Νέες εκδόσεις

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ

ΜΑΝΟΣ ΜΑΤΣΑΓΓΑΝΗΣ

Γράμματα από την Αμερική

εκδ. Κριτική

Οκτώ εκτενή γράμματα-ανταποκρίσεις από τις ΗΠΑ, που πρωτοδημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «The Books’ Journal», συναπαρτίζουν το τελευταίο βιβλίο του Μάνου Ματσαγγάνη. Καλύπτουν τους οκτώ μήνες (Σεπτέμβριος ’14 – Απρίλιος ’15) που πέρασε ως επισκέπτης σε δύο κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα (Harvard και Berkeley). Καταγράφει τις εντυπώσεις του, την καθημερινότητά του, συναντήσεις και συζητήσεις σε επιστημονικό –και μη– επίπεδο. Η αρχική του πρόθεση να παραμείνει αποτραβηγμένος από τα γεγονότα και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας στην αρχή στέφεται με αποτυχία, εξαιτίας της έντασής τους που φτάνει μέχρι την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΓΑΣ

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

ΔΑΦΝΗ ΣΟΥΜΑΝ

Η σιωπή της Σεχραζάτ

μτφρ.: Θάνος Ζαράγκαλης

εκδ. Ψυχογιός

Η Σμύρνη έχει εμπνεύσει πολλούς μυθιστοριογράφους, οι οποίοι απέδωσαν τις περιπέτειες των ηρώων και τη θέση της στις αρχές του 20ού αιώνα. Στο παρόν, διά χειρός μιας Τουρκάλας, ζωντανεύει η πόλη από το 1905 και εξής, με αφορμή τον έρωτα ενός Ινδού για μια γόνο εύπορης λεβαντίνικης οικογένειας. Οι δρόμοι τους χωρίζουν, λίγο πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή, αν και οι δεσμοί δεν θα διαρραγούν ποτέ. Μυστικά, παρελθόν, παρόν, νοσταλγία συντίθενται. Και η Σεχραζάτ, που κατοικεί στη Σμύρνη, καταγράφει σήμερα όσα γνωρίζει για πρόσωπα που σημάδεψαν την ίδια, την οικογένειά της και την πόλη της.

ΧΡΥΣΑ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

ADAM NICOLSON

Γιατί ο Ομηρος έχει σημασία

μτφρ.: Χρήστος Καψάλης

εκδ. Ψυχογιός

Βρετανός δημοσιογράφος ο συγγραφέας, ανατρέχει με αφηγηματικό τρόπο στις επιδράσεις που άφησαν τα ομηρικά έπη διαχρονικά και παγκοσμίως, μας ταξιδεύει σε τόπους με ιδιάζουσα σημασία για τις αφηγήσεις και γνωρίζουμε ανθρώπους που έκαναν σκοπό της ζωής τους την κατανόηση του ομηρικού κόσμου και τη διάδοση της σαγήνης του. Πέρα από την ποιητική των λέξεων, ενδιαφέρεται για την παραμυθητική δύναμη του λεπτού και ισχυρού αφηγηματικού ιστού που ξετυλίγεται στα έπη. Aναζητά τούς κόσμους που ανασυστήνει ο Ομηρος, κόσμους καθημερινούς αλλά και συναρπαστικούς, απόμακρους, φανταστικούς.

ΗΛΙΑΣ ΜΑΓΚΛΙΝΗΣ

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΗΣ

Παντού: μαρτυρίες, μεταμορφώσεις

εκδ. Κέδρος

Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Κίνα, Κορέα. Ο ποιητής Γιώργος Βέης επιμένει στην καλλιέργεια της μακράς λογοτεχνικής παράδοσης του ταξιδιωτικού αφηγήματος. Εχοντας ζήσει με την ιδιότητα του διπλωμάτη επί σειράν ετών στην Απω Ανατολή, αποθέτει το ελληνικό και ταυτόχρονα ευρωπαϊκό, το στοχαστικό και ταυτόχρονα λυρικό βλέμμα του σε ανθρώπους, ήθη, τέχνες και πολιτισμούς μακρινών λαών. Και εκφράζοντας τις εντυπώσεις του διασταυρώνει το πραγματικό με το μυθικό, το ρεαλιστικό με το ονειρικό, το πεζό με τη φαντασμαγορία, τον Σόμερσετ Μομ με τον Χιτόμι Καεχάρα και τον Διονύσιο Σολωμό με τον Γιούκιο Μισίμα.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

JUAN GABRIEL VASQUEZ

Οι πληροφοριοδότες

μτφρ.: Αχιλλέας Κυριακίδης

εκδ. Ικαρος

Οσο η έρευνά του προχωρά, τα ερωτηματικά του Κολομβιανού δημοσιογράφου Γκαμπριέλ Σαντόρο πολλαπλασιάζονται. Και όταν θα εκδώσει το βιβλίο του για την τύχη των Γερμανών συνεργατών των ναζί στην Κολομβία, μόνον ο πατέρας του θα γράψει αρνητική κριτική. Το αληθινό μυστήριο θα ενσκήψει όταν ο πατέρας του αναπάντεχα θα σκοτωθεί. Τα νέα στοιχεία που ο Σαντόρο συγκεντρώνει για τον ρόλο του πατέρα του στη σκοτεινή δεκαετία του ’40 τον αναγκάζουν να συνθέσει μια μυθοπλασία που γεννά καινούργιες αποκαλύψεις και νέα ερωτηματικά. Διότι, όπως φαίνεται, η αληθινή ζωή δημιουργεί περισσότερα μυστήρια από όσα επιλύει.

ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΚΟΤΖΙΑ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή