«Εξαρση λαϊκισμού όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ»

«Εξαρση λαϊκισμού όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ»

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Καθώς οι Βρυξέλλες προσπαθούν να συνέλθουν από την επίθεση της περασμένης Τρίτης, αναλυτές προειδοποιούν ότι οι συνέπειες από το χτύπημα μπορεί να οδηγήσουν σε έξαρση του λαϊκισμού όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού Ωκεανού, οι επιθέσεις στη βελγική πρωτεύουσα έδωσαν τροφή στη διχαστική εκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ στην Ευρώπη αναμένεται να προκαλέσουν σκλήρυνση της στάσης έναντι των προσφύγων. Σε μια εποχή όπου η κοινωνική συνοχή είναι σημαντικότερη από ποτέ, οι τρομοκρατικές επιθέσεις ενδέχεται να προκαλέσουν διχασμό και διαιρέσεις, που θα δυσχεράνουν την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους και τις κρίσεις τις οποίες έχει πυροδοτήσει η δράση του. «Ο κίνδυνος είναι μια σπείρα, στην οποία η αντίδρασή μας σε αυτήν την πραγματική απειλή δυσκολεύει τα πράγματα και δεν τα βελτιώνει», επισημαίνει ο Τόμας Ράιτ, αναλυτής του ινστιτούτου Brookings για ΗΠΑ και Ευρώπη.

Πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, οι μισοί εκ των οποίων Σύροι, έφθασαν στην Ευρώπη πέρυσι. Η κοινή γνώμη ήδη έχει αρχίσει να μεταστρέφεται καθώς συνεχίζονται οι ροές, και η πληροφορία ότι οι τζιχαντιστές είναι πιθανό να χρησιμοποίησαν τις προσφυγικές οδούς επιτείνουν αυτές τις ανησυχίες. Ηδη η Πολωνή πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο δήλωσε ότι η χώρα της δεν μπορεί πλέον να υποδεχθεί τους 7.000 πρόσφυγες που είχε δεσμευθεί ότι θα φιλοξενήσει στο πλαίσιο του προγράμματος επανεγκατάστασης.

«Η προσφυγική κρίση και το τρομοκρατικό ζήτημα είναι εντελώς διαφορετικά θέματα, αλλά προφανώς η κοινή γνώμη τα συνδέει», υπογραμμίζει ο Ντομινίκ Μοϊζί του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων. «Οσο συχνότερα βλέπει κανείς τρομοκρατικές ενέργειες, τόσο λιγότερο θέλει να βλέπει πρόσφυγες, πράγμα που είναι άδικο για τους τελευταίους αλλά αποτελεί κομμάτι της συναισθηματικής αντίδρασης της κοινής γνώμης», συμπληρώνει. Η προσφυγική κρίση και η απειλή του Ισλαμικού Κράτους έχουν εξωθήσει τους ψηφοφόρους στις αγκάλες ακροδεξιών κομμάτων. Ενα έχει ήδη εγκατασταθεί στην εξουσία, στην Πολωνία, ενώ και άλλα βλέπουν τη δύναμή τους να εκτοξεύεται, από τη Σλοβακία και τη Σουηδία μέχρι την Αυστρία και τη Γαλλία. Η επίθεση στις Βρυξέλλες θα μπορούσε να ενισχύσει την υποστήριξη των πολιτών σε τέτοιους σχηματισμούς. «Φαίνεται πως θα μπορούσε να λειτουργήσει προς όφελος λαϊκιστών και εθνικιστών. Το μήνυμά τους για κλείσιμο των συνόρων, λιγότερη ανεκτικότητα κ.λπ. έχει αποκτήσει νέο νόημα μετά τα χτυπήματα», επισημαίνει ο Ράιτ.

Επιπλέον, δεν αποκλείεται οι επιθέσεις να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Ενώ πριν από έξι μήνες έμοιαζε σχεδόν σίγουρη η ψήφος υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., τώρα όλα είναι ανοικτά. Τέλος, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται δικαιωμένος, αφού επανειλημμένως έχει αναφερθεί σε κλείσιμο των συνόρων και πλήρη απαγόρευση των μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή