Καλύτερος έλεγχος σε αερομεταφορές και σύνορα

Καλύτερος έλεγχος σε αερομεταφορές και σύνορα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης βρέθηκαν χθες σε μία έκτακτη Σύνοδο για να καταδικάσουν την τρομοκρατική επίθεση στις Βρυξέλλες, αλλά και να σχεδιάσουν τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Δήλωσαν πεπεισμένοι πως υπάρχει ανάγκη να συνδυάζονται οι εθνικές προσπάθειες και να μελετηθούν όλες οι πληροφορίες που συνδέονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Οι υπουργοί αποφάσισαν να συνεχιστεί αποφασιστικά η διαδικασία ολοκλήρωσης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Συγκεκριμένα να γίνουν συστηματικοί έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Σένγκεν, να περιοριστεί η εμπορία και κατοχή πυροβόλων όπλων, να γίνει επέκταση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ποινικού Μητρώου και για υπηκόους τρίτων χωρών και να προωθηθεί η καταγραφή των στοιχείων των επιβατών αεροπορικών εταιρειών για την αντιμετώπιση των πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων μέσω της οδηγίας PNR.

«Εναπόκειται σε όλους να εφαρμόσουν ό,τι έχουμε από κοινού αποφασίσει. Είναι η στιγμή να περάσουμε σε αποφάσεις και δράσεις. Δεν υπάρχει χρόνος πια», τόνισε ο αρμόδιος Επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, που εκπροσωπούσε την Ελλάδα, δήλωσε προσερχόμενος ότι «είναι καιρός να επανασχεδιαστεί όλη η προσπάθεια αντιμετώπισης της τρομοκρατίας με βάση τις κοινωνικές επιδιώξεις και όχι εναντίον των κοινωνικών επιδιώξεων, καθώς η απομόνωση ώς τώρα δεν έχει προσφέρει αποτελέσματα. Χρειάζεται επανασχεδιασμός, χρειάζεται επανεξέταση του τρόπου αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, στην οποία φυσικά είμαστε όλοι απέναντι» συνέχισε και δήλωσε την υποστήριξη της Ελλάδας στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού αρχείου καταγραφής δεδομένων των επιβατών στις αεροπορικές μεταφορές και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Σχέδιο για τα «έξυπνα σύνορα»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες σχέδιο για τα «έξυπνα σύνορα» και τη διαλειτουργικότητα των υπηρεσιών ασφαλείας. Ενα ιδιαίτερα ευαίσθητο σημείο είναι το αίτημα στενότερης συνεργασίας μεταξύ των εταιρειών τηλεπικοινωνιών ή Διαδικτύου με τις κυβερνητικές αρχές για τον εντοπισμό υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες και σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται μια πρόταση Οδηγίας έως τον Ιούνιο. Ωστόσο, οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, ιδίως η Γερμανία, αντιδρούν στις προσπάθειες των ΗΠΑ να ελέγχονται οι τηλεπικοινωνίες και το Διαδίκτυο, και αυτό είναι ένα από τα ρήγματα στην υπό διαμόρφωση διατλαντική Συμφωνία TTIP.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή