Η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια απαιτούν μεταρρυθμίσεις

Η ανταγωνιστικότητα και η εξωστρέφεια απαιτούν μεταρρυθμίσεις

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μείωση μόνο των μισθών δεν αρκεί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και ειδικότερα της εξωστρέφειας. Απαιτούνται ταυτόχρονα έργα υποδομές, σταθερό φορολογικό σύστημα, απλοποίηση των εξαγωγικών διαδικασιών, έτσι ώστε η συνεισφορά των εξαγωγών στο ΑΕΠ της χώρας να αυξηθεί περαιτέρω. Παράλληλα, πρέπει να δοθεί έμφαση περισσότερο στην ποιότητα των αγορών-στόχων και όχι τόσο στην ποσότητα, καθώς και στην προστιθέμενη αξία των εξαγόμενων προϊόντων.

Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο πλαίσιο του «Go in Athens». Το «Go in Athens» είναι πρόγραμμα επιχειρηματικών συναντήσεων που διοργανώνει η Eurobank στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας της τράπεζας «Go International», ξεκίνησε χθες και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 23 Μαρτίου. Πρόκειται για την πρώτη επιχειρηματική συνάντηση που πραγματοποιείται στην Αθήνα και δίνει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 100 Ελληνες εξαγωγείς να έρθουν σε επαφή στην έδρα τους με περίπου 50 εξέχοντες διεθνείς αγοραστές (buyers) από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τον Καναδά, την Κίνα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία. Μάλιστα, αυτές τις τρεις ημέρες έχουν προγραμματισθεί περίπου 1.500 συναντήσεις μεταξύ επιχειρηματιών.

Ειδικότερα, όπως επεσήμανε ο κ. Πλάτων Μονοκρούσος, αναπληρωτής γενικός διευθυντής και επικεφαλής οικονομολόγος της Eurobank, αν και η ανταγωνιστικότητα των μισθών αποκαταστάθηκε πλήρως, η Ελλάδα ακόμη υπολείπεται σε ό,τι αφορά άλλες πτυχές της ανταγωνιστικότητας. Αναμφίβολα έχει επιτευχθεί πρόοδος τα τελευταία χρόνια, κάτι που αποτυπώνεται στα στοιχεία του «Doing Business» που εκδίδει η Παγκόσμια Τράπεζα και δείχνουν ότι ανέβηκε κατά 40 θέσεις την περίοδο 2009-2014 σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της εξωστρέφειας. Ωστόσο, από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από την Κύπρο και την Πορτογαλία, καθώς υπολείπεται από τον σχετικό δείκτη DTF (Distance to Frontier)= 100 κατά 31,6 μονάδες έναντι 28,2 μονάδων που υπολείπεται η Κύπρος και 22,4 η Πορτογαλία.

Μειονέκτημα των ελληνικών εξαγωγών αποτελεί, εξάλλου, το γεγονός ότι είναι χαμηλής τεχνολογίας και επομένως χαμηλής προστιθέμενης αξίας. Ποσοστό κάτω του 20% του συνόλου των βιομηχανικών προϊόντων που εξήχθησαν (στοιχεία του 2013) ήταν υψηλού και αρκετά υψηλού τεχνολογικού προφίλ, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανέρχεται σε περίπου 45%.

Την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο μέσω της μείωσης του μισθολογικού κόστους, επεσήμανε και ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Φωκίων Καραβίας. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην τρέχουσα συγκυρία, τονίζοντας ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν. «Οποιαδήποτε αλλαγή στο ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να το καταστήσει βιώσιμο, οι φορολογικές αλλαγές δεν μπορούν να εξαντλούνται σε αυξήσεις φορολογικών συντελεστών που επιβαρύνουν συνεχώς συγκεκριμένες ομάδες φορολογουμένων, ενώ το θεσμικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να επιτρέψει στο τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και τους μη συνεργαζόμενους δανειολήπτες, ώστε να μην αναλαμβάνουν οι συνεπείς πελάτες δυσανάλογα βάρη και να μη δυσχεραίνεται περαιτέρω η χρηματοδότηση των υγιών επιχειρήσεων», επεσήμανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή