Κλίντον κατά Τραμπ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

Κλίντον κατά Τραμπ για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής μεταφέρθηκε χθες η αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο φαβορί για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, τη Χίλαρι Κλίντον και τον Ντόναλντ Τραμπ. Αφορμή γι’ αυτό στάθηκε η ετήσια συνδιάσκεψη της AIPAC, της ισχυρότερης οργάνωσης του ισραηλινού λόμπι στις ΗΠΑ.

Μιλώντας ενώπιον ενός γνώριμου και ιδιαίτερα φιλικού ακροατηρίου, η πρώην υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικανό δισεκατομμυριούχο ότι δεν έχει τα προσόντα να λάβει καίριες αποφάσεις στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής, υπονοώντας ότι δεν είναι αρκούντως φιλοϊσραηλινός.

«Χρειαζόμαστε σταθερά χέρια στο πηδάλιο της χώρας», δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον. «Οχι έναν πρόεδρο ο οποίος τη Δευτέρα λέει ότι είναι ουδέτερος, την Τρίτη εμφανίζεται ως φιλοϊσραηλινός και την Τετάρτη ποιος ξέρει τι, θεωρώντας ότι όλα είναι διαπραγματεύσιμα. Η ασφάλεια του Ισραήλ δεν είναι διαπραγματεύσιμη», διακήρυξε η κ. Κλίντον, εξασφαλίζοντας ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

Η αναφορά της στην υποτιθέμενη «ουδετερότητα» του Ντόναλντ Τραμπ παρέπεμπε σε δήλωση του 69χρονου υποψηφίου, τον περασμένο μήνα, ότι θα είναι ουδέτερος στην αραβοϊσραηλινή διένεξη. Ο κ. Τραμπ προκάλεσε εχθρότητες στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα όταν απέφυγε να εναρμονιστεί με την πρόταση ισχυρής ομάδας του, που πιέζει να μεταφερθεί η αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπάθησε να καθησυχάσει όσους του καταλογίζουν ανεπάρκεια στα διεθνή θέματα, αποκαλύπτοντας στην εφημερίδα Washington Post τα ονόματα ορισμένων εκ των συμβούλων του σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Μεταξύ των πέντε συμβούλων που κατονόμασε, ξεχωρίζει ο γερουσιαστής της Αλαμπάμα Τζεφ Σέσιονς, ενώ περιλαμβάνεται και ο ελληνικής καταγωγής Γιώργος Παπαδόπουλος, ειδικός σε θέματα ενέργειας, με ιδιαίτερη ενασχόληση γύρω από τις σχέσεις Ελλάδας- Κύπρου-Ισραήλ και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κασπία. Ο κ. Παπαδόπουλος έχει εργαστεί στο συντηρητικό Ινστιτούτο Χάντσον και διετέλεσε σύμβουλος του Ρεπουμπλικανού, προεδρικού υποψηφίου Μπεν Κάρσον, ο οποίος αποσύρθηκε από την κούρσα, για να υποστηρίξει, τελικά, τον Ντόναλντ Τραμπ.

Αργότερα, χθες το βράδυ, ο Τραμπ επρόκειτο να χαιρετίσει και ο ίδιος τη συνδιάσκεψη της AIPAC, από την οποία επρόκειτο να παρελάσουν σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι. Δακτυλοδεικτούμενη εξαίρεση ο μοναδικός… εβραϊκής καταγωγής υποψήφιος, ο Σοσιαλιστής Μπέρνι Σάντερς, που διεκδικεί το χρίσμα των Δημοκρατικών απέναντι στη Χίλαρι Κλίντον, εκ των σκληρότερων επικριτών της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση Νετανιάχου έναντι των Παλαιστινίων.

Στο μεταξύ, τείνουν να μονιμοποιηθούν τα –ασυνήθιστα για τις εκλογικές μάχες στις Ηνωμένες Πολιτείες– επεισόδια μεταξύ αντιπάλων και οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ, τα οποία σημαδεύουν με αυξανόμενη συχνότητα τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις. Το τελευταίο ανάλογο κρούσμα σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στην Αριζόνα, όπου οπαδός του Τραμπ επιτέθηκε με γροθιές και κλωτσιές εναντίον διαδηλωτή που διαμαρτύρονταν εναντίον του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου. Μιλώντας την επόμενη μέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Τραμπ έκανε λόγο για «επαγγελματίες ταραξίες» που έχουν βαλθεί να εκτροχιάσουν την προεκλογική του εκστρατεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή