Πλήγμα στον τουρισμό της Τουρκίας

Πλήγμα στον τουρισμό της Τουρκίας

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Πληθαίνουν οι χώρες που εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες για την Τουρκία μετά τη νέα επίθεση αυτοκτονίας στον πολυσύχναστο εμπορικό δρόμο Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης το Σάββατο και την υποψία ότι τρεις τζιχαντιστές που διέφυγαν σχεδιάζουν νέες επιθέσεις. Το Ισραήλ, τρεις πολίτες του οποίου έπεσαν νεκροί από την επίθεση, έκανε λόγο για «απειλές κατά τουριστών» στην Τουρκία, ενώ η γερμανική πρεσβεία στην Αγκυρα παρέμεινε και χθες κλειστή, εξαιτίας συγκεκριμένης απειλής εναντίον γερμανικών συμφερόντων στη χώρα.

Απευθυνόμενος χθες στον τουρκικό λαό, ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνέστησε ψυχραιμία, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με «ένα από τα μεγαλύτερα κύματα τρομοκρατίας» στην Ιστορία της. «Θα πλήξουμε αυτές τις τρομοκρατικές οργανώσεις όσο πιο σκληρά μπορούμε», είπε ο Ερντογάν, «θα τις νικήσουμε γρήγορα».

Ο τουρκικός Τύπος δημοσίευσε χθες φωτογραφίες τριών υπόπτων για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος, οι οποίοι, σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», σχεδίαζαν να ανατιναχθούν στον ποδοσφαιρικό αγώνα ανάμεσα στους «αιωνίους» αντιπάλους Φενερμπαχτσέ και Γκαλατασαράι την Κυριακή. Ο αγώνας ματαιώθηκε δύο ώρες πριν ξεκινήσει, καθώς ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης έκανε λόγο για «σοβαρή απειλή».

Ο υπουργός Εσωτερικών Ελκάν Αλά είπε ότι ο δράστης της επίθεσης του Σαββάτου ήταν ο Μεχμέτ Οζτούρκ, ο οποίος ήταν γεννημένος στο Γκαζιαντέπ, στα σύνορα με τη Συρία, και «είχε σχέσεις με την τρομοκρατική οργάνωση Ντάες (ΙSIS)». Το ISIS θεωρείται ύποπτο για τέσσερις από τις έξι τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, αν και δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για όλες. Την ευθύνη των άλλων δύο έχουν αναλάβει τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ προειδοποίησε ότι το Ισλαμικό Κράτος σχεδιάζει επιθέσεις εναντίον γερμανικών στόχων στη χώρα αυτή. Τον Ιανουάριο, 12 Γερμανοί τουρίστες είχαν σκοτωθεί στην πλατεία Σουλταναχμέτ της Κωνσταντινούπολης, ανάμεσα στην Αγιά Σοφιά και το Μπλε Τζαμί. Οι απειλές εναντίον γερμανικών τουριστικών στόχων στην Τουρκία έχουν οδηγήσει σε πτώση 40% των κρατήσεων για τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής ένωσης ταξιδιωτικών πρακτόρων DRV. Ακόμη μεγαλύτερες είναι οι μειώσεις αφίξεων από τη Ρωσία, εξαιτίας της διπλωματικής ψυχρότητας που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών. Πρόκειται για πολύ ανησυχητική εξέλιξη για τον τουρκικό τουριστικό κλάδο, δεδομένου ότι οι δύο αυτές χώρες είναι οι υπ’ αριθμόν 1 και υπ’ αριθμόν 2 χώρες καταγωγής τουριστών στην Τουρκία, ενώ η προσθήκη του Ισραήλ στον κατάλογο των κρατών που συστήνουν αποφυγή της Τουρκίας δεν μπορεί παρά να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Κονδύλια για ανάκαμψη

Αριθμός-ρεκόρ τουριστικών επιχειρήσεων πωλούνται ή δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, ενώ η τουρκική κυβέρνηση έχει προβλέψει κονδύλια που θα συμβάλουν στην αναδιάρθρωση του κλάδου. «Η Τουρκία είναι το σπίτι σας», είπε πρόσφατα ο Τούρκος πρωθυπουργός Νταβούτογλου, καλώντας τους ξένους επισκέπτες να γευθούν «τη θρυλική φιλοξενία» που επιδεικνύει η χώρα.

Η πρόσκληση Νταβούτογλου δεν μπορεί παρά να ενισχύσει το αντιφατικό διπλό μήνυμα της τουρκικής κυβέρνησης, που, από τη μια πλευρά, καλεί τους τουρίστες δηλώνοντας ότι στη χώρα επικρατεί ασφάλεια και, από την άλλη, καταλύει όλο και περισσότερα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Λόγω του κλίματος που επικρατεί στη χώρα, οι Αρχές ματαίωσαν αρκετές εορταστικές εκδηλώσεις για το κουρδικό νέο έτος (Νεβρόζ), ενώ απέστειλε μεγάλες αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή