Συνεδριάζει η ΓΣΕΕ για τη νέα ΕΓΣΣΕ

Συνεδριάζει η ΓΣΕΕ για τη νέα ΕΓΣΣΕ

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο τη «διάσωση» του επιδόματος γάμου και μιας σειράς θεσμικών εργασιακών θεμάτων, μέσω της υπογραφής νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), συνεδριάζει αύριο η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ.

Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Ρόδο, όπου πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της συνομοσπονδίας, καθώς η ισχύς της σύμβασης έχει λήξει και στο τέλος Μαρτίου παύουν να μετενεργούν οι όροι της, στο πλαίσιο της τρίμηνης διάρκειας που ισχύει πλέον η λεγόμενη «μετενέργεια».

Αρχικά, η ισχύουσα ΕΓΣΣΕ έληγε στις 31-12-2014. ΓΣΕΕ και εργοδοτικοί φορείς συμφώνησαν την παράταση της ισχύος της μέχρι το τέλος του 2015 και, πλέον, λήγει και η τρίμηνη περίοδος κατά την οποία ισχύουν για όλους τους εργαζομένους οι όροι της σύμβασης. Υπό τη σκιά των μνημονιακών δεσμεύσεων για νέες αλλαγές στα εργασιακά, στο πλαίσιο των βέλτιστων ευρωπαϊκών και διεθνών πρακτικών και σε ένα έντονα μεταλλασσόμενο ευρωπαϊκό περιβάλλον, η συνομοσπονδία επιδιώκει την υπογραφή έστω και «κουτσουρεμένης» σύμβασης, χωρίς μισθολογικές αυξήσεις, διαφυλάσσοντας για την ώρα ένα σύνολο κρίσιμων θεσμικών και εργασιακών ζητημάτων καθώς και ρυθμιστικών διατάξεων με έμμεσο οικονομικό αντίκτυπο, όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου. Υπενθυμίζεται ότι το επίδομα γάμου αντιστοιχεί στο 10% του μισθού. Σύμφωνα μάλιστα με συνδικαλιστικά στελέχη, η επαναφορά του κατώτατου μισθού και του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στα προ μνημονίου επίπεδα αποτελούν πάγιο και διαρκές αίτημα της ΓΣΕΕ και τα ζητήματα αυτά θα τεθούν τόσο στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας όσο και στους εργοδοτικούς φορείς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή