Ανασχηματισμός στο προσκήνιο

Ανασχηματισμός στο προσκήνιο

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η «υπόθεση Μουζάλα» και η αρχική απαίτηση του μικρού κυβερνητικού εταίρου, κ. Πάνου Καμμένου, για απομάκρυνση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, παρά τη σε δεύτερο χρόνο επιλογή να χαμηλώσουν οι τόνοι, άνοιξε τη συζήτηση περί ενδεχόμενου ανασχηματισμού.

Ούτως ή άλλως, η προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, που η κυβέρνηση επιθυμεί να συντελεστεί μέχρι το τέλος του μήνα, αναμενόταν να φέρει πολιτικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στην κατεύθυνση «φρεσκαρίσματος» του κυβερνητικού σχήματος. Απλά η υπόθεση Μουζάλα άνοιξε τη σχετική συζήτηση λίγο πιο νωρίς. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε προϊδεάσει τους υπουργούς του κατά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ότι θα αξιολογηθούν με τη συμπλήρωση εξαμήνου.

Βεβαίως, σε καμία περίπτωση ο κ. Τσίπρας, που αρέσκεται να προχωρεί σε κινήσεις τακτικισμού για να εμφανίζεται ως κυρίαρχος του πολιτικού τοπίου, δεν θα ήθελε να φανεί ότι κινείται εσπευσμένα σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα λειτουργώντας υπό την πίεση του μικρού εταίρου. Πολύ περισσότερο, δε, να φανεί ότι υποχωρεί σε απαιτήσεις για απομάκρυνση ενός από τους –κατά κοινή ομολογία– πιο επιτυχημένους υπουργούς της κυβέρνησης, σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό πόστο.

Ετσι, η κατ’ αρχήν συμφωνία με τον κ. Καμμένο, να δοθεί μικρή παράταση στις όποιες αποφάσεις σε σχέση με την υπόθεση Μουζάλα, δίνει στο Μαξίμου ανάσα και περιθώριο να σχεδιάσει τις κινήσεις με τρόπο τέτοιο ώστε να μη φανεί ότι σύρεται από τις εξελίξεις.

Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας, που ο ίδιος θεωρεί ότι θα επιτευχθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την πολυπόθητη έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Στην πράξη, οι όποιες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, εφόσον όλα προχωρήσουν συντεταγμένα και σχεδιασμένα, θα γίνουν μετά την ψήφιση στη Βουλή των δύσκολων νομοσχεδίων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς το τελευταίο πράγμα που θα ήθελε ο πρωθυπουργός θα ήταν να προστεθούν στην ήδη περίπλοκη κατάσταση γκρίνιες και δυσαρέσκειες πριν από τις κρίσιμες ψηφοφορίες, είτε από όσους απομακρυνθούν από την κυβέρνηση είτε από «υπουργοποιήσιμους» που δεν θα αξιοποιηθούν.

Βεβαίως, στις όποιες αποφάσεις ληφθούν, πλέον, καθοριστικός παράγοντας θα είναι οι αυξημένες υποχρεώσεις που προκύπτουν για τη χώρα όσον αφορά τη διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών και οι αυξημένες ευθύνες των συναρμόδιων υπουργείων που εμπλέκονται με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Τι διεκδικεί

Θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι ο κ. Καμμένος, θεωρώντας ότι η συμβολή του στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ήταν σημαντική, καθώς οι Ενοπλες Δυνάμεις ανέλαβαν να καλύψουν το κενό από τις κυβερνητικές καθυστερήσεις, τώρα διεκδικεί, ενόψει και της αυξημένης σημασίας που προσλαμβάνει το συγκεκριμένο θέμα αλλά και της προοπτικής να «τρέξει» ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και να ανοίξουν θέσεις εργασίας, αυξημένη εκπροσώπηση του κόμματός του στο τμήμα εκείνο του κυβερνητικού μηχανισμού που θα χειριστεί την υλοποίηση των ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Σε επίπεδο προσώπων, οι εισηγήσεις προς τον κ. Τσίπρα αφορούν κατ’ αρχήν τη στενή ομάδα συνεργατών του στο Μαξίμου. Δεν έχει περάσει απαρατήρητη η αποχή του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, από δημόσιες παρεμβάσεις εδώ και αρκετό καιρό. Ο πρωθυπουργός εμφανιζόταν να είχε ενοχληθεί από δηλώσεις του σε συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει, με τις οποίες συντηρούνταν θέμα διεύρυνσης ή αλλαγής του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο κ. Τσίπρας έχει δεχθεί επίσης εισηγήσεις για μετακίνηση του κ. Νίκου Παππά σε παραγωγικό υπουργείο, προκειμένου να δοκιμασθεί σε μια τέτοια θέση. Βεβαίως, το ανοιχτό θέμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις επιλογές όσον αφορά τον κ. Παππά. Η μετακίνηση της κ. Ολγας Γεροβασίλη σε παραγωγικό υπουργείο έχει επίσης συζητηθεί, μετακίνηση που η ίδια είχε αρνηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, δηλώνοντας στον πρωθυπουργό ότι προτιμά να παραμείνει κυβερνητική εκπρόσωπος. Στο επικοινωνιακό επιτελείο, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται να επιθυμεί ενεργοποίηση του κ. Πάνου Σκουρλέτη.

Στο οικονομικό επιτελείο εξακολουθεί να ισχύει η θέση ότι ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι αμετακίνητος για όσο ο ίδιος το επιθυμεί. Ωστόσο, γκρίνιες έχουν ανακύψει γύρω από τους χειρισμούς στη διαπραγμάτευση για τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη. Δυσαρέσκεια για ατυχείς δημόσιες παρεμβάσεις, που προκάλεσαν συχνά σύγχυση, εκδηλώνεται και για τον κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, ενώ εντός της κυβέρνησης υπήρξαν γκρίνιες, που εκφράστηκαν και σε συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου, για τους χειρισμούς των κ. Γ. Κατρούγκαλου και Β. Αποστόλου για το φορολογικό και τους αγρότες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή