Το υπ. Οικονομικών κόβει αλλά το υπ. Υγείας… δίνει

Το υπ. Οικονομικών κόβει αλλά το υπ. Υγείας… δίνει

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το θέατρο του παραλόγου διαδραματίζεται εδώ και περίπου ένα μήνα σε ό,τι αφορά την καταβολή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο υγειονομικό προσωπικότων νοσοκομείων. Αν και το υπουργείο Οικονομικών με νόμο έχει «κόψει» από τις αρχές του έτους το συγκεκριμένο επίδομα σε υπαλλήλους που τελούν σε συνδικαλιστικές και εκπαιδευτικές άδειες, άδειες μητρότητας και μακροχρόνιες αναρρωτικές άδειες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με έγγραφό της προς τις υγειονομικές περιφέρειες επιχειρεί να αναστείλει την εφαρμογή του νόμου για το προσωπικό των νοσοκομείων, παραπέμποντας σε «επικείμενη νομοθετική παρέμβαση». Ως αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης, σε πολλά νοσοκομεία οι διοικήσεις εφαρμόζουν το έγγραφο του υπουργείου Υγείας και συνεχίζουν να καταβάλλουν το επίδομα, με κίνδυνο –σε περίπτωση που δεν γίνει τελικά νομοθετική παρέμβαση– να χρειαστεί να παρακρατήσουν αναδρομικά τα επιδόματα που τώρα καταβάλλουν.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, τόσο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, «υποσχέθηκαν» ότι σύντομα θα καταθέσουν τροπολογία για τη συνέχιση καταβολής του επιδόματος όπως ίσχυε έως και το τέλος του 2015, με την εξαίρεση των συνδικαλιστικών αδειών, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα εγκριθεί από τους εκπροσώπους των δανειστών. Οπως ενημέρωσαν στις αρχές Μαρτίου οι υπουργοί τους εργαζομένους (σε διαφορετικές συναντήσεις), το σχετικό κείμενο έχει ήδη σταλεί στους θεσμούς και αναμένεται η απάντηση.

«Στο σήμερα», σύμφωνα με το άρθρο 18 του νόμου 4354/2015, από 1η Ιανουαρίου 2016 έχει περικοπεί το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε υπαλλήλους που τελούν σε άδειες συνδικαλιστικές, εκπαιδευτικές μικρής διάρκειας έως δύο μηνών, μητρότητας, ανατροφής παιδιού, καθώς και σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια. Οπως συγκεκριμένα αναφέρεται στο άρθρο, το επίδομα αυτό καταβάλλεται πλέον μόνο για όσο διάστημα οι υπάλληλοι τελούν σε κανονική άδεια και σε βραχυχρόνια αναρρωτική έως έξι ημέρες κατ’ έτος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί προς τους δανειστές για εξ ολοκλήρου περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας από τις 31 Δεκεμβρίου 2017. Η δέσμευση αυτή αναφέρεται εμμέσως και στο συγκεκριμένο άρθρο στο οποίο γίνεται λόγος για ευθυγράμμιση του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος με τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία έως τις 31.12.2017.

Εντονες αντιδράσεις

Η περικοπή των επιδομάτων, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια νοσηλευτών και εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία. Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μετά τις «αποδοκιμασίες», δεσμεύθηκε προφορικά από το βήμα της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα, ότι θα «πάρει πίσω» για τους υγειονομικούς την εν λόγω περικοπή με τροπολογία σε επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Σ’ αυτό το πλαίσιο εξέδωσε εγκύκλιο με ημερομηνία 22.02.2016 προς τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών και τις αρμόδιες διευθύνσεις των νοσοκομείων, στην οποία αναφέρει ότι «ενόψει επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης, καλείστε να αναστείλετε την εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 18 του ν. 4354/2015 ως προς το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους και να συνεχίσετε την καταβολή αυτού στους δικαιούχους σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 4024/2011 και των κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθεισών υπουργικών αποφάσεων». Στελέχη του υπουργείου Υγείας διαβεβαίωναν στην «Κ» ότι είχε προηγηθεί συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών για την έκδοση του εγγράφου. Σημειώνεται ότι το ύψος του επιδόματος είναι ανάλογο με την «κατηγορία» εργαζομένων, 150 ευρώ, 70 ευρώ ή 35 ευρώ μηνιαίως μεικτά. Ειδικά, το προσωπικό των νοσοκομείων (νοσηλευτές, προσωπικό εργαστηρίων, εστίασης, ιματισμού, απασχολούμενοι σε ακτινολογικούς θαλάμους, διασώστες ΕΚΑΒ, θαλαμηπόλοι ψυχιατρικών νοσοκομείων) ανήκει στις δύο πρώτες κατηγορίες.

Το παράδειγμα του κ. Ξανθού δηλώνουν ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι υπουργοί. Σύμφωνα με την ΠΟΕ-ΟΤΑ σε συνάντηση που είχε στις αρχές Μαρτίου η ομοσπονδία με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μπαλάφα, ο υφυπουργός δεσμεύθηκε ότι έως την ψήφιση σχετικής διάταξης θα εκδώσει εγκύκλιο με την οποία θα καλεί στη συνέχιση καταβολής του επιδόματος σε εργαζομένους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως έπραξε και ο υπουργός Υγείας.

«Αντικατάσταση» έπειτα από την κατάργηση

Την ανησυχία ότι οι αποδοχές των εργαζομένων στα νοσοκομεία που βρίσκονται σε παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές θα μειωθούν ακόμη περισσότερο, λόγω της κατάργησης αυτού του ειδικού επιδόματος που λαμβάνουν, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία. Το ύψος του επιδόματος αυτού είναι 100 ευρώ μεικτά, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο με δεδομένο ότι οι καθαρές αποδοχές (μισθοί και επιδόματα) των εργαζομένων σε νοσοκομεία –πλην γιατρών– κυμαίνονται, σύμφωνα με όσα είπε στην «Κ» ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Μιχάλης Γιαννακός, από 700 ευρώ για έναν εργαζόμενο υποχρεωτικής εκπαίδευσης έως 1.400 ευρώ για εργαζόμενο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και με πολλά χρόνια υπηρεσίας. Οπως αναφέρει ο κ. Γιαννακός, η κυβέρνηση εξετάζει να αντικαταστήσει το επίδομα προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών με ένα επίδομα προσβασιμότητας, για το οποίο ωστόσο οι εργαζόμενοι είναι επιφυλακτικοί, αφού είναι μάλλον σίγουρο ότι κάποιοι θα ωφεληθούν και κάποιοι θα αδικηθούν. Στα επιδόματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία είναι και το επίδομα ευθύνης για τους προϊσταμένους τμημάτων, το οποίο αν και η αρχική πρόθεση ήταν να μειωθεί στα 150 ευρώ, τελικά παρέμεινε στα 250 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή