Επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με γ.γ. ΝΑΤΟ

Επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με γ.γ. ΝΑΤΟ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα συνεχιζόμενα προσφυγικά ρεύματα, σε συνδυασμό με τα –απολύτως αναμενόμενα από όλους τους έγκυρους παρατηρητές– πενιχρά αποτελέσματα της δράσης των πλοίων του ΝΑΤΟ στο Ανατολικό Αιγαίο, πολλαπλασιάζουν την πίεση στην κυβέρνηση η οποία καλείται να διαχειριστεί περισσότερα και πολύπλοκα προβλήματα. Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας τηλεφώνησε χθες στον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τα αργά βήματα εξέλιξης της δράσης των πλοίων της νατοϊκής μοίρας SNMG-2 στο Ανατολικό Αιγαίο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στόλτενμπεργκ απάντησε ότι η δράση της μοίρας δεν έχει ακόμη ξεκινήσει κανονικά, ως εκ τούτου είναι νωρίς να βγουν συμπεράσματα για τη συνολική αποτελεσματικότητά της. Η κυβερνητική ανησυχία για την επιτάχυνση της δράσης του ΝΑΤΟ εκφράστηκε και προχθές από την κ. Oλγα Γεροβασίλη, αλλά και τον κ. Τσίπρα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε και με την καγκελάριο της Γερμανίας Aγκελα Μέρκελ, προκειμένου να τονίσει την ανάγκη να εφαρμοστεί στο ακέραιο η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Η δράση της SNMG-2 στο Αιγαίο έχει επανειλημμένως περιγραφεί από πολλούς υπεύθυνους παράγοντες και στρατιωτικούς που γνωρίζουν τη φύση αυτών των επιχειρήσεων. Τα πλοία του ΝΑΤΟ συγκεντρώνουν –με τα εξελιγμένα μέσα παρακολούθησης που διαθέτουν– στοιχεία για την κίνηση των λέμβων με πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες που αποπλέουν από την Τουρκία, την πιθανή κινητικότητα των διακινητών και τα προωθούν στο Λιμενικό, στην τουρκική ακτοφυλακή και στoν Frontex. Ως εκ τούτου γίνεται σαφές ότι η επιτυχία της δράσης/επιχείρησης (activity/operation, όπως επακριβώς αναγράφεται στο κείμενο της σχετικής συμφωνίας) επαφίεται σε σημαντικό βαθμό στην προθυμία των τουρκικών αρχών. Ο πρώην ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR) Τζέιμς Σταυρίδης, στην συνέντευξη που παραχώρησε στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, δήλωσε απολύτως σύμφωνος με την εκτίμηση που είχε κάνει κάποιες εβδομάδες νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, ο οποίος τόνισε ότι η επιχείρηση της Συμμαχίας θα έχει σχεδόν αποκλειστικό ρόλο εποπτείας. «Τα καλά νέα είναι ότι με την εποπτεία η πληροφορία θα μεταφέρεται σε όλα τα hotspots της Ελλάδας, θα είμαστε πιο προετοιμασμένοι. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει πραγματικός επιχειρησιακός αντίκτυπος πέρα από την επιτήρηση. Δυστυχώς», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρίδης.

Επιχειρησιακός σχεδιασμός

Στο αμιγώς επιχειρησιακό πεδίο, στρατιωτικές πηγές τονίζουν ότι ευθύς εξαρχής διευκρινίστηκε ότι η περίοδος έναρξης της επιχείρησης έχει ως τελική ημερομηνία την 30ή Μαρτίου, ως εκ τούτου ο Απρίλιος θα αποτελέσει τον πρώτο μήνα ουσιαστικής εκδίπλωσης του επιχειρησιακού σχεδιασμού στο Ανατολικό Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιχειρησιακά λειτουργούν μόνον οι δύο από τους τέσσερις τομείς δράσης στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην περιοχή από Λήμνο μέχρι Ικαρία (ενδεικτικά περιγράφονται ως τομείς Λέσβου και Χίου). Χθες, τρία πλοία έπλεαν μεταξύ Λέσβου και τουρκικών παραλίων: η φρεγάτα «Σαλαμίς», το γερμανικό «Bonn» και το γαλλικό «Commandant Bouan». Το ολλανδικό «Van Amstel» κινούνταν χθες στα βορειοανατολικά της Χίου, ενώ το αγγλικό «Mounts Bay», βορείως της Ικαρίας. Το τουρκικό «Gokova» επέστρεψε χθες, προσωρινά, στη ναυτική βάση του Aksaz στη Μαρμαρίδα, ωστόσο θα επαναδραστηριοποιηθεί τις επόμενες ώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή