Η μακαρονάδα της Λαίδης και του Αλήτη

Η μακαρονάδα της Λαίδης και του Αλήτη

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: 20΄ Μαγείρεμα: 1 ώρα

Πληθωρική ιταλοαμερικανική μακαρονάδα που… έφερε κοντά τους ήρωες της ταινίας κινούμενων σχεδίων της Disney. Οι σταφίδες και τα κουκουνάρια στο μείγμα του κιμά δίνουν έναν ανατολίτικο τόνο στους κεφτέδες.

 

Υλικά για 4 άτομα:

  • 500 γρ. σπαγκέτι

Για τους κεφτέδες:

  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος (από ελιά)
  • 200 γρ. χοιρινά λουκάνικα με πράσο (αφαιρούμε τη μεμβράνη και ψιλοκόβουμε το εσωτερικό)
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, τριμμένο
  • 100 γρ. ψωμί της αρεσκείας μας, μουλιασμένο σε λίγο γάλα και καλά στυμμένο
  • 2 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
  • 30 ml ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
  • 50 γρ. σταφίδες μαύρες
  • 50 γρ. κουκουνάρια
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλεύρι για το πανάρισμα
  • λάδι για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 2 κρεμμύδια ξερά, ψιλοκομμένα
  • 1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας
  • 1 κονσέρβα (420 γρ.) ολόκληρα ντοματάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 σκέλιδα σκόρδου, λιωμένη
  • 1 δαφνόφυλλο
  • 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη λευκή
  • 15 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το σερβίρισμα

  • 100 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη

Διαδικασία:

Κεφτέδες: Σε ένα βαθύ μπολ τρίβουμε το ψωμί με τα δάχτυλά μας και προσθέτουμε τον κιμά και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Ζυμώνουμε καλά, μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μείγμα. Πλάθουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος μεγάλου καρυδιού. Αλευρώνουμε τα κεφτεδάκια και τα τινάζουμε να φύγει το περιττό αλεύρι.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά λάδι (2 – 3 εκ. από τον πάτο του τηγανιού). Τηγανίζουμε τους κεφτέδες για περίπου 2 – 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.

Σάλτσα: Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν.

Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 – 2 λεπτά ακόμη. Προσθέτουμε την ντομάτα, 500 ml νερό, τη δάφνη, τη ζάχαρη, αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε για 8 – 10 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να κοχλάζει. Προσθέτουμε τα κεφτεδάκια και, αν χρειάζεται, λίγο νερό για να σκεπαστούν με τη σάλτσα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.

Παράλληλα, βράζουμε τα σπαγκέτι σε αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε, τα ρίχνουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε, προσεκτικά για να μη διαλυθούν οι κεφτέδες. Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε: Ενα κόκκινο από Ξινόμαυρο.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή