Πιο κοντά στον εξοστρακισμό του Ι.Κ. από την Παλμύρα

Πιο κοντά στον εξοστρακισμό του Ι.Κ. από την Παλμύρα

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις πύλες της Παλμύρας μεταφέρθηκε από χθες το μέτωπο των επιχειρήσεων του συριακού στρατού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που αναπτέρωσε τις ελπίδες για εξοστρακισμό των τζιχαντιστών από την ιστορική πόλη, που θεωρείται μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε, χθες το μεσημέρι, ότι δυνάμεις του συριακού στρατού μάχονταν με τους τζιχαντιστές στην περίμετρο της Παλμύρας και ότι είχαν ήδη καταλάβει το δυτικό τμήμα της πόλης, όπου είναι συγκεντρωμένα τα ξενοδοχεία της. Τα σχετικά βίντεο απεικόνιζαν μαχητικά αεροπλάνα να υπερίπτανται της πόλης, ελικόπτερα να εξαπολύουν πυρά εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους και τεθωρακισμένα να κατευθύνονται προς το κέντρο της. Οι άμαχοι που είχαν απομείνει στην ιστορική πόλη, με τα αρχαία μνημεία των ελληνιστικών και των ρωμαϊκών χρόνων, μετά την κατάληψή τους από τους τζιχαντιστές τον Μάιο του 2015, υπολογίζονταν σε 15.000, επί συνόλου 70.000 κατοίκων. Πολλοί από αυτούς εγκατέλειψαν χθες άρον άρον την Παλμύρα, καθώς οι τζιχαντιστές τους προέτρεψαν, μέσω μεγαφώνων, να απομακρυνθούν.

Τον δρόμο για την προέλαση του συριακού στρατού άνοιξαν οι συστηματικοί ρωσικοί βομβαρδισμοί κατά του Ισλαμικού Κράτους το προηγούμενο διάστημα. Η απελευθέρωσή της θα αποτελούσε σημαντική πολιτική και συμβολική νίκη για την κυβέρνηση του Μπασάρ Ασαντ, δημιουργώντας ευνοϊκότερες συνθήκες για τον εξοστρακισμό του Ισλαμικού Κράτους και από άλλα, σημαντικά αστικά κέντρα στο ανατολικό κέντρο της χώρας, με πρώτη την πόλη του Ντέιρ αλ Ζορ.

Εκστρατεία Μοσούλης

Την ίδια ώρα, στο γειτονικό Ιράκ ο κυβερνητικός στρατός ξεκίνησε χθες την από καιρό αναμενόμενη, δύσκολη εκστρατεία για την απελευθέρωση της Μοσούλης, της μεγαλύτερης πόλης που ελέγχει αυτή τη στιγμή το Ισλαμικό Κράτος. Μέχρι χθες το απόγευμα, οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις και οι φίλα προσκείμενες πολιτοφυλακές είχαν εκδιώξει τους τζιχαντιστές από τέσσερα χωριά της επαρχίας Νινευή, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Μοσούλη. Ωστόσο, Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι εκτιμούσαν ότι η μάχη για την ίδια τη Μοσούλη δεν θα αρχίσει παρά έπειτα από παρέλευση μηνών, αφού θα έχει προηγηθεί ασφυκτική πολιορκία, όπως συνέβη και με την απελευθέρωση της Τικρίτ και του Ραμάντι.

Στο διπλωματικό επίπεδο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, συναντήθηκε χθες στη Μόσχα με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ με βασικό αντικείμενο την πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος και τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις της Γενεύης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή