Τα τρία μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Τα τρία μεγάλα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) να προβάλει τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις έως τώρα και να παραμένει άγνωστο το «πόσο μακριά θα το τραβήξει», όπως αναφέρουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, οι από κοντά διαπραγματεύσεις σταματούν για δύο εβδομάδες και θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.

Οι συζητήσεις των προηγούμενων ημερών έφεραν μεν λίγο πιο κοντά τις δύο πλευρές, αλλά ανέδειξαν και τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν. Διαφορές, που όπως εξηγούν στελέχη με γνώση των συζητήσεων, προκύπτουν κυρίως από τη στάση που τηρεί το ΔΝΤ. Μία στάση που οδήγησε τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλ. Τσακαλώτο, να προτείνει τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στην Ειδομένη, σε μία προσπάθεια να αναδείξει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα.

Η στάση αυτή οδήγησε και στην επίθεση που εξαπέλυσαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών την περασμένη Παρασκευή, ενώ η αντίδραση του Ταμείου ήρθε εμμέσως, μέσω των δηλώσεων στελεχών των θεσμών στους Financial Times περί αποχώρησης της τρόικας από την Αθήνα και διακοπή των διαπραγματεύσεων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, τα μεγαλύτερα «αγκάθια» αυτή τη στιγμή είναι τρία:

1.   Το ύψος του αφορολόγητου ορίου. Αν και στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το θέμα έχει κλείσει, δεδομένου ότι η ελληνική πρόταση φέρνει την αύξηση των εσόδων κατά περίπου 800 εκατ. ευρώ, το ΔΝΤ συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το αφορολόγητο όριο θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά για να διευρυνθεί η φορολογική βάση.

2.   Το ασφαλιστικό. Μετά και τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, κ. Γ. Κατρούγκαλου, με τους επικεφαλής των θεσμών, το συμπέρασμα ήταν ότι οι διαφορές παραμένουν.

3.   Τα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ (περίπου 1,8 δις ευρώ) που θα πρέπει να ληφθούν στη διετία 2017-2018 για να καλυφθεί το κενό και να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Κάποια μέτρα έχουν συζητηθεί (όπως η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα). Ωστόσο, υπάρχει ένα ποσό της τάξης των 600-800 εκατ. ευρώ για το οποίο δεν έχει προτείνει η Αθήνα μέτρα και παραμένει απροσδιόριστο το πως θα καλυφθεί.

Με αυτά τα δεδομένα, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως έως τις 2 Απριλίου που έχει συμφωνηθεί να επιστρέψουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Το ερώτημα είναι εάν θα υποχωρήσει περισσότερο το ΔΝΤ από τι θέσεις του ή η Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή