Ρύζι μπασμάτι με κουρκουμά, κουκουνάρι και δυόσμο

Ρύζι μπασμάτι με κουρκουμά, κουκουνάρι και δυόσμο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 15΄, Αναμονή: 15΄, Μαγείρεμα: 25΄ 

Υλικά για 6 άτομα:

  • 350 γρ. ρύζι μπασμάτι
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 50 γρ. κουκουνάρια, καβουρδισμένα σε αντικολλητικό τηγάνι για 1 – 2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία
  • τα φύλλα από 1 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. γλυκού κουρκουμάς (ανατολίτικο μπαχαρικό με έντονο κίτρινο χρώμα και απαλό άρωμα. το βρίσκουμε σε σκόνη σε σούπερ μάρκετ και μπαχαράδικα)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το ρύζι και νερό τόσο που να το καλύπτει και το μουλιάζουμε για περίπου 15 λεπτά. Αδειάζουμε το ρύζι σε ένα σουρωτήρι, ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά. Με τον τρόπο αυτό το ρύζι βράζει ευκολότερα, χωρίς να χάσει το σχήμα του και χωρίς να «λασπώσει».

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για περίπου 2 – 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε το σκόρδο, τον κουρκουμά, αλατοπίπερο και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 – 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθούν καλά.

Ρίχνουμε 650 ml νερό και βράζουμε για 2 – 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 12 – 14 λεπτά, μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να απορροφήσει όλα τα υγρά.

Αποσύρουμε και ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα. Ρίχνουμε το κουκουνάρι, το δυόσμο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε απαλά και καλύπτουμε με πετσέτα. Αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά, να απορροφήσει η πετσέτα τους υδρατμούς, και σερβίρουμε.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή