Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης – Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Στα άκρα η σύγκρουση κυβέρνησης – Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια στην επίθεση που έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έδωσε χθες ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών, κ. Φρ. Κουτεντάκης, ανεβάζοντας μάλιστα τους τόνους κατά πολύ, καθώς υποστήριξε ότι το Ταμείο έχει «ιδεολογικές εμμονές και ανακρίβειες», ενώ δήλωσε ότι καθυστερεί την ολοκλήρωση της αξιολόγησης γιατί δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει το ίδιο. Από την άλλη πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, ενώ ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, κ. Βλ. Ντομπρόβσκις, αποσυνέδεσε τη διαπραγμάτευση από την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και κάλεσε την Αθήνα να υλοποιήσει τα όσα προβλέπονται στη συμφωνία.

«Η τακτική των δόσεων με το σταγονόμετρο είναι συμπεριφορά Σάιλοκ», δήλωσε χθες ο κ. Κουτεντάκης. «Η ευθύνη είναι εκεί γιατί θέλουν να φθάσεις στο χείλος του γκρεμού» δήλωσε και πρόσθεσε ότι «δημιουργούν και συντηρούν μία αβεβαιότητα» για το εάν κλείνει ή όχι ο έλεγχος. Συνέχισε, δε, πως δεν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για χώρα και υποστήριξε ότι η σημαντική καθυστέρηση στην έλευση των εκπροσώπων των δανειστών και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκαλείται από το ΔΝΤ, το οποίο δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θέλει να κάνει.

«Τους λέμε συνεχώς ότι αυτή η αβεβαιότητα κοστίζει ακριβά στην πραγματική οικονομία, αλλά κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και μας κάνουν συστάσεις για το ποιες δαπάνες πρέπει να κόψουμε», ανέφερε ο γενικός γραμματέας. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι από στελέχη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας έχει κατά διαστήματα προταθεί η καθυστέρηση καταβολής μισθών και συντάξεων, εάν δεν υπάρχουν πόροι για την κάλυψη όλων των υποχρεώσεων της χώρας. Παράλληλα, κατηγόρησε τους θεσμούς ότι αθέτησαν τη συμφωνία του Αυγούστου που προέβλεπε την καταβολή δόσεων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Πάντως, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει ταμειακό πρόβλημα αυτή τη στιγμή, αλλά πρόσθεσε ότι «αν φθάσουμε ποτέ στο δίλημμα καταβολής συντάξεων ή αποπληρωμής χρέους, θα πληρώσουμε συντάξεις».

Περιγράφοντας τη στάση του ΔΝΤ σημείωσε ότι το Ταμείο εκτιμά πως ο προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, όταν τα επίσημα στοιχεία δείχνουν πως θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,2% του ΑΕΠ. «Αμφισβητούν τα στοιχεία μας χωρίς να μας εξηγούν πώς υπολογίζουν τα δικά τους», υποστήριξε και πρόσθεσε πως «είναι γεμάτοι ανακρίβειες».

Για τον προϋπολογισμό του 2016, ο γενικός γραμματέας σημείωσε ότι ο περυσινός προϋπολογισμός παρουσίασε υπεραπόδοση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ και αυτή τη στιγμή γίνεται συζήτηση για το τι μέρος αυτής της υπεραπόδοσης «περνάει» στο 2016. Πάντως, παραδέχθηκε ότι λόγω της μη εφαρμογής κάποιων μέτρων που είχαν συμφωνηθεί για φέτος (όπως για παράδειγμα της αύξησης των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια), προκύπτει ένα κενό, το οποίο όμως δεν είναι απαραίτητο ότι θα καλυφθεί με νέα μέτρα. Προς το παρόν, όμως, πρόσθεσε πως δεν είναι ακόμα σαφές ποια μέτρα δεν θα εφαρμοστούν.

Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι η Αθήνα πρέπει να παρουσιάσει ό,τι υποσχέθηκε, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση τον Απρίλιο. «Αν για λόγους που ξέρουμε, δεν υπάρχει πολύς χώρος για ελιγμούς στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, τότε οι τρεις θεσμοί πρέπει… μαζί με την ελληνική κυβέρνηση να δουλέψουν, ώστε να βρουν κάτι άλλο αντ’ αυτού», δήλωσε αναφορικά με τις συντάξεις.

Παράλληλα, ο κ. Ντομπρόβσκις ξεκαθάρισε πως «αναγνωρίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις και προσφέρει βοήθεια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, αλλά όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα, οι όροι έχουν ήδη τεθεί». Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την Αθήνα να υιοθετήσει τα μέτρα που απαιτούνται με βάση το πρόγραμμα διάσωσης για να ξεκλειδώσει νέους πόρους, δίνοντας έμφαση στα μέτωπα του ασφαλιστικού, του φόρου εισοδήματος και των ιδιωτικοποιήσεων για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε τη θέση του ότι «η συζήτηση δεν είναι επείγουσα». Για το θέμα, ο κ. Κουτεντάκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση θέλει να εξασφαλίσει ότι το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους θα είναι σε τέτοια επίπεδα που θα μπορεί να εξυπηρετηθεί και κατ’ επέκταση δεν θα υπάρχει ανησυχία στους επενδυτές. Εκτίμησε, δε, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές πριν από το 2018.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή