Ποιοι μπαίνουν στην αγορά διαχείρισης επισφαλειών

Ποιοι μπαίνουν στην αγορά διαχείρισης επισφαλειών

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη εξέλιξη έχει εισέλθει το big bang της ελληνικής αγοράς «κόκκινων» δανείων. Οι υποψήφιες, ξένες και ελληνικές, εταιρείες που θα αναλάβουν τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ετοιμάζονται να καταθέσουν αιτήσεις για την αδειοδότησή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Την ίδια ώρα, ελληνικές τράπεζες αλλά και ξένα σχήματα έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση και την πρόσληψη στελεχών που θα ασχοληθούν με το αντικείμενο. Το αποτέλεσμα; Δημιουργούνται θέσεις εργασίας σε μια αγορά που συνεχώς συρρικνώνεται. Οι πρώτες αγγελίες έχουν ήδη καταχωριστεί στον κυριακάτικο Τύπο, ενώ κινητικότητα υπάρχει και σε μεγάλα γραφεία εξυπηρέτησης στελεχών, όπως η Korn Ferry. H Alpha Βank, που προχωρά σε κοινοπραξία με την Aktua Soluciones Financieras, βρίσκεται σε αναζήτηση διευθυντικών στελεχών, όπως και άλλες μεγάλες ελληνικές τράπεζες. Να σημειωθεί πως είναι ήδη αδειοδοτημένες για να λειτουργήσουν στη συγκεκριμένη αγορά. Η Εurobank, για παράδειγμα, προσανατολίζεται να αναλάβει μεγάλο μέρος του έργου της διαχείρισης «κόκκινων» δανείων της λιανικής αγοράς εσωτερικά. Παράλληλα, έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει και το who is who των μεγάλων ξένων επενδυτικών κεφαλαίων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στη νέα αγορά. Ειδικότερα:

Οπως προαναφέρθηκε, η Aktua είναι ένα από αυτά τα σχήματα που δίνει έμφαση στα δάνεια λιανικής, με βασικό μέτοχο το αμερικανικό private equity Centerbridge Partners L.P.

Η βρετανική Kaican Llp εκδήλωσε επίσης ενδιαφέρον, ενώ και η πολύ μεγαλύτερη των δύο προηγουμένων, η αμερικανική Apollo, άμεσα ή μέσω θυγατρικών της, όπως η ισπανική Altamira, αναμένεται να κινηθεί πιθανότατα στο κομμάτι των μεγαλύτερων επιχειρηματικών δανείων. Μεγάλοι παίκτες που μιλούν με τις ελληνικές τράπεζες, κυρίως για τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά δάνεια, είναι και οι Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR), LoneStar, Fοrtress, Oaktree Capital και Blackstone.

Ηδη παρούσα στην Ελλάδα είναι και η Credit M, η οποία διαχειρίζεται μέρος του χαρτοφυλακίου καταναλωτικών δανείων και μη ενεργών πιστωτικών καρτών της Citibank, που πουλήθηκε στις αρχές του 2014.

Στην αγορά αυτή, όμως, αναμένεται ότι θα επιχειρήσουν να μετακινηθούν και οι γνωστές, μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα ως εισπρακτικές εταιρίες. Πρόκειται, κατά βάση, για εταιρείες διαχείρισης που δεν θέλουν να χάσουν μερίδια από τους νέους παίκτες. Ετσι, εταιρείες όπως οι Κύκλος, Mellon και Matrix εξετάζουν τη συμμετοχή τους σε σχήματα διαχείρισης.

«Εχουμε γίνει αποδέκτες πολλών στοχευμένων ερωτημάτων τόσο από ενδιαφερόμενα funds όσο και από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, που εκτιμούμε ότι σύντομα θα αρχίσουν τις διαδικασίες αδειοδότησης», σημειώνει στην «K» ο Ειρηνικός Πλατής, partner στη δικηγορική εταιρεία Πλατής-Αναστασιάδης. Πρόκειται για τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΕΔΑΜΕΔ)

Ομως, εκτός από αυτές, το θεσμικό πλαίσιο προβλέπει και τις εταιρείες μεταβίβασης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΕΜΑΜΕΔ). Εταιρείες που θα μπορούν να αποκτούν δάνεια, δηλαδή, προφανώς σε τιμές με βαθιά discounts.

Και οι ξένες τράπεζες

Καθώς η αγορά στα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια θα κινηθεί και με αναχρηματοδοτήσεις όσων εταιρειών κριθεί ότι μπορεί να ανακάμψουν, ενδιαφέρον έχει αρχίσει να εκδηλώνεται και από ξένες τράπεζες. Η Barclays και η BNP Paribas είναι δύο από αυτές, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές. Ομως μια σειρά ολόκληρη από κλάδους, που εκτείνεται από δικηγορικές και συμβουλευτικές εταιρείες έως call centers, θα εμπλακεί στην ελληνική δευτερογενή αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πολύ περισσότερες από 100 έκαναν ήδη την εμφάνισή τους πριν από λίγες ημέρες στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία, σε συνεργασία με την EBRD, μέτοχο πλέον ελληνικών συστημικών τραπεζών, πραγματοποίησε ειδική ενημερωτική συνάντηση και με την ευκαιρία της Πράξης Εκτελεστικής Επιτροπής 82/2016, η οποία προσδιορίζει επακριβώς όλη την διαδικασία αδειοδότησης και εποπτείας.

Η Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής πήρε ΦΕΚ και οι πρώτες αδειοδοτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση της εν εξελίξει αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος από τους εταίρους. Στη συνάντηση, πάντως, στην Τράπεζα της Ελλάδος παρέστησαν περισσότερα από 200 στελέχη, μεταξύ των οποίων Ελληνες τραπεζίτες αλλά και στελέχη από εταιρείες όπως οι BlackRock Solutions, Alvarez and Marsal, Clifford Chance, Pillarstone, KPMG, PWC, Oliver Wyman, Sankaty Advisor, Deloitte και Ernst & Young.

Ενα ρόστερ ενδεικτικό του ποιοι ακόμα θα εμπλακούν στην ελληνική αγορά «κόκκινων» δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή