49 χρόνια πρίν… 22/23-ΙII-1967

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ενα album με 3 μεγάλους δίσκους. 5 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης. Οι 36 μεγαλύτερες επιτυχίες του Μίκη Θεοδωράκη από τη μουσική του δημιουργία πέντε χρόνων. Τραγουδούν οι 14 εκτελεσταί που τα έκαναν επιτυχίες. Διεύθυνσις ορχήστρας: Μίκης Θεοδωράκης. Αποκλειστικότης Columbia. [Στη φωτογραφία, ο Μίκης το 1964 στα στούντιο του ΡΙΚ στην Κύπρο. Πηγή: Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη.]

WALTER JENS:  (Από την επιφυλλίδα του Δημ. Λ. Σταθόπουλου: «Η περίπτωσις Βάλτερ Γενς».) «Είναι σπάνια και χαρακτηριστική η περίπτωση του Walter Jens, γιατί εδώ συναντάμε την αξιοπρόσεκτη απόπειρα ισορροπήσεως της κλασσικής φιλολογίας και της μοντέρνας λογοτεχνίας. Το βαθύ τούτο ζήτημα το αντεμετώπισε ο Γενς μετέχοντας ενεργώς ο ίδιος και στους δύο κόσμους: στον αρχαίο κλασσικό κόσμο με την επίσημη ιδιότητά του ως καθηγητής της αρχαίας ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Τυβίγγης (έχει μεταφράσει στα γερμανικά τις τραγωδίες του Σοφοκλέους: “Αντιγόνη”, “Οιδίπους Τύραννος” και άλλες), ως μυθιστοριογράφος, ως κριτικός των νέων λογοτεχνικών ρευμάτων με οξύτητα κρίσεως και ακόμη ως συγγραφεύς θεατρικών έργων για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. […].» [Σημ. «Φ»: Ο Γενς έδωσε την επομένη, 23 Μαρτίου 1967, διάλεξη στο «Γκαίτε» Αθηνών με θέμα: «Η εικόνα του ανθρώπου εις την σύγχρονον Γερμανικήν Λογοτεχνίαν». Είναι χαρακτηριστικό για την ελληνική πραγματικότητα ότι στην έστω ανέγκυρη και μη ασφαλή «Βικιπαίδεια» –που όμως είναι η πηγή για μια πρώτη άμεση ενημέρωση του μη ειδικού– δεν υπάρχει λήμμα «Βάλτερ Γενς» στην ελληνική γλώσσα· αντιθέτως, υπάρχει (αν και υποτυπώδες) στην αλβανική και την τουρκική. Και όμως ο Γενς ήταν ελληνιστής διακεκριμένος…]

Ο ΑΛΕΞΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ θα ομιλήση εις τα μέλη και τους φίλους της ΧΕΝ απόψε με θέμα «Το Διονυσιακόν Θέατρον, οι ποιηταί και το κοινόν του». Η κ. Αλέκα Κατσέλη θα απαγγείλη αποσπάσματα από τραγωδίας.

ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ: Εργα 80 μαθητών του Αθηναϊκού Τεχνολογικού Ινστιτούτου εμπνευσμένα από την «Αυλή των θαυμάτων» του κ. Ι. Καμπανέλλη, δι’ υποτιθέμενον εξώφυλλον προγράμματος, εκτίθενται εις το φουαγιέ του Θεάτρου Νέας Ιωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή