Ο Καναδάς επιδιώκει να έχει… έλλειμμα

Ο Καναδάς επιδιώκει να έχει… έλλειμμα

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ρόλο υποστηρικτή του κεϊνσιανισμού για την επίτευξη οικονομικής ανάπτυξης εμφανίζεται ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, απευθύνοντας έκκληση στους ομολόγους του σε όλον τον κόσμο να εστιάσουν περισσότερο στις δημόσιες δαπάνες, παρά στη νομισματική πολιτική. Η επιλογή αυτή, κατά τον κ. Τριντό, είναι αναγκαία για να κινητοποιηθεί η οικονομία, εθνική και παγκόσμια. Ο ίδιος, πάντως, και η κυβέρνησή του καταρτίζουν επί τούτου έναν προϋπολογισμό που θα είναι ελλειμματικός.

Σε συνέντευξή του, η οποία κάλυψε ευρεία γκάμα θεμάτων, ο Καναδός πρωθυπουργός τόνισε τη μείζονα σημασία των δαπανών σε έργα υποδομής και των μέτρων για τη στήριξη της μεσαίας τάξης. «Το μήνυμά μου σε άλλους πολιτικούς ηγέτες είναι να μην παγιδευτούν στη σκέψη ότι ο ισοσκελισμός του προϋπολογισμού αποτελεί αυτοσκοπό αλλά μέσον», τόνισε. Η εμφάνιση του Τζάστιν Τριντό στην πολιτική σκηνή και η υπέρ των ελλειμμάτων τοποθέτησή του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα πρέσβευε και εφάρμοζε ο προκάτοχός του Στέφεν Χάρπερ. Στο ίδιο στρατόπεδο της λιτότητας περιλαμβάνονται και οι ηγέτες της Γερμανίας και Βρετανίας Αγκελα Μέρκελ και Ντέιβιντ Κάμερον, οι οποίοι εντός του G7 συχνά έρχονταν σε αντιπαράθεση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Καθόλου τυχαία η εναντίωση του Τζάστιν Τριντό συμπίπτει και με το ότι ολοένα και εντονότερα στους παγκόσμιους οικονομικούς κύκλους δημιουργείται η εντύπωση ότι η νομισματική πολιτική έχει φθάσει στα όριά της. Εν μέρει η εντύπωση αυτή έχει να κάνει και με την απροσδόκητη κίνηση της Ιαπωνίας να υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια, γεγονός που προκάλεσε αναταραχή στη διεθνή χρηματαγορά.

Στην τελευταία σύνοδο του G20 οι συμμετέχοντες δεσμεύθηκαν να κινητοποιηθούν περισσότερο για την αναζωογόνηση της ανάπτυξης, ενώ αμφισβητείται πλέον η ισχύς της νομισματικής πολιτικής. Ο Τζάστιν Τριντό εξετάζει το ενδεχόμενο ο προϋπολογισμός του οικονομικού 2016- 2017, αρχής γενομένης από 1ης Απριλίου 2016, να έχει έλλειμμα σχεδόν 30 δισ. δολαρίων Καναδά (22 δισ. δολαρίων ΗΠΑ). Κατά την προεκλογική του εκστρατεία είχε υποσχεθεί νέες κρατικές δαπάνες 10,5 δισ. δολαρίων Καναδά (7,7 δισ. δολαρίων ΗΠΑ). «Δεν χρειαζόμαστε μαζικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας, εφόσον υπάρχει όριο στο πόσα κεφάλαια μπορείς να διοχετεύσεις για υποδομές σε βραχύ χρονικό ορίζοντα», τόνισε ο Καναδός πρωθυπουργός. Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τέλος, μόνο τέσσερις χρονιές ο Καναδάς εμφάνισε έλλειμμα άνω του 1,4% του ΑΕΠ, ενώ το φετινό εκτιμάται στο 1,5% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή