Ερντογάν: Το Βέλγιο γνώριζε για τον καμικάζι

Ερντογάν: Το Βέλγιο γνώριζε για τον καμικάζι

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε χθες ότι ένας από τους αδελφούς Μπακραουί είχε απελαθεί το καλοκαίρι από την Τουρκία λόγω της δράσης του στη Συρία και κατηγόρησε τις βελγικές αρχές ότι δεν αξιολόγησαν την πληροφορία. Οι Βέλγοι Ιμπραήμ ελ Μπακραουί και Νατζίμ Λαχραουί ανατινάχθηκαν την Τρίτη το πρωί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ ο Χαλίντ ελ Μπακραουί ανατινάχθηκε στον σταθμό Μάλμπεκ. Ο τρίτος βομβιστής του αεροδρομίου, του οποίου τα εκρηκτικά δεν εκπυρσοκρότησαν, διέφυγε και αναζητείται, χωρίς να είναι γνωστή η ταυτότητά του.

«Είχαμε συλλάβει έναν από τους δράστες των Βρυξελλών στο Γκαζιαντέπ τον Ιούνιο του 2015 και τον απελάσαμε. Αναφέραμε την απέλαση στην πρεσβεία του Βελγίου στην Αγκυρα στις 14 Ιουλίου 2015 αλλά εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος», είπε ο Ερντογάν. «Το Βέλγιο αγνόησε την προειδοποίησή μας ότι το άτομο αυτό είναι ξένος μαχητής». Η Τουρκία είχε απελάσει τον 29χρονο Ιμπραήμ ελ Μπακραουί στην Ολλανδία, η οποία τον έστειλε στο Βέλγιο.

«Τότε δεν είχαμε καμιά πληροφορία σχετικά με τους δεσμούς αυτού του προσώπου με την τρομοκρατία» απάντησε ο  ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Κουν Χέενς, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του το βράδυ της Τετάρτης, «Επρόκειτο για ένα πρόσωπο που είχε καταδικαστεί για ποινικά αδικήματα κι απελευθερώθηκε υπό όρους. Οπως μου μετέφεραν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς, απελάθηκε στην Ολλανδία, όχι στο Βέλγιο…»

Σε αντίστοιχες περιπτώσεις, οι Αρχές έχουν δηλώσει ότι χρειάζονται στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κάποιος έχει πολεμήσει στη Συρία, καθώς δεν νομιμοποιούνται να φυλακίζουν αυτομάτως όποιον απελαύνουν οι τουρκικές αρχές.

Καταδίκες για ένοπλες ληστείες

Οι δύο αδελφοί, 27 και 29 ετών, γεννημένοι στο Βέλγιο, είχαν καταδίκες για ένοπλες ληστείες, αλλά οι Αρχές φαίνεται ότι οριστικοποίησαν τη σύνδεσή τους με την ισλαμιστική τρομοκρατία μετά τη σύλληψη του βασικού υπόπτου για τις επιθέσεις του Παρισιού, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, την περασμένη εβδομάδα στο Μόλενμπεκ των Βρυξελλών. Η σύλληψη αυτή ξεκίνησε την αντίστροφη μέτρηση για τους αδελφούς, όπως αποκαλύπτεται από τον υπολογιστή που φέρεται να πέταξε στα σκουπίδια ένας εκ των δύο. Σε αυτόν αναγράφεται η διαθήκη του και η διαπίστωση «με κυνηγούν, δεν είμαι πια ασφαλής, κινδυνεύω να καταλήξω δίπλα σε κάποιον φυλακισμένο» (πιθανή αναφορά στον Αμπντεσλάμ).

Ενας οδηγός ταξί ήταν, σύμφωνα με τις Αρχές, αυτός που τις οδήγησε στο διαμέρισμα που χρησιμοποιούσαν οι αδελφοί Ελ Μπακραουί και στο οποίο εντοπίστηκαν το βράδυ της Τρίτης 15 κιλά εκρηκτικής ύλης ΤΑΤΡ, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί στις επιθέσεις του Παρισιού τον Νοέμβριο και πιθανώς και προχθές, αν και αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από τις Αρχές. Σύμφωνα με την εισαγγελία, στο διαμέρισμα βρέθηκαν επίσης 150 λίτρα ακετόνης, 30 λίτρα υγρό οξυγόνο, πυροκροτητές, βαλίτσα γεμάτη καρφιά και άλλα υλικά για την κατασκευή βομβών.

Από τη σφοδρότητα των εκρήξεων στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, οι οποίες προξένησαν εκτεταμένες καταστροφές, οι Αρχές συμπεραίνουν ότι οι δύο βομβιστές αυτοκτονίας δεν ήταν απλώς ζωσμένοι με εκρηκτικά αλλά είχαν και βαλίτσες γεμάτες εκρηκτικά. Ο οδηγός ταξί, που φέρεται να τους μετέφερε από το Σερμπέκ στο αεροδρόμιο, είπε ότι οι τρεις δεν τον άφησαν να τους βοηθήσει στη φόρτωση των αποσκευών.

Το γεγονός ότι οι αποσκευές με τα εκρηκτικά βρίσκονταν κοντά στο έδαφος εξηγεί και τον μεγάλο αριθμό τραυματισμών και ακρωτηριασμών στα πόδια που υπέστησαν εκατοντάδες άνθρωποι. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών στο αεροδρόμιο και στον σταθμό Μάλμπεκ υπολογίζεται μέχρι στιγμής στους 34, περιλαμβανομένων και των τριών καμικάζι. Οι τραυματίες έφθασαν τους 240, ενώ νεκροί και τραυματίες κατάγονται από 40 χώρες, με τις ΗΠΑ να θεωρούν ότι βρέθηκαν στο στόχαστρο επειδή μία από τις εκρήξεις σημειώθηκε στο γκισέ των American Airlines.

Η φωτογραφία από το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του αεροδρομίου, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Αρχές, δείχνει τρεις άνδρες, με ενδυμασία που δεν παραπέμπει σε ριζοσπαστικό Ισλάμ, να σπρώχνουν τα καρότσια με τις αποσκευές τους. Οι δύο φορούν ένα μόνο γάντι και ο τρίτος, αυτός που διέφυγε, κανένα. Πιθανολογείται ότι τα γάντια αυτά έκρυβαν τους πυροκροτητές. Ενώ αρχικά εθεωρείτο ότι ο Λαχραουί ήταν εκείνος που διέφυγε, η ανακάλυψη του DNA του στον τόπο της έκρηξης οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο καταζητούμενος ως κατασκευαστής των βομβών του Παρισιού δεν είναι πλέον σε θέση να κατασκευάσει άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή