Μια τρελή-τρελή φορολογία

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακούω τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να καυχώνται ότι πετυχαίνουν θαύματα, λόγω σκληρής διαπραγμάτευσης, όσον αφορά το ασφαλιστικό και τη φορολογία των πολιτών. Βαρέθηκα ν’ ακούω ότι δεν θα κοπούν άλλο οι κύριες συντάξεις, λες και έχει καμιά σημασία πώς θα προκύψει η μείωση. Αν θα είναι από την επικουρική ή την κύρια, αν θα αφορά τους ήδη συνταξιούχους η μείωση ή μόνον τους επόμενους. Παιχνίδια επικοινωνίας και εντυπώσεων μικρής διάρκειας, καθώς στο τέλος θα μετρήσει τι θα πάει ο καθένας στο σπίτι του, από τα λεφτά που δικαιούται. Αλλά εκεί που κανείς μένει άναυδος είναι με τα αποτελέσματα της αδυσώπητης διαπραγμάτευσης στο φορολογικό. Κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουν το θηριώδες πρόβλημα της φοροδιαφυγής, εξακολουθούν την άθλια πολιτική της περαιτέρω φτωχοποίησης όσων Ελλήνων έχουν ακόμη κάποιο εισόδημα και το δηλώνουν. Λησμόνησαν ότι περίπου τριακόσιες χιλιάδες φορολογούμενοι πληρώνουν το 42% των φόρων. Οτι περισσότεροι από έξι εκατομμύρια πολίτες δήλωσαν την περασμένη χρονιά, από μηδέν έως πέντε χιλιάδες ετήσιο εισόδημα… Είναι αδύνατον πλέον, μέσα σε τέτοια κρίση, με τη φοροδιαφυγή να σπάει κάθε παγκόσμιο ρεκόρ, να συζητείς οποιαδήποτε επιβάρυνση των ελάχιστων συνεπών συμπολιτών μας. Κι όμως το κάνουν και το βαφτίζουν αριστερό και δίκαιο.

Διαβάζοντας τα χθεσινά ρεπορτάζ για τη νέα κλίμακα που κατέθεσε ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος, προκύπτουν, για ακόμη μια φορά, μερικά εξωφρενικά: Φορολογούμενος με εισόδημα 24.000 ευρώ και κλίμακα 22,5%, έχει καθαρό εισόδημα 18.500. Συνάδελφός του στο διπλανό γραφείο, εάν παίρνει δύο χιλιάδες επιπλέον ετησίως, ανεβαίνει κλίμακα και μένει με ετήσιο καθαρό 17.600! Δηλαδή 900 ευρώ λιγότερο. Ετερος με αμοιβή 31.500, λαμβάνει καθαρά 21.500, ενώ κάποιος που έχει την… ατυχία να αμείβεται με 33.000 ευρώ ετησίως, σκαρφαλώνει στην κλίμακα του 42% και παίρνει καθαρά 19.140, τιμωρείται δηλαδή αμειβόμενος με δύο χιλιάδες λιγότερο! Εννοείται ότι τέτοια τρελά περιστατικά συμβαίνουν σε όλα τα κλιμάκια, αποκαλύπτοντας ένα παρανοϊκό, μοχθηρό σύστημα, που τιμωρεί σκληρά εργαζόμενους. Τα παραδείγματά μου είναι ενδεικτικά, όπως και εκατοντάδες άλλα, όμως, καταδεικνύουν και μία από τις αιτίες της φοροδιαφυγής.

* Με συγχωρείτε λάθος !

Βιαστική ανάγνωση του ρεπορτάζ που αφορούσε τις νέες κλίμακες φορολογίας, με οδήγησε σε επιπόλαιο συμπέρασμα για τον τρόπο φορολόγησης, ο οποίος παραμένει ίδιος : αυτοτελής φορολόγηση κάθε κλίμακας.  Άρα τα δύο παραδείγματα του σχολίου είναι άκυρα και ζητώ συγνώμη. Η βασική κριτική ωστόσο για μια πολιτική που έχει ως αποτέλεσμα την αφαίμαξη εισοδημάτων όσων μπορούν ακόμη να πληρώνουν,  ισχύει. Αυξημένοι φόροι, αυξημένος ΕΝΦΙΑ και φόρος αλληλεγγύης, σύμφωνα με όσα έως τώρα έχουν γίνει γνωστά, «απειλούν» τους νομιμόφρονες πολίτες. – 23/3/2016

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή