Τα λουτρά του Βορρά

4' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tο καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας, για να θεραπεύσουμε χρόνιες παθήσεις ή απλώς να χαλαρώσουμε.

 

Ν. ΠΕΛΛΑΣ

Πόζαρ: Βουτιά στις βάθρες

Το πιο όμορφο φυσικό περιβάλλον ιαματικών πηγών στην Ελλάδα είναι αυτό των λουτρών Πόζαρ (σημαίνει «κάτω από τη φωτιά»), 13 χιλιόμετρα έξω από την Αριδαία Πέλλας, ανάμεσα σε καταρράκτες και δασικά μονοπάτια, στους πρόποδες του όρους Βόρας ή Καϊμακτσαλάν. O θερμοπόταμος Τόπλιτσα ρέει σε μια χαράδρα και σχηματίζει μικρούς καταρράκτες και φυσικές βάθρες, με τη θερμοκρασία του νερού στους 37 βαθμούς. 

Στο εσωτερικό της λουτρόπολης βρίσκεται το «Αλεξάνδρειο» υδροθεραπευτήριο. Εδώ υπάρχουν οκτώ πισίνες με τεχνητούς καταρράκτες, χωρητικότητας έως έξι ατόμων η καθεμία. Στη συνέχεια θα συναντήσουμε το παλιό υδροθεραπευτήριο, που περιλαμβάνει 48 ατομικούς λουτήρες, δύο εσωτερικές πισίνες και δύο χαμάμ. Πολλοί επισκέπτες επιλέγουν επίσης την εξωτερική πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων στο χώρο του αναψυκτηρίου.

Τα λουτρά Πόζαρ συστήνονται για ρευματισμούς, αρθριτικά, παθήσεις περιφερειακών νεύρων, γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις ή απλώς χαλάρωση. Το κόστος για 30 λεπτά στις εσωτερικές δεξαμενές ανέρχεται στα 10 ευρώ/άτομο μέχρι τρία άτομα, συν 2 ευρώ για κάθε επιπλέον άτομο (κατόπιν ραντεβού). Στον εξωτερικό καταρράκτη και στην πισίνα υπάρχει συμβολικό εισιτήριο 2 και 3 ευρώ/άτομο και δεν χρειάζεται ραντεβού. Στο χώρο της λουτρόπολης λειτουργεί εστιατόριο, ενώ χαμηλά στην είσοδο υπάρχουν υπαίθρια καταστήματα τοπικών προϊόντων. 

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

Mετάβαση | Τα λουτρά Πόζαρ απέχουν 100 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 13 χλμ. από την Αριδαία. Ακολουθήστε το δρόμο προς Γιαννιτσά και Σκύδρα.

Διαμονή | Στα χωριά Λουτράκι και Ορμα, ακριβώς πριν από τα λουτρά Πόζαρ, υπάρχουν δεκάδες παραδοσιακοί ξενώνες (από 50 ευρώ/δίκλινο).

Φαγητό | Εστιατόριο Διόνυσος, χωριό Ορμα (Τ/23840-94.410). Δοκιμάστε το εξαιρετικό αγριογούρουνο.

Info | www.loutrapozar.com.gr, T/23840-91.300


Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Λαγκαδάς: Σε απόσταση αναπνοής από την πόλη

Μόλις 25 λεπτά από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, στη λεκάνη της Μυγδονίας, θα συναντήσουμε τα ιαματικά Λουτρά Λαγκαδά, από τα πλέον δημοφιλή εξαιτίας της μακράς ιστορίας τους αλλά και της γειτνίασης με τη μεγάλη πόλη. Οι δύο παλαιότερες ομαδικές δεξαμενές εδώ είναι ο Ιουστινιανός (900 μ.Χ.) και η Μυγδονία (1.400 μ.Χ.). Λειτουργούν ως ομαδικοί λουτήρες 18 ατόμων, ανδρών και γυναικών εναλλάξ, καθημερινά έως τις 7 μ.μ., ενώ στη συνέχεια και μέχρι το κλείσιμο του υδροθεραπευτηρίου (1 μετά τα μεσάνυχτα) μπορούν να κλειστούν ως πριβέ με ραντεβού. Θεωρούνται από τα πλέον σημαντικά βυζαντινά κτίσματα με χρήση λουτήρα στη Βόρεια Ελλάδα και είναι από τα ελάχιστα της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου που διατηρούν μέχρι σήμερα την αρχική τους χρήση. Η παράδοση αναφέρει ότι τα Λουτρά Λαγκαδά ήταν γνωστά από την εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι χτίστηκαν περί το 900 μ.Χ. από τον στρατιωτικό γιατρό του Βυζαντίου, Ιουστινιανό. Το εσωτερικό των δύο δεξαμενών, το οποίο είναι διακοσμημένο με οθωμανικά τόξα στο θόλο, φανερώνει τις επεμβάσεις κατά την εποχή της τουρκοκρατίας. Η συστηματική οργάνωση των λουτρών άρχισε το 1925 και σήμερα ο Λαγκαδάς είναι μια μεγάλη λουτρόπολη. 

Η θερμοκρασία του νερού της πηγής είναι 57,5 βαθμοί Κελσίου και ενδείκνυται για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις, δερματοπάθειες και παθήσεις των νεφρών. Στον Λαγκαδά λειτουργούν επίσης οι δεξαμενές Χαμάμ Κορώνεια και Θέρμη Αρτεμις, ομαδικές και πριβέ ανάλογα με το ωράριο, οι οποίες είναι σύγχρονης κατασκευής. Υπάρχουν ακόμη 21 ατομικά υδρομασάζ και 20 ατομικοί λουτήρες. 

Το λουτρό στους ομαδικούς λουτήρες διαρκεί 30 λεπτά και το κόστος του ανέρχεται στα 6 ευρώ/άτομο. Στις πριβέ δεξαμενές το λουτρό διαρκεί 45 λεπτά και στοιχίζει 20 ευρώ/2 άτομα (συν 5 ευρώ για κάθε άτομο επιπλέον). Ειδικοί φυσιοθεραπευτές προσφέρουν υπηρεσίες μασάζ, αρωματοθεραπείας, ρεφλεξολογίας. Στον εξωτερικό χώρο έκτασης 100 στρεμμάτων λειτουργούν αναψυκτήριο και χώροι άθλησης. 

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

Μετάβαση | Με αυτοκίνητο από Θεσσαλονίκη μέσω της Εγνατίας Οδού (20 χλμ). Με αστική συγκοινωνία (γραμμή 83Μ), με αναχώρηση από τα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και επιστροφή έως τις 20.00. Πληροφορίες: www.oasth.gr

Διαμονή | Προτιμήστε κάποιο ξενοδοχείο στη Θεσσαλονίκη.

Φαγητό | Στα χωριά πέριξ των λιμνών Κορώνεια και Βόλβη υπάρχουν πολλές παραδοσιακές ταβέρνες. Δοκιμάστε γριβάδι, μαγειρεμένο στο φούρνο με ντομάτα.

Ιnfo |  www.loutralagada.gr, Τ/23940-22.221


Ν. ΣΕΡΡΩΝ

Αγκιστρο: Βυζαντινό χαμάμ δίπλα στα σύνορα

Οδηγούμε παράλληλα με τον φουσκωμένο ποταμό Στρυμόνα, αντίστροφα στη ροή του, με κατεύθυνση βόρεια προς τον Προμαχώνα. Μια ανάσα πριν από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ο δρόμος στρίβει δεξιά για το χωριό Αγκιστρο. Επειτα από περίπου 10 χιλιόμετρα, διασχίζοντας με το αυτοκίνητο μια δασική διαδρομή άγριας ομορφιάς, σκεπασμένη ακόμη με την πρωινή χειμωνιάτικη πάχνη, θα φθάσουμε στο χωριό που ταύτισε το όνομά του με τα πιο γνωστά θερμά λουτρά της μεθορίου. Οι ιαματικές πηγές του Αγκιστρου, γνωστές από τη βυζαντινή εποχή, βρίσκονται δύο λεπτά έξω από τον βορειότερο οικισμό του νομού Σερρών. Ατμοί που ξεπηδούν από το έδαφος δίπλα στο δρόμο προδίδουν την παρουσία των θερμών πηγών κάτω από τα πόδια μας. Κι έπειτα, θα αντικρίσουμε το συγκρότημα των λουτρών: ξεχωρίζουν μικροί πέτρινοι και κεραμιδένιοι τρούλοι, από τα ανοίγματα των οποίων αχνίζει το ζεστό ιαματικό νερό.

Εδώ λειτουργεί το ξενοδοχείο «Χαμάμ», μέρος του οποίου είναι το περίφημο βυζαντινό χαμάμ του Αγκιστρου, το οποίο χρονολογείται από το 950 μ.Χ. και θεωρείται πολιτιστικό μνημείο. Από το εσωτερικό του ξενοδοχείου θα ακολουθήσουμε ένα διάδρομο για να βρεθούμε πίσω από το μικρό άνοιγμα της πέτρινης δεξαμενής. Ο τοπικός μπέης και το χαρέμι του χρησιμοποιούσαν το συγκεκριμένο χαμάμ επί τουρκοκρατίας. Περνάμε το χαμηλό πέτρινο κατώφλι, οι υδρατμοί σκεπάζουν το πρόσωπο και ο χρόνος σταματά. 

Οι πηγές του Αγκιστρου θεωρούνται από τις καλύτερες της Ευρώπης. Εχουν θερμοκρασία 40,5 βαθμούς Κελσίου και τα νερά είναι ιδανικά για ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες, δισκοπάθειες και μυαλγίες ή απλώς για… χαλάρωση. Ολο το 24ωρο λειτουργούν μεγάλοι λουτήρες. Αν το ζητήσει ο πελάτης, προσφέρεται χαλαρωτικό μασάζ ή περιποίηση προσώπου. Το κόστος ανέρχεται σε 6 ευρώ/άτομο για 30 λεπτά, οι δεξαμενές είναι πριβέ και κλείνονται με ραντεβού. 

 

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ 

Mετάβαση | Από τη Θεσσαλονίκη μέσω της εθνικής οδού Σερρών κι έπειτα την εθνική οδό για Προμαχώνα. Το Αγκιστρο βρίσκεται 120 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη και 50 χλμ. από τις Σέρρες, ακριβώς δίπλα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Διαμονή | Hotel Χαμάμ, μέσα στα λουτρά (Τ/23230-41.420), www.hamamagistro.gr, από 60 ευρώ/δίκλινο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή