Κρίσιμη καμπή για το Κουρδικό

Κρίσιμη καμπή για το Κουρδικό

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η μερική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων να δημιούργησε θετική δυναμική στις συνομιλίες της Γενεύης, ωστόσο ένας άλλος, καίριος παράγοντας ενδέχεται να περιπλέξει τα πράγματα. Λόγος γίνεται για το κουρδικό στοιχείο, που επιδιώκει ευρεία αυτονομία στη βόρεια Συρία.

Παρά την αντίθετη γνώμη της Μόσχας και της φιλορωσικής μερίδας της συριακής αντιπολίτευσης, το βέτο της Τουρκίας εμπόδισε τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ, Στάφαν ντε Μιστούρα, να προσκαλέσει στη Γενεύη αντιπροσωπεία του κουρδικού, συριακού κόμματος PYD. Απογοητευμένοι για τον παραγκωνισμό τους, οι Κούρδοι –μια από τις πλέον μάχιμες δυνάμεις στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους– διοργάνωσαν την περασμένη εβδομάδα διάσκεψη στην πόλη Ρμεϊλάν, όπου εκπροσωπήθηκαν και τα τρία κουρδικά «καντόνια» της βόρειας Συρίας. Η διάσκεψη υιοθέτησε απόφαση για μετατροπή της Συρίας σε ομόσπονδο κράτος, με παροχή ευρείας αυτονομίας στις κουρδικές περιοχές, κάτι που απορρίπτουν τόσο η Αγκυρα όσο και η Δαμασκός, σε μια σπάνια σύμπτωση απόψεων. Αρκετοί φοβούνται ότι η Τουρκία ενδέχεται να εκμεταλλευθεί τη μείωση της ρωσικής δραστηριότητας στη βόρεια Συρία για να επιφέρει μοιραίο πλήγμα στους Κούρδους. Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται, όμως, πολύ πιθανό, καθώς οι Κούρδοι έχουν ισχυροποιήσει τα διεθνή τους στηρίγματα. Πρόσφατα, η Ρωσία έδωσε το «πράσινο φως» στο PYD να ανοίξει γραφείο στη Μόσχα – κίνηση ιδιαίτερα επώδυνη για την Αγκυρα, έστω κι αν το κουρδικό γραφείο δεν απολαμβάνει καθεστώτος διπλωματικής αντιπροσωπείας. Παράλληλα, η Ρωσία ενίσχυσε τη στρατιωτική βοήθεια στην ένοπλη πολιτοφυλακή των Κούρδων, YPG, την οποία εξοπλίζει και η Ουάσιγκτον, σε έναν ακήρυκτο ανταγωνισμό με τη Μόσχα για άσκηση επιρροής στους Κούρδους. Από την πλευρά του, το Ιράν, διέκοψε τη συνεργασία του με την Τουρκία εναντίον του ΡΚΚ λόγω της σύγκρουσης των δύο χωρών στο Συριακό.

Μάλιστα, το Ιράν βοήθησε αποφασιστικά τους Κούρδους του βορείου Ιράκ να αποκρούσουν τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους και εμφανίζεται ως προστάτης των Κούρδων της Συρίας απέναντι στους τζιχαντιστές, κάτι που έχει απήχηση και στη δική του κουρδική μειονότητα. Ας σημειωθεί ότι στις πρόσφατες εκλογές, επιτράπηκε για πρώτη φορά σε Κούρδους να σχηματίσουν δική τους λίστα και να εκλέξουν βουλευτές στην Τεχεράνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή