Επίσκεψη Πούτιν στην Κριμαία

Επίσκεψη Πούτιν στην Κριμαία

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κριμαία ταξίδεψε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την ένταξη της χερσονήσου στη Ρωσική Ομοσπονδία, εξέλιξη που βύθισε στο ναδίρ τις σχέσεις της χώρας του με τη Δύση. Ο Ρώσος πρόεδρος επρόκειτο να συζητήσει με τις τοπικές αρχές σχέδια για την οικονομική ανάπτυξη της χερσονήσου, η οποία υφίσταται τις συνέπειες του οικονομικού αποκλεισμού της τόσο από την Ουκρανία, από την οποία αποσπάστηκε το 2014, όσο και από τη Δύση, η οποία της επέβαλε αυστηρές κυρώσεις.

Η στρατηγικής σημασίας χερσόνησος της Κριμαίας, συμπεριλαμβανομένης της ιστορικής ρωσικής πόλης της Σεβαστούπολης, ανήκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία μέχρι το 1954, όταν ο τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης Νικίτα Χρουστσόφ, αποφάσισε τη διοικητική ένταξή της στην Ουκρανία. Στον απόηχο της ουκρανικής κρίσης, οι πολίτες της Κριμαίας αποφάσισαν την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία με δημοψήφισμα, το οποίο δεν αναγνωρίστηκε ούτε από το Κίεβο ούτε από τις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ινστιτούτου Λεβάντα, το 83% των Ρώσων επικροτεί την προσάρτηση της Κριμαίας, την οποία θεωρεί ιστορικό τμήμα της Ρωσίας.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επρόκειτο να επιθεωρήσει τις εργασίες για την κατασκευή μεγάλης γέφυρας, η οποία θα συνδέσει τη Ρωσία με την Κριμαία, τερματίζοντας τον γεωγραφικό αποκλεισμό της χερσονήσου. Το κόστος του έργου έχει προϋπολογιστεί στα τρία δισ. ευρώ. Η επέτειος της «επιστροφής» της Κριμαίας στη Ρωσία θα γιορταστεί με σειρά εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν συναυλίες, θεάματα, παρελάσεις και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις. Με αφορμή τη χθεσινή επέτειο, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καλεί τη Μόσχα «να τερματίσει την κατοχή και να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία», ενδεχόμενο που δεν συζητεί καν η κυβέρνηση Πούτιν. Σε παραπλήσιο με την Ουάσιγκτον μήκος κύματος, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβεβαίωσε χθες ότι «παραμένει σταθερή στην πολιτική της μη αναγνώρισης» και κάλεσε όλες τις χώρες-μέλη του ΟΗΕ να συμμετάσχουν στο οικονομικό μποϊκοτάζ της Κριμαίας. Οι ισχυρότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ και της Ε.Ε., όπως η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Αυστραλία συμμετέχουν στις κυρώσεις, ενώ άλλες μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας, όπως η Κίνα και η Βραζιλία, απέφυγαν να έρθουν σε αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Από την πλευρά του, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατηγόρησε τις Αρχές της Κριμαίας ότι έχουν δημιουργήσει «ατμόσφαιρα φόβου και καταπίεσης» εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Τατάρων και των υποστηρικτών του Κιέβου.

Στο μεταξύ, ρωσικό δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο 400.000 ρουβλίων (5.200 ευρώ) στη μη κυβερνητική οργάνωση «Ετυμηγορία της Κοινής Γνώμης», επειδή παρέλειψε να σημειώσει την ένδειξη «ξένος παράγοντας» σε τέσσερις εκθέσεις της. Η επιβολή προστίμου στηρίζεται σε νόμο του 2012, ο οποίος υποχρεώνει όλες τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό να σημειώνουν την υποτιμητική ένδειξη «ξένος παράγοντας» σε κάθε δημόσιο κείμενό τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή