Επίθεση Ερντογάν κατά της Ευρώπης

Επίθεση Ερντογάν κατά της Ευρώπης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Τη στιγμή που διεξαγόταν στις Βρυξέλλες η κρίσιμη Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυε μύδρους κατά των Ευρωπαίων για τις επιδόσεις τους στο μεταναστευτικό. Επιπλέον, διαμαρτυρήθηκε γιατί οι βελγικές αρχές επέτρεψαν πρόσφατα σε υποστηρικτές του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) να υψώσουν σημαίες κοντά στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Χορεύουν σε ναρκοπέδιο» είπε, κατηγορώντας όσους «υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις». «Δεν υπάρχει λόγος μια βόμβα (όπως αυτή) που εξερράγη στην Αγκυρα να μην εκραγεί μια ημέρα σε μια άλλη πόλη στην Ευρώπη», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

«Ο αγώνας μας κατά της τρομοκρατίας είναι προσεκτικός και νόμιμος. Κάθε τρομοκρατική οργάνωση που δρα στην περιοχή μας και στην Τουρκία έχει ενωθεί κατά της Τουρκίας. Πολλά κράτη, πρωτίστως της Δύσης, ακόμη δεν μπορούν να έχουν μια πάγια στάση έναντι των τρομοκρατικών οργανώσεων». Ο Ερντογάν διαμαρτυρήθηκε επίσης για τις σημαίες του ΡΚΚ κοντά στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Είναι ανέντιμη και ανειλικρινής» η στάση της Ευρώπης υπογράμμισε ο Ερντογάν, κατηγορώντας ορισμένα κράτη ότι υποστηρίζουν άμεσα ή έμμεσα «τρομοκρατικές» οργανώσεις στην Τουρκία που έχουν ενωθεί εναντίον του κράτους. «Σήμερα σηκώνουν τις σημαίες και τις αφίσες. Ποιον προσπαθείτε να ξεγελάσετε;», είπε με οργή. «Oλα αυτά σημαίνουν ότι ενέδωσαν στην τρομοκρατία», πρόσθεσε.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν παρέλειψε ταυτόχρονα να μιλήσει για υποκρισία της Ευρώπης στο προσφυγικό: «Την ώρα που η Τουρκία φιλοξενεί τρία εκατομμύρια (μετανάστες), αυτοί που είναι ανίκανοι να βρουν χώρο για μια χούφτα πρόσφυγες, που στη μέση της Ευρώπης κρατούν αυτούς τους αθώους σε επαίσχυντες συνθήκες, πρέπει πρώτα να κοιτάζουν τους εαυτούς τους», τόνισε.

Οι δηλώσεις του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη βορειοδυτική πόλη Τσανάκαλε, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, έγιναν την ώρα που ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου βρισκόταν στις Βρυξέλλες για να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ενωση το σχέδιο δράσης για τους μετανάστες.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη 50 άτομα, ακτιβιστές και ακαδημαϊκοί, που υποστηρίζουν το ΡΚΚ, συνελήφθησαν σε επιχείρηση-σκούπα της αστυνομίας. Σε ομιλία του προς τους πολιτικούς της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Αγκυρα, ο Ερντογάν είχε επικρίνει όσους αμφισβητούν τις επιδόσεις της Τουρκίας στον τομέα της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του κράτους δικαίου.

Σύλληψη μεταναστών

Οι τουρκικές αρχές εμπόδισαν χθες εκατοντάδες μετανάστες να αποπλεύσουν από τα παράλια με προορισμό τη Λέσβο, στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης με τη συμμετοχή ελικοπτέρων και της ακτοφυλακής. Ο κυβερνήτης της περιοχής της Δεκέλειας ανέφερε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι περίπου 300 άτομα συνελήφθησαν στον τομέα ευθύνης του. Ετεροι Τούρκοι αξιωματούχοι στην Αγκυρα έκαναν λόγο για 3.000 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή