η UBS, η οποία αναμένει πτώση κερδών μόνον της τάξεως του 0,7%. Ο λόγος είναι ότι κινήθηκε ταχύτερα για την αναπροσαρμογή του επιχειρηματικού μοντέλου της, κόβοντας πολλούς δεσμούς με την επενδυτική τραπεζική. Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Ερμιότι προειδοποίησε πως η μεγάλη αποστροφή του επενδυτικού κινδύνου που επικρατεί σήμερα στις αγορές επηρεάζει τη ροή εσόδων του ελβετικού τραπεζικού ομίλου. Αυτό σημαίνει πολύ απλά πως τα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσουν τις τράπεζες να «ξεφορτωθούν» ανεπιθύμητες δραστηριότητες. Ομως, οι τράπεζες δεν θα ξεκινήσουν έναν νέο γύρο δανεισμού που είναι πολύτιμος για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης και την ενίσχυση του πληθωρισμού, κάτι που, εξάλλου, είναι ο στόχος της ΕΚΤ. Ο γκουρού των αγορών ομολόγων Μπιλ Γκρος δήλωσε πρόσφατα ότι ο τραπεζικός κλάδος έχει υποστεί «μόνιμη ζημία». Φαίνεται πως έχει το δίκιο με το μέρος του. Η «παρέλαση» των τραπεζών δεν θα συμβεί για αρκετό καιρό ακόμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή