21.000 «λουκέτα» μικρομεσαίων εταιρειών το επόμενο εξάμηνο

21.000 «λουκέτα» μικρομεσαίων εταιρειών το επόμενο εξάμηνο

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δεύτερο κύκλο επιδείνωσης εισέρχεται η ελληνική οικονομία με τις πρώτες ενδείξεις για το 2016 να θυμίζουν έντονα την εικόνα που κυριαρχούσε το 2012. Η ειδοποιός διαφορά για πολίτες και επιχειρήσεις ανάμεσα στο σήμερα και τέσσερα χρόνια πριν είναι ότι πλέον τα βάρη έχουν συσσωρευθεί λόγω των πολλών ετών ύφεσης και οι αντοχές είναι εξαιρετικά μειωμένες. Το οικονομικό κλίμα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως αποτυπώνεται στην τελευταία έρευνα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), χαρακτηρίζεται από έντονη απαισιοδοξία σε αντίθεση με ό,τι είχε καταγραφεί ένα χρόνο πριν, την εποχή της υπερβολικής αισιοδοξίας και των μεγάλων προσδοκιών που είχε προκαλέσει τότε η αλλαγή στη διακυβέρνηση της χώρας. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τη Marc για λογαριασμό της ΓΣΕΒΕΕ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα το 52,2% των ερωτηθέντων εξέφρασε φόβο για ενδεχόμενο «λουκέτο» της επιχείρησης κατά το επόμενο εξάμηνο, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2012 (53,3%). Ενα χρόνο πριν, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 32,9%, ενώ ακόμη και τον Ιούλιο του 2015, λίγο μετά την επιβολή των capital controls, το ποσοστό όσων προέβλεπαν «λουκέτο» στην επιχείρησή τους ήταν χαμηλότερο από σήμερα (46,3%). Από την αναγωγή στον πραγματικό αριθμό επιχειρήσεων που διενεργεί το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της συνομοσπονδίας (ΙΜΕ/ΓΣΕΒΕΕ) εκτιμάται ότι το προσεχές εξάμηνο θα προστεθούν 21.000 νέα «λουκέτα» μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα «λουκέτα» αυτά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις που θα επιβιώσουν δεν πρόκειται να προβούν σε επενδύσεις και είναι πιθανό να προχωρήσουν και σε μειώσεις προσωπικού οδηγεί στην πρόβλεψη ότι το επόμενο εξάμηνο θα χαθούν περί τις 52.000-55.000 θέσεις απασχόλησης, εκ των οποίων οι 14.000-18.000 θα πρόκειται για θέσεις μισθωτής εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ μερίδα των επιχειρήσεων που διακόπτουν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα, τις μεταφέρουν σε γειτονικές χώρες και κυρίως στη Βουλγαρία. Σε αρκετές δε περιπτώσεις κάποιοι κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα μεν, εισερχόμενοι στη σφαίρα της παραοικονομίας δε. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, χθες, κατά την παρουσίαση της έρευνας, έχουν φτάσει πολλές καταγγελίες στη συνομοσπονδία, σύμφωνα με τις οποίες κλείνουν επιχειρήσεις (για παράδειγμα κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής, φροντιστήρια) αλλά οι ιδιοκτήτες παρέχουν τις υπηρεσίες κατ’ οίκον και χωρίς να δηλώνουν τα εισοδήματα.

Τη μετάβαση μέσα σε ένα χρόνο από την υπέρμετρη αισιοδοξία στην εκτίμηση ότι το μέλλον είναι ζοφερό δείχνουν και τα στοιχεία σχετικά με τη θέση στην οποία θα βρεθούν οι επιχειρήσεις κατά το επόμενο εξάμηνο. Ετσι, σήμερα το 61,2% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών «βλέπει» επιδείνωση της θέσης της επιχείρησής του, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από το 67,9% που καταγράφηκε τον Ιούλιο του 2015, αλλά κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από αυτό που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2015 (31,4%).

Η μειωμένη ρευστότητα σε συνδυασμό με την απαισιοδοξία οδηγεί σε περιστολή των δαπανών για επενδύσεις, ακυρώνοντας την όποια προοπτική για ανάκαμψη. Το 43,2% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι μειώθηκε η επενδυτική του δραστηριότητα το δεύτερο εξάμηνο του 2015, ενώ για το επόμενο εξάμηνο μόλις 3,4% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι θα προβεί σε νέες επενδύσεις. Εξάλλου, τέσσερις στις δέκα νέες επιχειρήσεις αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις για το 2016, ποσοστό που ίσως να μεγαλώσει εάν θεσπισθούν οι αναμενόμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα.

«Η χώρα δεν βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Εχει αρχίσει να κατρακυλάει στον γκρεμό», υποστήριξε ο κ. Καββαθάς, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή