«Ο καταυλισμός δεν είναι βιώσιμος», λέει ο κ. Ξανθός

«Ο καταυλισμός δεν είναι βιώσιμος», λέει ο κ. Ξανθός

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπέρ της σταδιακής εκκένωσης του καταυλισμού στην Ειδομένη τάχθηκε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη κίνηση ως τη μόνη λύση. Ο υπουργός, που επισκέφθηκε χθες την περιοχή, ανέφερε ότι αν και η κατάσταση στην Ειδομένη είναι διαχειρίσιμη ως προς την υγειονομική κάλυψη, οι συνθήκες διαβίωσης και ατομικής υγιεινής είναι δραματικές. «Η κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη είναι ο ορισμός της ανθρωπιστικής κρίσης», δήλωσε και επεσήμανε ότι ο καταυλισμός δεν είναι βιώσιμος και, επομένως, η μόνη λύση είναι η σταδιακή εκκένωσή του.

Στην Ειδομένη ο κ. Ξανθός, που συνοδευόταν από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ και τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Νίκο Παπαευσταθίου, συνομίλησε με τη συντονίστρια του ΕΚΕΠΥ, τους γιατρούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα και εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού,  και  εστίασε στην ανάγκη αυξημένου  συντονισμού  των φορέων  για  τη  σωστή υγειονομική κάλυψη των προσφύγων.

Το κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφθηκε και τα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας σε Νέα Καβάλα και Χέρσο, ενώ ο υπουργός συμμετείχε και σε ευρεία σύσκεψη στο νοσοκομείο του Κιλκίς, κατά τη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε στις ενέργειες στήριξης του νοσοκομείου που δέχεται τον μεγάλο όγκο των προσφύγων από την Ειδομένη. Σύμφωνα με τον υπουργό, άμεσα θα διοριστούν δύο επικουρικοί γιατροί (παιδοψυχίατρος και μαιευτήρας), ενώ μέσα στον Απρίλιο θα ενισχυθεί το νοσοκομείο με επιπλέον προσωπικό που προσλαμβάνεται μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι έχει ήδη εκταμιευθεί από την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας συμπληρωματική επιχορήγηση για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών, ενώ παράλληλα έχει εκταμιευθεί το 100% του προϋπολογισμού του νοσοκομείου.

Ηπατίτιδα Α

Αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων ηπατίτιδας Α σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Χθες έγινε γνωστό ότι άλλα τρία παιδιά, εκ των οποίων τα δύο είναι αδέλφια ηλικίας δύο και τεσσάρων ετών, από τον καταυλισμό στον Πειραιά, νοσηλεύονται στα νοσοκομεία Παίδων Αγλαΐα Κυριακού και Αγία Σοφία, καθώς έχουν προσβληθεί από ηπατίτιδα Α. Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ηπατίτιδας Α σε πρόσφυγες στον Πειραιά ανερχόταν έως χθες σε τέσσερα, ενώ ένα περιστατικό είχε εντοπιστεί στην Ειδομένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή