Η τρομοκρατία στις Βρυξέλλες, το προσφυγικό και η Ελλάδα

Η τρομοκρατία στις Βρυξέλλες, το προσφυγικό και η Ελλάδα

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες θα αυξήσουν την εσωστρέφεια στις χώρες της βόρειας Ευρώπης που αποτελούν προορισμό για πολλούς πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες. Οι κοινωνίες θα αντιδράσουν φοβικά, οι κυβερνήσεις, συντηρητικές και σοσιαλιστικές, θα αναγκαστούν να απαντήσουν στα ανακλαστικά των πολιτών τους, και οι προσπάθειες για μια ανεκτική και ενιαία διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού θα δεχθούν βαρύ πλήγμα. Η έως τώρα προβληματική και ενίοτε συγκρουσιακή σχέση μεταξύ χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης – στο πλαίσιο της οποίας η Ελλάδα γίνεται αποδέκτης μιας συχνά άδικης και υπερβολικής κριτικής – θα επιδεινωθεί.

Με δεδομένη την θρησκεία της συντριπτικής πλειονότητας όσων εισέρχονται ή επιδιώκουν να εισέλθουν στην Ευρώπη, πολλοί θα σπεύσουν να συνδέσουν το μεταναστευτικό με την ισλαμική τρομοκρατία. Οι ακραίες φωνές, αλλά και συμπεριφορές, θα ενισχυθούν. Είναι πιθανό να αυξηθούν φαινόμενα βίας.

Ως χώρα που ωφελείται πολιτικά και υποστηρίζεται οικονομικά από τη σχέση της με την Ε.Ε. η Ελλάδα θα ζημιωθεί από την αναμενόμενη ενίσχυση των ευρωσκεπιστικών και το κύμα ενάντια σε κάθε μορφή αλληλεγγύης και ανοχής που θα ακολουθήσει.

Η Αγκελα Μέρκελ μετά το ηχηρό "καμπανάκι" των πρόσφατων περιφερειακών εκλογών στη Γερμανία, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να αγνοήσει το εκκωφαντικό μήνυμα των τρομοκρατικών εκρήξεων στις Βρυξέλλες.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης θα είναι να πιεσθεί ακόμη περισσότερο η Ελλάδα. Τα βόρεια σύνορα θα κλείσουν ακόμη πιο ερμητικά. Η συμφωνία με την Τουρκία, που έτσι και αλλιώς δεν εφαρμόζεται, θα καταστεί ακόμη πιο προβληματική καθώς θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη η υλοποίηση από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις της κατάργησης της βίζας για Τούρκους πολίτες.

Σε αυτό το περιβάλλον φόβου και έντασης, οι ήδη περιορισμένες αντοχές της Ελλάδας θα υποχωρήσουν σε οριακό σημείο. Οικονομικά εξαθλιωμένη, πολιτικά ασταθής, και κοινωνικά ευάλωτη, η Ελλάδα κινδυνεύει περισσότερο από κάθε άλλη χώρα να πέσει θύμα των συνθηκών αποσταθεροποίησης και αβεβαιότητας που θα δημιουργηθούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή